Integratief kindertherapeut en jeugdtherapeut

 In professional

Wat doet een integratief kinder- en jeugdtherapeut?

Een integratief kinder- en jeugdtherapeut houdt zich bezig met de behandeling van problemen bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 23 jaar. De therapie is een kortdurende, op het kindgericht, met als doel het kind te begeleiden bij het vinden van een eigen oplossing.

Bij integratieve therapie staat het kind centraal en gaat men uit van de eigen wijsheid en kracht van kinderen. Het kind weet vaak zelf (al dan niet bewust) wat zijn of haar probleem is en wat het nodig heeft om het probleem aan te pakken. Een integratief therapeut maakt gebruik van verschillende verklarings- en behandelmodellen uit verschillende gebieden van de gezondheidszorg. Door deze modellen te integreren, ontstaat voor ieder kind een unieke aanpak op maat.

De opleiding Integratieve kinder- en/of jongerentherapie is een vier jarige beroepsopleiding die gevolgd kan worden aan de Nederlandse Academie voor Psychotherapie. Toelatingseisen voor de opleiding is een afgeronde HBO- of WO opleiding (bachelor) in de sociale of menswetenschappen en de basisopleiding Algemene Psychotherapie Wetenschappen. Een integratief therapeut kan zich bij verschillende beroepsverenigingen inschrijven, zoals de ‘Vereniging Voor en Van Kindertherapeuten’ of de stichting ‘HBO Register Beroepsbeoefenaren Natuurlijk Gezondheidszorg’. Om geregistreerd te staan, moeten de therapeuten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen.

Indicaties integratieve kinder- en jeugdtherapie

  • lichamelijke klachten die niet medisch te verklaren zoals: buikpijn, hoofdpijn, jeuk, uitslag, hyperventilatie)
  • gewoonten die niet (meer) wenselijk zijn zoals: haarplukken, nagelbijten, duimzuigen, tandenknarsen,
  • snoepen, overeten
  • gedragsproblemen zoals: pesten, liegen, stelen, woedeaanvallen, anti-sociaal gedrag
  • ontwikkelingsproblemen zoals: eet-, slaap-, zindelijkheid-, motorische-, spraak/taal-, leerproblemen
  • het leren omgaan met bijzondere eigenschappen zoals ADHD, autisme, hoogbegaafdheid, spiritualiteit
  • faalangst en/of andere angsten, fobieën
  • laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen
  • verwerken van trauma’s, scheiding, rouwverwerking

Verwijzing en vergoedingen integratieve kinder- en jeugdtherapie

U heeft geen verwijzing van de huisarts nodig voor integratieve kinder- en jeugdtherapie. Aangezien de (aanvullende) polissen van zorgverzekeringen jaarlijks veranderen, grote verschillen bestaan tussen de verschillende zorgverzekeringen, is het raadzaam goed bij uw zorgverzekeringsmaatschappij te informeren alvorens integratieve kinder- en jeugdtherapie in te schakelen.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0