Hulp bij slaapproblemen kind en baby

 In slaapproblemen

Stappenplan bij slaapproblemen baby en kind

Wat te doen bij slaapproblemen van je kind? In dit artikel vindt je een stappenplan hoe je slaapproblemen bij je baby, peuter of dreumes kan aanpakken. In het artikel Alles over slaapproblemen kind kan je nog veel meer tips en strategieën vinden voor het oplossen van slaapproblemen. Ben je op zoek naar een goed boek over slapen en slaapproblemen? Dan raden wij het boek Slaap! Voor dreumes en peuter of het boek Het baby slaapboek aan.

Bijna alle ouders krijgen te met slaapproblemen bij hun kind. Vaak zijn deze slaapproblemen fasegebonden en gaan weer vanzelf over. Soms zijn de slaapproblemen hardnekkiger en zijn ouders radeloos en op zoek naar (professionele) hulp en ondersteuning. Ben jij de slaapproblemen van je baby, dreumes, peuter, kleuter of kind helemaal zat? Zitten jullie als ouders er totaal doorheen? Willen jullie hier echt wat aan doen en zijn bereid om hiervoor een klein beetje hulp in te schakelen? Volg dan onderstaand stappenplan om de slaapproblemen aan te pakken!

Wat te doen bij slaapproblemen kind?

Hieronder is een stappenplan opgenomen om slaapproblemen bij kinderen aan te pakken. Het zogenaamde ‘stappenplan hulp bij slaapproblemen kind’. Waarschijnlijk kunnen jullie stap 1 en 2 van het stappenplan overslaan, omdat jullie deze stappen al lang hebben doorlopen. Jullie hebben bijvoorbeeld al geprobeerd de oorzaak van het niet willen slapen van je kind te achterhalen en hebben geprobeerd deze oorzaak weg te nemen. Ook hebben jullie alle (algemene) tips en goedbedoelde adviezen uitgeprobeerd.

Start in dit geval gelijk met met stap 3 van het ‘stappenplan hulp bij slaapproblemen kind’. Waarschijnlijk houden de slaapproblemen bij jullie lang aan en zijn deze hardnekkig. Jullie zijn niet de enige ouders! Misschien is een klein beetje hulp en advies van een professional net het zetje wat jullie nodig hebben!

Boekentips over slaapproblemen en huilen:

  1. Het baby slaapboek, M. Stapper
  2. Slaapproblemen bij kinderen, F. Boer
  3. De taal van huilen, A. J. Solter
  4. Mijn kind heeft pijn, L. Goubert
  5. Waarom huilt je baby en hoe je je kind kunt troosten, T. Harms
  6. Baby reflux, S. Lampe
  7. Regelmaat en inbakeren, R. Blom

Stap 1: Bepaal de oorzaak van de slaapproblemen

Weten jullie wat de oorzaak is van het slaapprobleem? Bijvoorbeeld verlatingsangst, nachtmerries, onregelmatig ritme of te veel prikkels overdag? Of is het iets simpels zoals een storend geluid van een apparaat in huis of op straat? Of doordat jullie als ouders en/of verzorgers niet op één lijn zitten van de opvoeding? Probeer dan de oorzaak van het slaapprobleem weg te nemen. Bekijk hiervoor eventueel de tips over slaapproblemen (zie stap 2).

Is de oorzaak van het slaapprobleem niet op te lossen? Of weten jullie simpelweg de oorzaak van het probleem niet? Ga dan naar stap 3 van het stappenplan. De slaapproblemen zijn bijvoorbeeld niet weg nemen omdat jullie vermoeden dat de problemen te complex, van fasegebonden aard en/of van medische aard zijn. Of dus omdat jullie simpelweg de oorzaak van het probleem niet weten!

Stap 2: Bekijk de algemene tips en/of stel je vraag in het forum

Mogelijk had je nog niet goed nagedacht over de oorzaak van het slaapprobleem en zou je nu wel iets gerichter op zoek kunnen gaan naar tips en adviezen. Op het moment dat de algemene tips die je kan vinden op het internet en deze website of een advies via ons forum over slaapproblemen niet voldoende zijn, is het probleem namelijk complexer. Het probleem hangt mogelijk met meerdere gebieden samen en zijn niet op te lossen met één of meerdere algemene tips en adviezen. Als ondanks de tips de problemen bijvoorbeeld langer dan vier weken aanhouden, zou je een volgende stap kunnen overwegen. Dit zijn medische oorzaken uitsluiten, hulp inschakelen voor het bepalen van de oorzaak van de slaapproblemen en tot slot de juiste hulp zoeken (stap 3 en 4).

Let op: Volg altijd je gevoel als ouder of verzorger. Op het moment dat je denkt dat er iet niet klopt, zoek dan direct hulp van bijvoorbeeld je huisarts en wacht niet af!

Je hebt vast al heel wat tips en adviezen gekregen van familie en vrienden uit je omgeving. Ook heb je al verschillende avonden het internet afgestruind op zoek naar de gouden tip voor de slaapproblemen van jouw kind. Op verschillende forums heb je kunnen lezen dat andere ouders ook met slaapproblemen van hun kinderen kampen. En op zoek zijn naar tips en hulp voor deze slaapproblemen. Maar wat als alle algemene tips van internet en goed bedoelde adviezen van familie en vrienden niet helpen voor jullie probleem? Je hebt waarschijnlijk advies op maat nodig. De algemene tips zijn blijkbaar niet voldoende om jouw probleem op te lossen. Dit is niks om je voor te schamen en dit betekent niet dat je een slechte ouder op opvoeder bent.

Stap 3.1: Sluit medische oorzaken van slaapproblemen uit

Deze stap kan eigenlijk ook als de eerste stap gezien worden. Het spreekt natuurlijk voor zich dat medische oorzaken uitgesloten moeten worden. Als jouw kind door bijvoorbeeld ontstoken keelamandelen slecht slaapt, zullen de slaapproblemen echt niet verdwijnen door het opvolgen van algemene tips gevonden op internet. Neem voor het uitsluiten van medische of lichamelijke oorzaken contact op met je huisarts en/of het consultatiebureau. Ook hebben veel gemeenten een Centrum voor Jeugd en Gezin waar je terecht kunt voor vragen over slaapproblemen.

Medische oorzaak?

Een belangrijke stap bij het oplossen van slaapproblemen is het uitsluiten van medische oorzaken. Ook kunnen babykwaaltjes en kinderziekten de oorzaak zijn van slaapproblemen. 

Stap 3.2: Zoek hulp voor vinden oorzaak slaapproblemen

Op het moment dat jullie de oorzaak van de slaapproblemen niet kunnen achterhalen, is het verstandig om hier ondersteuning bij te zoeken. Neem hiervoor contact op met jouw huisarts, het consultatiebureau of het Centrum voor Jeugd en Gezin van jouw gemeente. Op het moment dat de mogelijke oorzaak beter in beeld is, kan gerichter de juiste hulpverlener worden gezocht. De huisarts, het consultatiebureau en het Centrum voor Jeugd en Gezin zouden ook goed de sociale kaart (overzicht van alle hulpverleners) van hun gemeente in beeld moeten hebben. Zij kunnen jou ook doorverwijzen naar de juiste hulpverlener. Een doorverwijzing is niet altijd nodig en je kan ook zelf op onderzoek gaan naar een professionele therapeut of hulpverlener. Zie stap 4 en 5.

Hulpmiddelen bij slaapproblemen kinderen

Stap 4: Bepaal welke therapeut  jouw probleem kan oplossen

Welke therapeut heb je nodig? Een kinderslaapcoach, een (ortho)pedagoog, een psycholoog, een fysiotherapeut of misschien een kinder-manueeltherapeut? Op het moment dat de oorzaak in beeld is, kan je gerichter het type therapeut uitkiezen. Voor het kiezen van de juiste therapeut is het stappenplan ‘Welke therapeut voor slaapproblemen kind?’ ontwikkeld. Op het moment dat je het type therapeut hebt bepaald, kan je op zoek gaan naar een therapeut bij jou in de buurt via stap 5.

Stap 5: Vind een therapeut voor slaapproblemen bij jou in de buurt

Kijk op de zorgkaart voor kinderen voor een therapeut of hulpverlener bij jou in de buurt. Kan je de juiste therapeut niet vinden op de kaart? Neem dan contact op met jouw huisarts, het consultatiebureau of het Centrum voor Jeugd en Gezin van jouw gemeente. Deze partijen hebben ook vaak goed zicht op de hulpmogelijkheden bij jou in de buurt. Heel veel succes bij het oplossen van de slaapproblemen van jouw kind! Hopelijk heb je wat gehad aan het ‘stappenplan hulp bij slaapproblemen kind’.

Soms helpt een verzwaringsdeken:

Lees verder:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0