Hoe stimuleer je zelfstandigheid kleuter en schoolkind?

Zelfstandigheid geeft een kind een gevoel van eigenwaarde en vertrouwen. Stimuleren van zelfstandigheid van kleuters en schoolkinderen is dan ook belangrijk. Als kinderen de ruimte en het vertrouwen krijgen, zullen zij normaal gesproken met beide handen de kans grijpen om zelfstandig te zijn. Hoe stimuleer je het zelfstandig worden van een kleuter en schoolkind?

De basisvaardigheden voor zelfstandigheid zijn het zelf kunnen eten, aankleden, wassen en naar het toilet gaan. Voor de schoolrijpheid is een bepaalde mate van zelfstandigheid noodzakelijk. Hoe verloopt de ontwikkeling van zelfstandigheid?

Hulp of ondersteuning nodig?

Vind op de Kinderzorgkaart een therapeut of zorgaanbieder met expertise op het gebied van stimuleren zelfstandigheid kleuter en schoolkind. Of stel je vraag over de ontwikkeling van zelfredzaamheid en opvoeding aan de professionals van Kijk op Ontwikkeling.

Bekijk de Kinderzorgkaart

Tips en strategieën stimuleren zelfstandigheid

Hoe stimuleer je de basisvaardigheden van zelfstandigheid bij kinderen? Lees onderstaande artikelen over het stimuleren van zelfstandigheid bij kinderen:

Let op: Kinderen  met motorische problemen hebben vaak meer moeite met het leren van de basisvaardigheden voor zelfstandigheid. Lees het artikel ‘Hoe leer je zelfstandigheid aan bij motorische problemen’ voor tips. 

Lastige eter tips
Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen