Aanpakken slaapproblemen dreumes en peuter

 In Tips

Aanpakken slaapproblemen

Alle jonge ouders krijgen er vroeg of laat mee te maken: slaapproblemen bij hun dreumes of peuter. Slaapproblemen bij kinderen kunnen verschillende oorzaken hebben. Tegen welke problemen lopen de meeste ouders aan en wat kan je hier aan doen?

Welke ouder maakt het niet mee, een kind die weigert om te gaan slapen en alles uit de kast trekt om het slapen nog even te rekken? Driftbuien, zeuren, commanderen, nog even een ‘leuk spelletje’ of ‘glaasje water’, alle strategieën worden uit de kast getrokken.

Meest voorkomende problemen bij slapen:

De meeste ouders krijgen te maken met één of meerdere van de hieronder opgesomde slaapproblemen bij hun dreumes of peuter.

 1. Niet willen gaan slapen
 2. Gelijk weer uit bed komen
 3. Niet doorslapen
 4. Vroeg wakker zijn

Hoe pak je slaapproblemen aan?

Stap 1: Bepaal wat probleem is en bepaal het gewenste gedrag
Wil jouw kind niet slapen, komt jouw kind gelijk weer uit bed, lukt het doorslapen niet en/of is jouw kind vroeg wakker? Het is belangrijk om ook na te denken over het gewenste gedrag van jouw kind. Wat verwacht je eigenlijk en is dit ook realistisch voor deze leeftijdsfase?

Stap 2: Achterhaal de oorzaak:
Wat kan de oorzaak zijn van het probleem? Is er wellicht een medische oorzaak? Zijn er lichamelijke ongemakken? Is jouw kind wel echt moe? Is er te veel drukte geweest overdag? Is er sprake van scheidingsangst of andere (nachtelijke) angsten? Of is het pure koppigheid, die absoluut bij de leeftijdsfase van de dreumes of peuter hoort…

Stap 3: Bedenk een strategie:
Als de oorzaak is achterhaald kan je nadenken over de toe te passen strategie. Als jouw kind bijvoorbeeld nachtelijke angsten heeft, zal het laten huilen niet de meest handige oplossing zijn en moet een andere strategie gekozen worden. Soms kan het wegnemen van een lichamelijk ongemak een oplossing zijn. Lichamelijke ongemakken zijn niet altijd even makkelijk te achterhalen, maar soms wel makkelijk weg te nemen. Als jouw kind het te koud of te warm heeft kan een extra deken of een raam open zetten al oplossing bieden.

Tips en strategieën voor slaapproblemen

Naast de standaard tips en strategieën voor slaapproblemen zijn er specifieke tips per slaapprobleem en per oorzaak van een slaapprobleem. Bekijk de tips en strategieën voor dreumesen en peuters die:

 1. niet willen slapen
 2. gelijk weer uit bed komen
 3. niet doorslapen
 4. veel te vroeg wakker zijn
 5. last hebben van scheidingsangst of verlatingsangst
 6. last hebben van nachtelijke angsten
 7. protestgedrag vertonen, oftewel een flinke ‘eigen wil’ hebben.

Lees ook de artikelen:

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen