Meisje 8 wil niet doorslapen en gezin gaat hieronder gebukt, wie kan ons helpen?

 In Vraag en antwoord

Met veel interesse heb ik uw site bekeken en het stuk gelezen over het kind welke niet kon slapen of doorsliep. Wij hebben een actieve dochter van acht jaar welke al jaren (minstens drie) eenzelfde probleem vertoont; zij kan niet doorslapen. Een tijd, minstens een half jaar, heeft zij bij haar zus in een tweepersoonsbed geslapen en toen sliep zij goed door. Zij rust en wij daarom ook. Echter wil haar zus nu niet meer dat zij bij haar slaapt en beginnen de problemen van voor af aan. Het in slaap vallen is geen probleem. Echter wordt zij in de nacht wakker en wil zij bij ons slapen. Iets wat wij niet willen omdat wij dan zelf niet aan onze nachtrust toekomen. Het gevolg is dat onze dochter allerlei smoesjes verzint of stampij maakt omdat zij niet bij ons mag slapen. Uiteindelijk gaat ons gezin gebukt onder dit probleem. Door het slaapgebrek wordt onze dochter overdag onhandelbaar. Wij zien dat zij moe is. Zij wordt tegendraads, eigenwijs en brutaal. In het verleden hebben wij al van alles geprobeerd. Meeverend, troostend, streng, belonend enz enz. Ook hebben wij een slaapkalender geprobeerd wat niet heeft gewerkt… Onze dochter geeft aan dat zij uit angst en een veiligheidsgevoel bij ons wil slapen. Dit bleek uit meerdere gesprekjes met haar op verschillende tijdstippen. Waar haar angst precies vandaan komt is ons niet bekend. Inmiddels zijn wij radeloos. Wij merken dat het ten koste gaat van de stemming in huis. Ook maken wij ons grote zorgen over onze dochter. Het lijkt alsof wij de gehele dag in strijd zijn met haar. Uiteindelijk moeten wij veel druk zetten om haar in het gareel te houden. Voor ons gevoel lijkt het alsof wij bijna de gehele dag boos op haar moeten worden om van alles. Wij maken ons dan ook zorgen wat dit dan weer met haar zelf doet. Wij kunnen onze dochter omschrijven als een eigenwijze, vasthoudende, pientere, sportieve en zeer gevoelig/lief kind. Hoe kunnen wij het beste met dit probleem omgaan? Medicatie zien wij als geen optie, mogelijk wel homeopathisch. Wij vragen ons af of zij geen vorm van ADHD heeft. Mogelijk kunt u hier antwoord op geven? Alvast dank!

Veiligheid

Fijn om te lezen dat u onze eerdere antwoord(en) over slaapproblematiek al gelezen heeft. Hierin heeft u ook gelezen dat slaapproblematiek vaak te maken kan hebben met een gevoel van onveiligheid. Veiligheid is naast slapen, eten en drinken, een basisbehoefte. Het is ook begrijpelijk dat jullie allemaal prikkelbaar worden door deze situatie. Slaapgebrek is niet bevorderlijk voor een opgewekt humeur en een gezellige stemming in huis.

Angstig

U geeft aan dat u het niet goedkeurt dat uw dochter, als zij gedurende de nacht toch wakker wordt, bij u in bed verder slaapt, ivm uw eigen nachtrust. Dat is heel begrijpelijk, en mogelijk toch ook een issue in deze situatie. Uw dochter voelt de behoefte aan veiligheid en geeft duidelijk aan angstig te zijn. Zij voelt zich afgewezen in haar hulpvraag in deze. Zij mocht eerst een half jaar bij haar zus in bed en toen haar zus dit niet meer wilde, is haar angst weer helemaal teruggekomen. Men verwacht van kinderen dat ze zelfstandig worden, en een aantal dingen alleen kunnen (slapen, naar het toilet gaan, …). Dit is voor hen niet altijd even gemakkelijk. Het loskomen van de ouders kan een heel pijnlijk proces zijn. Ze zijn heel erg gewend geraakt aan de veiligheid en geborgenheid die ze bij hun ouders vinden. Het kan dus een tijdje duren voor ze deze dingen alleen aankunnen.

Ontwikkelingsfase

Hoe dan ook kan deze situatie niet eeuwig blijven aanhouden: een kind van 8 jaar slaapt uiteindelijk toch het best in de eigen kamer. En waarschijnlijk heeft uw dochter hier een beetje meer tijd voor nodig en uiteraard ook uw hulp en vertrouwen dat het goed zal komen. Kinderen in deze leeftijdsgroep identificeren zich nog heel sterk met hun ouders of verzorgers en ook met oudere kinderen (imiteren van gedrag). Daarnaast gaan ze zich meer richten op, en identificeren met leeftijd- en seksegenootjes. Ze doen hierbij steeds meer ervaring op met agressief gedrag, eer ophouden, conflicten, wedijver, opkomen voor eigen recht en rekening houden met anderen. Het karakter(eigenwijs, vasthoudend) en de leeftijd van uw dochter, maken het u daarom in deze periode ook nog eens wat minder makkelijk. Door de voortgaande sociale ontwikkeling kan in deze leeftijdsperiode belangrijke vooruitgang worden geboekt in het leren omgaan met conflicten, afspraken en regels. Deze vooruitgang is mogelijk omdat de kinderen in toenemende mate in staat zijn zich te verplaatsen in de gevoelens, wensen, opvattingen en de situatie van anderen. U kunt dus ook duidelijk aan haar aangeven dat het ook voor uw gezondheid niet wenselijk is dat uw dochter bij u in bed komt slapen.

