Seksuele ontwikkeling 6 – 9 jaar

 In Artikel

Ontwikkelingsfase seksuele ontwikkeling kind 6 – 9 jaar

Seksuele ontwikkeling kind 6 – 9 jaar. De seksuele ontwikkeling is in te delen in verschillende leeftijdsfasen. Welke mijlpalen en kenmerken binnen de seksuele ontwikkeling bij kinderen van 6 – 9 jaar zijn te onderscheiden? Lees hieronder hoe de seksuele ontwikkeling van jouw kind van 6 – 9 jaar verloopt.

Op deze website zijn ook de mijlpalen en kenmerken van de ontwikkelingsfasen 0 – 4 jaar, 4 – 6 jaar, 9 – 12 jaar, 12- 15 jaar en kinderen 15 – 19 jaar beschreven. Verder kan je in het artikel ‘Wat is seksuele ontwikkeling’ achtergrondinformatie lezen over dit ontwikkelingsgebied. Hierin worden onder andere de definities en begrippen uitgelegd.

seksuele-ontwikkeling-6-tot-9-jaar

Foto gemaakt door Juliane Liebermann on Unsplash

Kenmerken seksuele ontwikkeling kind 6 – 9 jaar

  • Rond de leeftijd van 7 jaar leren kinderen steeds beter de sociale regels en normen kennen. Gedurende deze fase van de ontwikkeling kunnen kinderen zich hierdoor opeens ongemakkelijk voelen in gezelschap. Uitkleden en in hun blootje lopen waar volwassenen bij zijn willen zij dan vaak niet meer. Ook is het goed mogelijk dat zij nu opeens de WC of badkamer deur op slot doen en met een handdoek omlopen na het douchen.
  • In deze leeftijdsfase wordt een kind zich ook steeds meer bewust van de mening van anderen. Ook gaan zij zich vergelijken met anderen of met hoe ze zouden willen zijn en wordt de zelfwaardering meer en meer realistisch. Hierdoor kan een kind zich onzeker voelen over bepaalde vaardigheden of kenmerken die hij heeft.
  • Ook kunnen kinderen opeens veel minder vragen stellen over zaken die met seksualiteit en voortplanting te maken hebben. Zij hebben nog steeds interesse in het onderwerp, maar merken dat het onderwerp ‘beladen’ en soms zelfs ongemakkelijk is. Hierdoor praten in het openbaar vinden zij dan gênant. Maar je ziet ook kinderen die in deze leeftijdsfase juist steeds meer vragen gaan stellen over seksualiteit.
  • Meestal snappen kinderen vanaf de leeftijd 7 jaar dat het geslachtsdeel ook een seksuele functie heeft. Ook weet een meerderheid op de leeftijd van 7 en 8 jaar dat om zwanger te worden geslachtsgemeenschap nodig is. Vanaf de leeftijd 9 jaar weten veel kinderen dat seks naast voortplanting ook een andere functie kan hebben. Ook weten de meeste kinderen op deze leeftijd dat je verkering kan hebben met iemand van dezelfde sekse.
  • Net als in de vorige leeftijdsfasen stimuleren kinderen in deze leeftijdsfase hun geslachtsdelen. Kinderen kunnen hierdoor gevoelens van opgewondenheid ervaren of in sommige gevallen een orgasme krijgen. Seksueel rollenspel komt in deze levensfase ook nog steeds voor. Vaak is dit rollenspel met één ander kind van hetzelfde geslacht. Dit omdat zij meestal met kinderen van hun eigen sekse omgaan. Dit hoeft dus nog niks te zeggen over of het kind op een jongen of meisje valt.
  • Gedurende deze leeftijdsfase hebben kinderen een rijke fantasie. Onderscheid maken tussen werkelijkheid en fantasie is nog erg lastig in deze fase. De fantasieën gaan bijvoorbeeld over verliefd worden en verliefd zijn op iemand van hetzelfde geslacht. De fantasieën worden geprikkeld door gedag en beelden uit hun omgeving, het gezin, school en televisiebeelden.

Kenmerkend voor seksuele ontwikkeling leeftijd 6 – 9 jaar

De seksuele ontwikkeling van kinderen 6 – 9 jaar kenmerkt zich door de ontwikkeling van schaamte en de eerste verliefdheden.

  • Je ziet nu ook dat het aantal vriendschappen toeneemt en de vriendschap intenser en intensiever wordt. Meestal kiest een kind van deze leeftijd nu voor een vriendschap met iemand van dezelfde sekse.
  • Ook worden groepen en het bij een groep horen steeds belangrijker. De groepen houden elkaar nauwlettend in de gaten. Vaak wil een kind bij een jongens- of meisjesgroep horen. Meisjes vinden jongens in deze fase vaak te stoer en wild doen. Andersom vinden jongens de meisjes kinderachtig en stom doen.
  • De genderstereotype ideeën en gedragingen wat in de leeftijdsfase 4 – 6 jaar nog veel voorkomt neemt nu meer en meer af. Een kind van 6 – 9 jaar begrijpt nu bijvoorbeeld beter dat een meisje gewoon een meisje blijft, ook als zij zich niet volgens de normen en regels (genderrol) van een meisje gedraagt.
  • Kinderen gaan in deze leeftijdsfase proberen elkaar af te troeven. In groepsverband vinden zij het belangrijk om bijvoorbeeld sterk en slim gevonden te worden en willen zij ook zo overkomen. Opscheppen over wat zij allemaal al weten over bijvoorbeeld seks en wat zij allemaal weten over de wereld komt nu veel voor. Kinderen gaan nu ook ‘schuine’ moppen vertellen en rijmpjes met sekswoorden verzinnen. De betekenis van al deze woorden weten zij lang nog niet altijd.
  • Ook ontstaan de eerste verliefdheden tijdens deze leeftijdsfase. Vaak kunnen kinderen vanaf de leeftijd 8 jaar goed omschrijven wat verliefdheid is en hoe dit voelt. Sommige kinderen hebben ook hun eerste ‘verkering’. Vaak met iemand uit de klas. De verkering houdt vooral in dat deze kinderen met elkaar omgaan en van echt lichamelijk contact zoals zoenen of handen vasthouden is niet of nauwelijks sprake.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0