kinderpsychotherapeut en jeugdpsychotherapeut

 In professional

Wat doet een kinder- en jeugdpsychotherapeut?

Een kinderpsychotherapeut en jeugdpsychotherapeut behandelt kinderen en jongeren van 0 tot 22 jaar en hun ouders of verzorgers bij uiteenlopende problemen op gedragsmatig, psychisch of sociaal-emotioneel gebied. Het doel van deze therapie is de ontwikkeling van een kind bij te sturen of weer op gang te brengen, zodat het kind op een adequate wijze kan functioneren in het gezin en de maatschappij.

Behandeling kan individueel-, groeps- en gezinsgericht zijn. De behandeling van de psychotherapeut valt onder de ‘tweede lijn’ van de gezondheidszorg en is intensiever en/of meer specialistisch dan die van de ‘eerste lijn’ van de gezondheidszorg (bijvoorbeeld een eerstelijnspsycholoog of orthopedagoog). Bij ernstige problematiek zal de psycholoog of andere eerstelijns hulpverlener kunnen doorverwijzen naar de psychotherapeut.

Een psychotherapeut heeft een wetenschappelijke studie gevolgd. De postdoctorale opleiding psychotherapie van vier jaar (deeltijd) kan pas gevolgd worden na het succesvol afronden van de universitaire opleiding Psychologie, Geneeskunde, Pedagogische Wetenschappen of Geestelijke Gezondheidskunde. Psychotherapeuten zijn bij wet geregistreerd (Wet BIG) en alleen wie in dit register ingeschreven is mag de beroepstitel Psychotherapeut voeren. Om geregistreerd te blijven moet regelmatig aangetoond worden dat de vakbekwaamheid nog op peil is.

Mogelijke indicatieskinder- en jeugdpsychotherapie

  • negatief zelfbeeld
  • faalangst of andere angsten
  • problemen in het contact met leeftijdsgenoten
  • problemen in het gezin de opvoeding
  • onduidelijke lichamelijke klachten (psychosomatische klachten)
  • last hebben van nare of schokkende (verlies)ervaringen (traumatische ervaringen)
  • psychische klachten of problemen niet alleen of met hulp van vrienden zijn op te lossen.

Behandelingsaanbod kinder- en jeugdpsychotherapeut

  • individuele psychotherapie (speltherapie voor kinderen)
  • groepspsychotherapie
  • gezinspsychotherapie

Verwijzing en vergoedingen kinder- en jeugdpsychotherapie

U heeft een verwijzing van de huisarts nodig voor kinder- en jeugdpsychotherapie. Aangezien de (aanvullende) polissen van zorgverzekeringen jaarlijks veranderen, grote verschillen bestaan tussen de verschillende zorgverzekeringen, is het raadzaam goed bij uw zorgverzekeringsmaatschappij te informeren alvorens kinder- en jeugdpsychotherapie in te schakelen.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0