Seksuele ontwikkeling 9 – 12 jaar

 In Artikel

Ontwikkelingsfase seksuele ontwikkeling kind 9 – 12 jaar

Seksuele ontwikkeling 9 – 12 jaar. De seksuele ontwikkeling van kinderen kan in verschillende leeftijdsfasen onderverdeeld worden. Wat zijn de mijlpalen en kenmerken binnen de seksuele ontwikkeling van kinderen in de leeftijdsfase 9 – 12 jaar zijn?

Lees hieronder hoe de seksuele ontwikkeling van jouw kind van 9 – 12 jaar verloopt. Ook zijn op deze website de artikelen te vinden met het verloop van de seksuele ontwikkeling kinderen in de leeftijdsfase 12- 15 jaar, 15 – 19 jaar, 0 – 4 jaar, 4 – 6 jaar en 6 – 9 jaar. In het artikel ‘Wat is seksuele ontwikkeling’ kan je achtergrondinformatie, definities en begrippen vinden van dit ontwikkelingsgebied.

seksuele-ontwikkeling-9-tot-12-jaar

Foto gemaakt door Bruno Nascimento on Unsplash

Kenmerken seksuele ontwikkeling kind 9 – 12 jaar

  • Kinderen gaan in de periode van 9 – 12 jaar onder invloed van geslachtshormonen lichamelijk en emotioneel veranderen. Ook wel de start van de puberteit of prepuberteit genoemd. De puberteit trekt door in de leeftijdsfase 12 – 15 jaar.
  • De puberteit start meestal bij meisjes meestal twee jaar eerder dan bij jongens. Gemiddeld start de puberteit bij meisjes tussen de 8 en 13 jaar (gemiddeld 10,5 jaar) en bij jongens tussen de 9 en 14 jaar (gemiddeld 11,5 jaar).
  • Rond de leeftijd van tien jaar krijgen kinderen meer interesse in de volwassen vorm van seksualiteit. Fantaseren over seksualiteit en geïnteresseerd zijn in seksualiteit op televisie, internet en boekjes komt voor rond de leeftijd van 11 jaar. Maar je ziet in deze fase ook dat kinderen heel preuts kunnen reageren als gepraat wordt over seksualiteit en/of zij bijvoorbeeld beelden zien van zoenende mensen op televisie. Sommige kinderen praten wel graag over seksualiteit met hun ouders of vriendjes.

Kenmerkend voor seksuele ontwikkeling leeftijd 9 – 12 jaar

De seksuele ontwikkeling van kinderen 9 – 12 jaar kenmerkt zich door lichamelijke en emotionele veranderingen onder invloed van geslachtshormonen. Ook worden kinderen zich in deze fase steeds bewuster van sociale waarden en normen.

  • Steeds meer kinderen zetten in deze fase de eerste stappen binnen de liefde en krijgen voor het eerst verkering. Lichamelijke contact zoals een handje vasthouden en een kus op de wang komt soms voor. Kinderen kunnen op deze leeftijd zich bewust worden van gevoelens voor iemand van hetzelfde geslacht.
  • In deze leeftijdsfase wordt het kind zich steeds bewuster van de mening van anderen en gaat het kind zich ook met andere vergelijken. Kinderen van deze leeftijd kunnen hierdoor al ontevreden zijn over hun lichaam en een negatief zelfbeeld hebben. Jongens willen vaak groter en sterken zijn en meisjes willen dunner zijn.

Lichamelijke veranderingen tijdens de puberteit

De puberteit bij meisjes start met de groei van de borsten, een groeispurt en het krijgen van bredere heupen. Ook ontwikkelen meisjes schaam- en okselhaar en worden de schaamlippen en clitoris groter. Tenslotte krijgen meisjes in de puberteit hun eerste menstruatie.

Bij jongens start de puberteit met het groter worden van de ballen en de penis en het krijgen van een groeispurt, die start bij de handen en voeten. Zij krijgen in deze fase schaam- en okselhaar en ook gezichtshaar. Door de groei van het strottenhoofd krijgen jongens een lagere stem (baard in de keel). Een eerste zaadlozing krijgen jongens gemiddeld op de leeftijd van 13 jaar. Dit kan ook ’s nachts spontaan gebeuren (natte droom).

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0