Oorzaak angst

Het zou heel handig en fijn zijn om er achter te komen wat uw dochter angstig maakt. Is het de donkerte van de nacht? Dan kunt u mogelijk een nachtlampje aanschaffen. Is het omdat zij enge dromen heeft en daarvan wakker schrikt? Soms kan het helpen om een rustgevend muziekje aan te laten gedurende de nacht. Gaat zij piekeren zodra ze wakker wordt? Mogelijk is het een idee om haar bekend te maken met mindfulness voor kinderen. Is het vanwege de afstand tussen uw en haar slaapkamer? Misschien is het voor u wel een optie dat, als tussenstap naar slapen in haar eigen bed, een logeerbed dichterbij uw eigen slaapkamer geplaatst kan worden. Vindt uw dochter het lastig om haar gevoelens te benoemen? Misschien kunt u spelenderwijs met haar in gesprek gaan over wat haar angst nou inhoudt. Wat voelt ze? Wat denkt ze? Mogelijk kunt u haar vragen om een tekening te maken die over haar angst gaat. En kunt u naar aanleiding van die tekening wel met haar in gesprek gaan. Sommige kinderen vinden praten over hun emoties (nog) niet zo makkelijk, maar kunnen wel al hun emoties kwijt in een tekening. Dit is dan een mooie opening voor een gesprekje. Er zijn eventueel ook kindercoaches en kunstzinnig therapeuten die kindertekeningen kunnen duiden, indien u dit zelf lastig vindt.

Kids’skills methodiek

Wanneer het voor u lastig is om hierover in gesprek te gaan met uw dochter, zou u ook kunnen overwegen om haar eens naar een kindercoach te laten gaan. Soms helpt het kinderen om met iemand te praten die iets verder van hen afstaat. Wat mogelijk ook zou kunnen helpen is de Kids’skills methodiek. Hierbij leert uw dochter om van een probleem een nog te behalen kwaliteit te maken. In dit geval doorslapen in haar eigen bed en slaapkamer. Kinderen rond de leeftijd van 8 jaar worden steeds meer een individu. Dit betekent dat zij ook steeds meer verantwoordelijkheidsgevoel gaan ontwikkelen. U kunt dus duidelijke afspraken met uw dochter maken en haar daar ook op aanspreken. Door het toenemend ik-besef en het besef bij een bepaalde groep te horen, gaan de kinderen in deze periode steeds nadrukkelijker reflecteren op zichzelf: mogelijkheden, beperkingen, (uiterlijke) kenmerken, wensen, gevoelens en eigenschappen. Nieuw daarbij is dat ze zichzelf ook steeds nadrukkelijker gaan vergelijken met anderen. Deze nadere kennismaking vraagt veel ondersteuning, gericht op de ontwikkeling van een realistisch en positief zelfbeeld. Door bij Kids’skills op zoek te gaan naar een totemfiguur (iemand die een goed voorbeeld is bij hun te behalen kwaliteit) kan uw dochter ineens heel gemotiveerd raken om deze kwaliteit ook te willen gaan leren.

Homeopatische oplossing

U vraagt naar een eventuele homeopathische oplossing. Ik ben daar zelf ook een groot voorstander van. Wat zou kunnen helpen zijn middeltjes zoals: Dormeasan (dokter Vogel), melatonine, junior slaapdrankje, valeriaan. Of geef haar een kopje kamille thee voor het slapen gaan, zet eens een schaaltje met lavendelolie in haar slaapkamer of doe een massage met rustgevende olie (er zijn workshops en boekjes te vinden mbt rustgevende kindermassages en oliën). Rustgevende verhaaltjes, (sprookjes)meditaties of een mindfulness-oefening voor het slapen gaan kunnen ook een positief effect hebben op de nachtrust.

Hooggevoelig en ADHD

U schrijft dat uw dochter heel gevoelig is en u denkt dat uw dochter mogelijk ADHD zou kunnen hebben. Mocht u zich hier heel erg zorgen over maken, dan kunt u dit het best bespreken met uw huisarts of direct contact opnemen met een psycholoog of orthopedagoog bij u in de buurt. Ook kunt u dit altijd aangeven op school en kijken of de leerkracht of interne begeleiding dit gevoel met u deelt. Mogelijk kan het ook zo zijn dat uw dochter hooggevoelige eigenschappen heeft en momenteel door de vermoeidheid wel overprikkeld is. Ik zou u dan eerder willen adviseren om eerst te gaan lezen en u te laten informeren over hooggevoeligheid/hoogsensitiviteit. Mogelijk herkent u hier uw dochter wel in. En kunt u door middel van informatie en bewustwording ook weer nieuwe sleutels vinden naar meer rust en balans voor uw dochter en uw gezin.

Veel succes en sterkte hiermee. Ik wens u allemaal een goede nachtrust toe! Voor meer informatie kunt u vrijblijvend (telefonisch) contact met mij zoeken.

Showing 2 comments
 • Anneliek
  Beantwoorden

  Hier eenzelfde verhaal. Onze zoon, nét 8 jaar, komt meerdere keren per nacht uit bed. Dank voor alle tips en ideeen!
  Je wordt er echt niet beter van om iedere x uit je slaap gehaald te worden.

  Pffff succes!!

 • Demirel
  Beantwoorden

  hallo
  ik heb precies het zelfde mijn zoon 8 slaapt gelijk maar om 12 uur slaap ik ook en dan gaat hij naar beneden en kan hij dus niet meer slapen en vervolgens maakt hij alle kids wakker we hebben er 4 en die van 8 is de oudste van alle 4 en hij doet het nu moeilijk op school wand de juf zegt dat hij niet kan meelopen omdat hij zo moe is hij gaat het nieuw school jaar naar groep 5 en dat is een hele verandering maar als dit zo doorgaat gaat hij groep 6 niet halen terwijl wij weten dat het veel beter kan ik weet niet meer wat we moeten doen mvg

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0