Geschikte spelletjes voor kleuter en schoolkind

Kinderen hebben voor een goede ontwikkeling stimulering, begeleiding en aanmoediging van de omgeving nodig. Door leuke spellen met je kind te doen, kan spelenderwijs de ontwikkeling gestimuleerd worden. Ook voor oudere kinderen is dit van belang.

Voor onderstaande spelletjes heb je weinig tijd en materiaal nodig en kunnen vaak al met 1 of 2 kinderen gespeeld worden. Ideaal om even tussendoor te doen! Leer het je kinderen, zodat ze het spel vervolgens ook zelfstandig kunnen spelen.

Hulp of ondersteuning nodig?

Vind op de Kinderzorgkaart een therapeut of zorgaanbieder met expertise op het gebied van spelen, ontwikkeling en opvoeding kleuter en schoolkind. Of stel je vraag over de ontwikkeling en opvoeding aan de professionals van Kijk op Ontwikkeling.

Bekijk de Kinderzorgkaart

slide_3

De leukste speeltips voor kleuter en schoolkind

Spelletjes kleuter en schoolkind (1)

1. Wat is anders?
Dit spel is leuk om 5 – 10 minuten samen met je kind te spelen. Laat je kind op een stoel wachten terwijl jij even naar de gang gaat. Op de gang verander je iets aan je kleding. Bijvoorbeeld een broekspijp in je sok stoppen, een mouw opstropen, of iets subtieler een boordje omslaan van je mouw. Je kind moet raden wat er anders is aan je kleding als je terug bent gekomen van de gang. Dit spel is natuurlijk ook leuk met meerdere kinderen samen. Het kind wat het snelst de aanpassing ziet, mag vervolgens zelf naar de gang gaan.

Tip: Het is natuurlijk ook leuk om je kind naar de gang te laten gaan en iets aan zijn kleding aan te passen.

2. Vertrouwen in elkaar
Maak een parcours in de kamer door allerlei obstakels op de grond te leggen. In de kamer kunnen dit stoelen en bijvoorbeeld de wasmand zijn. Blinddoek je kind en laat hem het parcours afleggen. In het begin help jij je kind door de arm vast te houden en later kan je proberen alleen woorden te gebruiken. Durf jij het parcours ook zelf geblinddoekt af te leggen terwijl je kind de gids is?

Tip: Dit is ook een leuk spel om met meerdere kinderen in een park of bos te spelen.

3. Piramide twister
Voor dit spel zijn minimaal 2 deelnemers nodig en een spelleider. Doel van het spel is om met de groep, met een beperkt aantal lichaamsdelen op de grond te steunen. De spelleider geeft de deelnemers de opdracht om met bijvoorbeeld met 2 voeten en 1 hand de grond te raken. De deelnemers moeten de opdracht als groep uitvoeren en mogen dus alleen op de grond steunen met de genoemde lichaamsdelen. Je kan dit spel zo moeilijk maken als je zelf wil!

Tip: Dit spel is in eerste instantie makkelijker met weinig deelnemers. Als de deelnemers de smaak te pakken hebben, kan je de groep uitbreiden tot 6 kinderen.

4. Ballonhoofd
Zet een hindernisparcours uit van stoelen om tussendoor te slalommen, kussens waar overheen gestapt of gelopen moet worden en leg objecten op de grond die opgeraapt moeten worden. Laat 2 kinderen met een ballon tussen het voorhoofd het parcours afleggen. De ballon kan ook tussen het voorhoofd en achterhoofd van de kinderen, tussen de buiken, tussen de ruggen en/of tussen de buik en de rug. Bij jonge kinderen is een parcours zonder hindernissen al lastig genoeg! Bij meerdere kinderen is het leuk om een treintje te maken!

Tip: Voor oudere kinderen is het leuk om dit spel met Chinese stokjes te spelen. Klem het stokje tussen elkaars wijsvinger en leg vervolgens het parcours af…

5. Zoek de bom!
Stel de kookwekker (de bom) in op 2 minuten en verstop de wekker vervolgens in de kamer. Laat je kind de wekker zoeken. Het kind heeft gewonnen als hij de kookwekker heeft gevonden voordat deze is af gegaan. Als het goed gaat kan je de tijd korter instellen.

Tip: Dit spel is extra spannend in een donkere kamer en eventueel in de tuin!

6. Benen van Pinokkio
Leuk commandospel. Hiervoor heb je twee grote houten stokken nodig, maar eventueel kunnen 2 potloden ook dienst doen als de benen van Pinokkio. Laat de kinderen zitten in een kring. Ga zelf ook zitten met voor je de twee stokken plat op de grond. Het idee is dat de kinderen de benen (stokken) precies nadoen. Laat één stok omhoog gaan, opzij, over elkaar heen, allebei in de lucht, etc. Ook leuk om de stokken verticaal te houden (kinderen moeten dan gaan staan) en te stampen, op één been te laten staan, etc.

Tip: Laat ook eens je kind de benen van Pinokkio bedienen.

Spelletjes kleuter en schoolkind (2)

1. Gekleurde lichaam
Kleuters vinden dit spel in hun eentje nog leuk, voor oudere kinderen zijn meer deelnemers nodig om het uitdagend te maken. De spelleider noemt een lichaamsdeel en vervolgens een kleur. De kinderen moeten zo snel mogelijk in de kamer het genoemde lichaamsdeel op de genoemde kleur leggen.

Tip: In plaats van kleuren kan je ook de kinderen een lichaamsdeel noemen en vervolgens een materiaal. Bijvoorbeeld elleboog op iets van: leer, katoen, ijzer, aluminium, glas, etc.

2. Toren van lucifers
Voor dit spel heb je een fles en pakjes lucifers nodig. Laat de kinderen om en om een lucifer op de flessenhals leggen. Wie laat de toren als eerst omvallen? Eventueel kan je dit spel ook spelen met allemaal een eigen fles. Wie heeft als eerst al zijn lucifers op de hals weten te plaatsen?

Tip: Dit spel is goed voor de fijne motoriek, een goede voorbereiding voor het schrijven.

3. Uitbeelden
Laat één kind naar de gang gaan. Op de gang noem je een dier wat het kind straks in de kamer moet uitbeelden (je kan ook met opdrachtkaartjes werken). De andere kinderen moeten raden welk dier wordt uitgebeeld. Je kan ook alle kinderen het dier laten uitbeelden, terwijl één kind moet raden wat wordt uitgebeeld. Bij oudere kinderen kan je de opdracht die uitgebeeld moeten worden lastiger maken of de kinderen een simpele gebeurtenis of handeling laten uitbeelden.

Tip: Laat de kinderen zelf verzinnen welk dier zij willen uitbeelden. Kan jij raden wat zij uitbeelden?

4. Maak de tekening af
Maak op een A4 3 lijnen over de lengte van het papier. Je hebt nu vier vakken. Laat de eerste deelnemer in het eerste vak het hoofd tekenen. De hals moet een klein beetje zichtbaar zijn in vak 2. Vouw het papier om, zodat het gezicht niet meer zichtbaar is en laat de volgende deelnemer in vak 2 het lichaam tekenen (lichaam is klein beetje zichtbaar in vak 3). Vouw weer om en deelnemer 3 (of bij 2 deelnemers weer de eerste deelnemer) tekent in vak 3 de benen zonder voeten (laat de benen weer klein beetje uitsteken in vak 4). Vouw weer om en de laatste deelnemer mag de voeten tekenen. Vouw het papier open en ontdek wat voor een poppetje jullie met elkaar hebben gemaakt!

Tip: Laat de kinderen ook verschillende kleuren gebruiken en speel het spel nog een keer, maar geef de kinderen nu de opdracht een dier te tekenen…

5. Lucht, land en water
Dit spel is leuk met meerdere kinderen, maar kan ook met 1 deelnemer en een spelleider gespeeld worden. Je hebt een lijn nodig voor dit spel. Laat de kinderen achter de lijn staan (land). Laat de kinderen vervolgens springen over de lijn door ‘water’ te roepen. Als je weer ‘land’ roept, springen de kinderen weer achterwaarts terug. Als je ‘lucht’ roept, springen de kinderen alleen in de lucht. Het is de bedoeling dat de kinderen de commando’s goed opvolgen en geen fouten maken. De spelleider moet proberen de kinderen op het verkeerde been te zetten.

Tip: Spring als spelleider expres de verkeerde kant op bij het roepen van het commando. Gegarandeerd zullen een aantal kinderen het verkeerde voorbeeld volgen…

Tip: Speel de spelletjes samen met je kind, maar leer je kind ook de spelletjes zelfstandig met een vriendje of vriendinnetje te spelen. Veel van de spelletjes lenen zich hier uitstekend voor!

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen