Tips bij druk, ongeconcentreerd en impulsief gedrag dreumes en peuter

 In Tips

Tips voor een drukke dreumes en peuter

Alle dreumesen en peuters zijn op hun tijd druk, ongeconcentreerd en impulsief. Dit hoort helemaal bij de ontwikkelingsfase van het jonge kind. Op welke manier kan je rustig gedrag bevorderen en het jonge kind helpen bij het ontwikkelen van zelfbeheersing en concentratie?

1.Zorg letterlijk voor genoeg ontwikkelingsruimte voor het kind.

Kinderen hebben een enorme (lichamelijke)ontwikkelingsdrang. Zorg in huis dat jouw kind op een veilige manier kan spelen en experimenteren. Pas de inrichting van jouw huis zo aan, dat jouw dreumes of peuter geen dure spullen stuk kan maken of andere chaos kan veroorzaken. Een dreumes pakt door zijn ontwikkelingsdrang direct alles wat hij ziet en wat hem boeit. Zorg er daarnaast voor dat jouw kind ook kan uitrazen en ravotten in een bos, park, strand en speeltuin. Kinderen hebben dit nodig om hun lichamelijke ontwikkelingsdrang te verzadigen.

2.Stimuleer de spelconcentratie.

Jonge kinderen zijn snel afgeleid door nieuwe interessante veranderingen in de omgeving. Zorg ervoor dat jouw kind niet wordt afgeleid als hij geboeid bezig is. Praat niet tegen jouw kind en zet bijvoorbeeld niet de televisie of radio aan. Probeer zijn spel te rekken, door hem op het juiste moment te helpen bij zijn spel. Speel niet mee, maar benoem wat je hem ziet doen en biedt eventueel als verveling intreedt iets nieuws aan.

3.Straal zelf rust uit

Mensen worden van nature ook druk, onrustig en overprikkeld door drukke mensen of spanningen in hun omgeving. Jonge kinderen zijn makkelijk te ontspannen door als ouder zelf rust uit te stralen. Dit kan door rustig te bewegen en zachtjes en in korte zinnen te praten. Probeer ook eens in het tempo van het kind de dag door te brengen. Laat je niet leiden door de ‘to do list’ van jezelf, maar kijk goed naar wat jouw kind daadwerkelijk aankan die dag. Uiteraard kan een warm bad of warme douche en het inzepen of masseren van jouw kind ook heel rustgevend werken.

4.Structuur en voorspelbaarheid in de dag

Breng structuur en voorspelbaarheid aan in de dagen. Jonge kinderen hebben nog weinig besef van tijd en hebben baat bij voorspelbaarheid. Aan de hand van dagelijkse terugkerende gebeurtenissen krijgen zij vat op wat komen gaat (de tijd). Breng ook structuur binnen de dagelijks terugkerende situaties. Pas steeds dezelfde volgorde van handelingen binnen een situatie toe (denk bijvoorbeeld aan het vaste bedritueel). Maak ook een plan voor het opstaan, het ontbijt, samen boodschappen doen en bijvoorbeeld op visite gaan. Bereid jouw kind voor op de situatie die komen gaat en vertel de stappen die gaan komen. Het kind krijgt rust doordat het precies weet wat gaat gebeuren en kan anticiperen op de situatie.

5.Structuur en voorspelbaarheid in de communicatie

Zorg voor structuur en voorspelbaarheid in de communicatie met je peuter. Luister niet half, maar geef het duidelijk aan dat je even geen tijd hebt. Geef vervolgens jouw kind de ruimte om wel het verhaal te doen en zorg dan voor 100% aandacht. Verder heeft jouw kind baat bij korte, duidelijke zinnen en herhaling. Geef aan wat je verwacht van het kind en controleer of jouw kind het begrepen heeft.

Extra ondersteuning nodig?

Na het lezen van bovenstaande tips nog onvoldoende handvatten om het drukke, ongeconcentreerde of impulsieve gedrag van jouw kind om te buigen? Of twijfel je of het drukke, ongeconcentreerde en impulsieve gedrag van jouw dreumes of peuter normaal is? Soms kan extra ondersteuning van een professional net dat steuntje in de rug geven wat nodig is om de situatie te verbeteren. Er zijn verschillende deskundigen die ervaring hebben met allerlei vormen van lastig gedrag bij dreumesen en peuters.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen