zelfstandigheid aanleren bij motorische problemen

 In Tips

Motorische problemen en ontwikkeling zelfstandigheid

Het leren van basisvaardigheden zoals aankleden, eten, wassen, naar het toilet gaan, is voor kinderen met motorische problemen extra lastig. Hoe kan je kinderen met motorische problemen helpen bij het leren van deze vaardigheden? Lees ook het artikel hoe je zelfstandig aankleden bij kinderen stimuleert, zelfstandig eten bij kinderen stimuleert en hoe je kinderen leert veters strikken.

Onderstaande algemene tips kunnen kinderen, en in het bijzonder kinderen met motorische problemen, helpen bij het aanleren van zelfstandigheid. Op zoek naar meer verdieping en praktische tips? In het boek De motoriek van kinderen met dyspraxie staan nog veel meer handige tips en strategieën voor het verbeteren van de motorische vaardigheden en praktische handelingen thuis, zoals het aanleren van veters strikken, zelfstandig aankleden en zelfstandig eten.

Boekentips ontwikkeling kinderen

Tips voor het aanleren van zelfstandigheid

  • Kinderen met motorische problemen hebben meer tijd nodig voor het aanleren van de basisvaardigheden. Realiseer dit en wees daarom geduldig en behulpzaam en eis geen dingen die het kind nog niet kan.
  • Leer het kind niet alle basisvaardigheden tegelijk, maar speel in op één of maximaal twee vaardigheden tegelijk.
  • Maak het je kind in het begin niet onnodig moeilijk. Een trui en een (trainings)broek aantrekken om buiten te spelen is makkelijker dan het aantrekken van een overhemd met knoopjes en een strakke spijkerbroek. Succeservaringen zijn belangrijk het ontwikkelen van zelfredzaamheid!
  • Speel in op de belangstelling en motivatie van het kind. Als het kind meer belangstelling heeft voor een bepaalde basisvaardigheid, probeer dan eerst deze vaardigheid te oefenen.
  • Geef positieve feedback en beloon de poging om iets zelfstandig te doen en niet het resultaat van deze poging. Iets proberen is belangrijker dan het feit of iets ook daadwerkelijk gelukt is.
  • Aanleren van zelfstandigheid kost tijd en energie, zowel van het kind als van de ouder. Neem hiervoor dan ook de tijd en kies hiervoor de rustige momenten van de dag en/of gebruik het weekend rustig te kunnen oefenen.
  • Sommige kinderen hebben baat bij het gebruik van pictogrammen (picto’s). Kinderen die moeite hebben met motorische planning kunnen veel baat hebben bij het zien van de uitgewerkte stappen van het aan- of uitkleden bijvoorbeeld.

Lees ook:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0