Slaapproblemen door protestgedrag

 In Tips

Tips voor slaapproblemen als gevolg van eigen willetje

Zijn er geen noemenswaardige oorzaken voor de slaapproblemen van jouw dreumes of peuter te vinden en probeert jouw kind het niet slapen af te dwingen met gillen en huilen? Misschien te vinden en wil jouw dreumes of peuter toch niet slapen? Misschien is er sprake van het feit dat jouw kind in deze leeftijdsfase zijn eigen willetje ontdekt.

Heel normaal in de ontwikkeling van het kind is het ontwikkelen van een eigen identiteit. Experimenteren met wat wel en niet mag en het bedenken en uitproberen van verschillende strategieën is hierbij heel gangbaar. De kunst als opvoeder is om een machtsstrijd te voorkomen. Maar hoe dit je dit bij zo iets belangrijks als slapen?

Boekentips over slaapproblemen:

Strategieën en tips bij protestgedrag

Wees consequent en voorkom een machtsstrijd. Lees de strategieën en tips beschreven bij de volgende artikelen:

De strategieën en tips uit deze artikelen zijn goed toe te passen om het protestgedrag effectief aan te pakken. Laat je niet verleiden tot een machtsstrijd en ruzie met je kind. Bedenkt dat dit probleem echt bij de leeftijd hoort en dat het juist moeilijk inslapen is voor jouw kind na een felle woordenwisseling. Jonge kinderen kunnen hun emoties nog niet stoppen met gedachten en kunnen zich hierdoor extra lang ellendig voelen en bijvoorbeeld bang zijn dat papa of mama voor altijd boos zal zijn.

Hoe pak je het protestgedrag overdag aan?

Hoe ga jij als ouder overdag met ‘het eigen willetje’ van jouw kind om? Zijn er bepaalde triggers die het gedrag verergeren, welke strategieën werken juist stress verlagend? Probeer jouw kind emotionele zelfstandigheid bij te brengen. Leer hem verdriet en teleurstellingen overdag zelf te overwinnen. Laat jouw kind voelen er altijd voor hem te zijn, maar biedt niet gelijk jouw hulp aan bij (kleine) problemen. Laat jouw kind ervaren dat hij zelf problemen kan overwinnen, dit zal hem veel zelfvertrouwen geven, wat ook een positieve weerslag op de nacht zal geven.

Heb jij de regie als ouder?

Als opvoeder heb jij de regie over de dag en nacht van jouw kind. Laat jouw kind dit overdag voelen door een gestructureerd schema, waarin het jonge kind nog niet veel heeft te kiezen. Het is makkelijker om overdag liefdevolle kordaatheid te oefenen om een dwingende gilbuien te stoppen, dan in de nacht als je overmoeid en geprikkeld bent. Op het moment dat het jouw lukt om overdag krachtige en liefdevolle regie te voeren, zal dit in de avond en nacht ook beter gaan. Als je zeker weet dat jouw kind een machtsstrijd voert en er andere oorzaken zijn uitgesloten, is het helemaal niet vreemd om duidelijkheid te scheppen door te zeggen: ‘Je mag best even huilen, maar nu kom ik echt niet meer’.

Wat als het niet werkt?

Soms weet je als ouder echt niet meer wat je moet doen bij slaapproblemen. Doordat jij als ouder ook onderdeel uitmaakt van het systeem en het niet meer goed kunnen nadenken door vermoeidheid is het soms lastig om tot oplossingen te komen. Aarzel dan ook niet om (professionele) hulp van buitenaf te zoeken. Bijna alle ouders kampen met dezelfde problemen en juist een buitenstaander kan net het inzicht geven wat je nodig hebt om de problemen effectief aan te pakken! Neem gerust contact op met één van de professionals van Kijk op Ontwikkeling of een professional bij jou in de buurt.

Lees ook de artikelen:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0