Welke therapeut voor slaapproblemen kind?

 In Tips

Hulp bij bepalen juiste therapeut bij slaapproblemen

Je hebt hulp nodig bij de slaapproblemen van je kind. Maar welke therapeut voor de slaapproblemen van je kind heb je nodig? Er zijn namelijk veel verschillende therapeuten en hulpverleners. Maar wat doen deze therapeuten precies… En wat is hun expertise… Kan je door de bomen het bos niet meer zien en kan je wat hulp gebruiken? Dan zit je hier precies goed! Gebruik het stappenplan ‘welke therapeut voor slaapproblemen kind’ en vind de juiste professionele hulp. 

Lees alles over de verschillende therapeuten en hulpverleners die slaapproblemen behandelen. En gebruik het stappenplan ‘welke therapeut voor slaapproblemen kind’ voor het bepalen van de juiste therapeut of hulpverlener. Weet je welke therapeut je nodig hebt? Kijk dan op de zorgkaart voor kinderen voor een therapeut bij jou in de buurt. Heb je nog iets meer hulp nodig voor het bepalen van de juiste therapeut? Geen probleem. Wij helpen je graag. Neem contact op met het team van Kijk op Ontwikkeling of stel jouw vraag via het forum.

Boekentips over slaapproblemen:

Maar welke therapeut heb ik nu nodig?

Het bepalen van de juiste therapeut blijft lastig. Onderaan dit artikel is een lijst opgenomen van alle therapeuten die slaapproblemen van kinderen behandelen. Een lange lijst van therapeuten met allemaal hun eigen expertise. Maar er is ook veel overlap in expertise en kennis tussen deze verschillende therapeuten. Dus wie moet je nou hebben? Voor het bepalen van de juiste therapeut of hulpverlener is de eerste stap om de oorzaak van de slaapproblemen te achterhalen. Weet je de oorzaak nog niet? Kijk dan eerst naar het stappenplan ‘Hulp bij slaapproblemen kind’. Meer hulp nodig bij het bepalen van de oorzaak van het slaapprobleem? Neem dan contact op met het team van Kijk op Ontwikkeling of stel jouw vraag via het forum.

Stappenplan: welke therapeut voor slaapproblemen kind

  1. Bepaal de oorzaak van het slaapprobleem. Weet je deze niet? Volg dan eerst het stappenplan ‘Hulp bij slaapproblemen kind’. Denk je de oorzaak wel te weten? Ga naar stap 2.
  2. Je hebt aangegeven de oorzaak van het slaapprobleem te weten. Probeer nu te bepalen onder welke van de vijf categorieën de oorzaak valt (zie de 5 categorieën in de volgende alinea van dit artikel).
  3. Lees vervolgens de extra informatie over deze categorie. Bekijk de suggesties voor therapeuten die zijn opgenomen bij deze categorie.
  4. Kies een type therapeut en lees eventueel wat achtergrondinformatie over deze discipline.
  5. Type therapeut bepaald? Zoek nu een therapeut bij jou in de buurt via de zorgkaart voor kinderen. Of neem contact op met je huisarts, het consultatiebureau of het Centrum Jeugd en Gezin van jouw gemeente.

Weet je de oorzaak van het slaapprobleem van je kind?

Als je de oorzaak van het slaapprobleem van je kind weet, kan je al gerichter de juiste therapeut of hulpverlener bepalen. Hieronder een groffe indeling van oorzaken van slaapproblemen. Onder welke categorie is het slaapprobleem van jullie  kind in te delen? Verderop in het artikel zijn de vijf categorieën verder uitgewerkt met voorbeelden.

  1. Lichamelijke ongemakken
  2. Psychische ongemakken
  3. Fasegebonden problemen
  4. Vragen en problemen opvoeding
  5. Medische oorzaak

Valt het slaapprobleem van jouw kind onder één van deze categorieën? Kijk dan in de uitwerking hieronder welke therapeuten hulp kunnen bieden. De lijst blijft uiteraard een indicatie en is niet uitputtend.

1. Slaapproblemen als gevolg van lichamelijke ongemakken

Komen de slaapproblemen doordat jouw kind of baby niet lekker in zijn of haar vel zit als gevolg van lichamelijke klachten? Bijvoorbeeld als gevolg van krampjes, problemen met (borst)voeding of het steeds terug geven van voeding (reflux). Of heb je het vermoeden dat de slaapproblemen ontstaan als gevolg van een voorkeurshouding of het KISS-syndroom van je baby? Of als gevolg van motorische problemen of moeizame prikkelverwerking?

In deze gevallen kunnen de volgende therapeuten hulp bieden:

Maar ook een:

2. Slaapproblemen als gevolg van psychische ongemakken

Slaapproblemen bij kinderen kunnen ook ontstaan omdat zij niet lekker in hun vel zitten als gevolg van psychische ongemakken. Bijvoorbeeld door de geboorte van een broertje of zusje, problemen of druk op school, gepest worden, een scheiding, overlijden of andere nare gebeurtis.

In al deze gevallen kunnen de volgende therapeuten hulp bieden:

3. Slaapproblemen gevolg van fasegebonden problemen

Op verschillende momenten in de ontwikkeling krijgen bijna alle kinderen te maken met slaapproblemen. Ook wel fasegebonden problemen genoemd. Deze problemen horen dus eigenlijk bij de ontwikkeling van een kind en zijn vaak onschuldig van aard. Denk aan slaapproblemen als gevolg van eenkennigheid of bijvoorbeeld angsten en nachtmerries. Ondanks dat deze problemen vaak vanzelf weer over gaan, kunnen ze erg lastig zijn! Verschillende therapeuten kunnen ondersteuning bieden om de baby, het kind of de ouder te leren omgaan met dit (tijdelijke) probleem.

Voor baby’s en (zeer) jonge kinderen tot vier jaar kan je denken aan:

Voor kinderen vanaf vier jaar kan je denken aan een:

4. Slaapproblemen en opvoeding

In het begin van de opvoeding zijn opvoedingsadviezen vanzelfsprekend. In de eerste week na de geboorte krijg je als kersverse ouder gelijk hulp van een kraamhulp. Je krijgt adviezen over (borst)voeding, hoe je jouw kindje het best kan wassen en tips voor het slapen. Na een week staan de meeste ouders er vervolgens alleen voor. Het is helemaal niet vreemd dat ouders gedurende de opvoeding opeens weer behoefte krijgen aan praktische tips en opvoedondersteuning. Verschillende therapeuten kunnen ouders van baby’s en (jonge) kinderen (dreumes en peuter) helpen met (praktische) opvoedtips. Bijvoorbeeld hoe je om moet gaan met een baby die (veel) huilt en onrustig is. Hoe je een slaapritme bij je baby of kindje aanleert. Of als jouw dreumes of peuter niet wil slapen of steeds uit bed komt.

Denk bij kinderen 0 – 4 jaar aan bijvoorbeeld een:

Voor kinderen vanaf vier jaar kan je denken aan:

Op het moment dat er ook (ernstige)gedragsproblemen of stoornissen spelen, kan je naast de kinderpsycholoog en orthopedagoog ook nog denken aan een kinderpsychiater of kinderpsychotherapeut.

5. Slaapproblemen door medische oorzaak

In deze gevallen kan je in eerste instantie terecht bij de huisarts of consultatiebureau. Mogelijk krijg je een verwijzing naar de kinderarts of een andere specialist. Op het moment dat de medische oorzaak is weg te nemen, zullen de slaapproblemen waarschijnlijk ook verdwijnen. Maar wat als de medische oorzaak niet is weg te nemen? Misschien kan een therapeut jullie helpen bij het leren omgaan met het probleem. Vraag advies hierover aan jullie behandelend arts.

Therapeut bepaald? Vind een therapeut bij jou in de buurt!

Weet je nu welke therapeut voor slaapproblemen je moet hebben? Via de zorgkaart voor kinderen kan je een therapeut vinden bij jou in de buurt. Hulp nodig bij het vinden van een therapeut bij jou in de buurt? Je mag dan contact met ons opnemen. We kijken dan of wij jou binnen ons netwerk verder kunnen helpen. Ook kan je contact opnemen met jouw huisarts, het consultatiebureau of het Centrum voor Jeugd en Gezin van jouw gemeente. Deze partijen hebben ook vaak goed zicht op de hulpmogelijkheden bij jou in de buurt.

Overzicht van welke therapeuten slaapproblemen behandelen

Hieronder is de totale lijst van therapeuten opgenomen die professionele hulp bieden bij slaapproblemen. Zoals je kan zien bieden verschillende therapeuten en hulpverleners hulp en ondersteuning aan bij slaapproblemen. Elke therapeut vanuit zijn of haar eigen expertise. Afhankelijk van de oorzaak van het slaapprobleem kan je bij deze therapeut terecht.

Lees verder:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen