Baby

Hulp bij veel huilen

Lees de tips voor als jouw baby veel huilt.

Vind hulp bij veel huilen baby

Huilen is een manier van communiceren voor baby’s en een heel normaal verschijnsel in de ontwikkeling van kinderen. Vanaf de geboorte tot de zesde week neemt het huilen bij baby’s toe. Tussen de zesde en achtste week huilen baby’s gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag. Na de zesde week neemt het huilen vaak weer af en huilen baby’s gemiddeld 1 tot 1,5 uur per dag. In het boek Taal van huilen wordt ingegaan op de redenen waarom kinderen huilen. 

Onderzoekers denken dat het huilen een manier voor baby’s is om de spanning die ze gedurende de dag hebben opgedaan te kunnen ontladen. Ook huilen baby’s vaak als zij honger hebben, een schone luier nodig hebben, aandacht wil of bijvoorbeeld gewoon moe is. Maar wat als jouw baby meer huilt dan gemiddeld? Wat als jouw baby steeds maar blijft huilen en niet of nauwelijks te troosten lijkt?

Is jouw baby een huilbaby? Wat kan de oorzaak hiervan zijn? Komt het door de voeding, darmkrampen, of pijn? Hoe kan je het huilen stoppen en jouw kind troosten en kalmeren? Wat kan je doen als het jou allemaal even te veel wordt?

Tips huilen baby

Wat als je baby veel huilt? Hieronder zijn een aantal tips opgenomen.

1. Houdt een dagboekje bij van het huilen

Dit geeft inzicht in hoe vaak jouw baby huilt en of hier een patroon in zit. Bij een duidelijk partroon kan je als ouder rekening houden met de momenten op de dag dat jouw baby huilt en het huilschema geeft waardevolle informatie voor bijvoorbeeld de partner, de huisarts en het consultatiebureau.

2. Sluit uit of er sprake is van een lichamelijke oorzaak

En bespreek het vele huilen met de huisarts, kinderarts of jeugdverpleegkundige / jeugdarts van het consultatiebureau. Bij minder dan 5% is sprake van een lichamelijke oorzaak zoals obstipatie (verstopte stoelgang), oorontsteking, blaasontsteking of bijvoorbeeld een allergie.

3. Breng rust, regelmaat en voorspelbaarheid aan

Als elke dag ongeveer hetzelfde verloopt voor jouw baby zal dit een vertrouwd en rustig gevoel geven. Denk hierbij aan op vaste momenten slapen, in de box spelen, eten en knuffelen met papa of mama. Verschillende professionals kunnen passende adviezen bieden voor het aanbrengen van een regelmatig ritme.

4. Vermijdt te veel prikkels

Kinderen hebben baat bij genoeg rust. De hele dag blootstellen aan prikkels zoals radio, televisie, veel bezoek kunnen te veel prikkels veroorzaken. Ook de hele dag onder de babygym of boxmobile, of meer dan één uitje per dag kan te onrustig zijn voor jouw baby. Een gezonde afwisseling van slapen en wakker zijn (in een niet te drukke omgeving) is belangrijk.

5. Troosten en kalmeren

Alle baby’s vinden het fijn om opgetild te worden en dicht en veilig tegen de ouder aangehouden te worden. Zachtjes praten, liedjes zingen, rustig heen en weer wiegen kan helpen. Het is belangrijk dat jij als ouder rustig blijft. Sommige baby’s vinden het prettig om rondgelopen te worden in een draagzak of juist de kinderwagen.

6. Een ontspannende massage of in bad

Veel baby’s worden ontspannen van een massage of een bad. Ouders kunnen op verschillende plekken in het land een cursus babymassage volgen.

7. Accepteer dat jouw baby huilt…

Sommige baby’s zijn heel moeilijk te troosten, hoe goed je dit ook probeert als ouder. Hoe moeilijk ook, het is dan belangrijk om te accepteren dat dit zo is en manieren te vinden op welke manier het best omgegaan kan worden met het huilen. Denk ook aan jezelf en stem de zorg over jouw baby goed af met jouw partner (verdeel de zorg!) en/of besteedt de zorg ook af en toe uit aan vrienden en familie.

Professionele hulp

Zoek (professionele) ondersteuning voordat het jou echt te veel is geworden. Vraag gerust advies aan één van de deskundigen van Kijk op Ontwikkeling en/of neem contact op met een therapeut bij jou in de buurt via de Kinderzorgkaart. Ook bestaan er verschillende cursussen en kan video hometraining uitkomst bieden. Door video hometraining krijg je als ouder inzicht in het huilen en gedrag van de baby en de eigen reactie hierop.

Welke therapeut bij veel huilen baby?

Kijk in het overzicht welke verschillende zorgaanbieders ouders met huilbaby’s ondersteuning bieden. Er bestaan veel verschillende zorgaanbieders. Welke therapeut heb je nodig voor welk probleem?

Vind een therapeut

Kijk op de Kinderzorgkaart van Kijk op Ontwikkeling voor een zorgaanbieder bij jou in de buurt. Verschillende zorgaanbieders hebben zich verbonden aan Kijk op Ontwikkeling.

Stel je vraag

Stel je vraag over huilproblemen aan één van de professionals van Kijk op Ontwikkeling. Of kijk of jouw vraag al eerder is beantwoord.

Let op: Tussen de deskundigen kan een groot verschil in ervaring en kennis op het gebied van huilbaby’s bestaan. Het is daarom raadzaam om navraag te doen naar de ervaring en kennis van de desbetreffende zorgaanbieder!