Seksuele ontwikkeling 15 – 19 jaar

 In Artikel

Ontwikkelingsfase seksuele ontwikkeling jongeren 15 – 19 jaar

Seksuele ontwikkeling 15 – 19 jaar. Verschillende ontwikkelingsfasen zijn binnen de seksuele ontwikkeling van kinderen te onderscheiden. Welke mijlpalen, gedragingen en kenmerken binnen de seksuele ontwikkeling bij jongeren van 15 – 19 jaar zijn te onderscheiden?

Lees hieronder hoe de seksuele ontwikkeling van jouw kind van 15 – 19 jaar verloopt. Zie ook de andere artikelen met beschrijvingen van de seksuele ontwikkeling van de andere leeftijdsfasen. Op zoek naar achtergrondinformatie over dit ontwikkelingsgebied? Lees dan ook het artikel ‘Wat is seksuele ontwikkeling’. Hierin vind je uitleg, definities en begrippen uitgelegd.

seksuele-ontwikkeling-15-tot-19-jaar

Foto gemaakt door Andrey K on Unsplash

Kenmerken seksuele ontwikkeling jongeren 15 – 19 jaar

  • Het lichaam van meisjes en jongens is aan het eind van deze ontwikkelingsfase seksueel volgroeid.
  • Gedurende deze fase zetten jongeren zich steeds meer af van de ouders en ontwikkelen zij een grote vorm van zelfstandigheid.
  • Ook weten jongeren over het algemeen nu heel goed op welk geslacht zij vallen. Zij experimenteren met relaties en krijgen voor het eerst geslachtsgemeenschap. Sommige kinderen eerder dan andere kinderen. De meerderheid heeft gedurende deze leeftijdsfase nog geen geslachtsgemeenschap gehad.
  • De seksuele ervaring verloopt over het algemeen in dezelfde volgorde. Kinderen gaan eerst zoenen, vervolgens strelen en voelen van elkaars lichaam met en zonder kleren, vingeren en aftrekken tot uiteindelijk geslachtsgemeenschap en orale en in sommige gevallen ook anale seks.

Kenmerkend voor seksuele ontwikkeling leeftijd 15 – 19 jaar

De seksuele ontwikkeling van jongeren 15 – 19 jaar kenmerkt zich door de overgang naar volwassenheid. 

  • Jongeren leren steeds beter hoe zij met de andere sekse om moeten gaan. Op welke manier zij het best kunnen communiceren en hoe je bijvoorbeeld met elkaar onderhandelt. Ook worden jongeren zich steeds bewuster van de eigen grenzen en wensen. Zij leren dit ook te uiten en van de ander te respecteren in deze fase.
  • De meeste kinderen van 15 tot 19 jaar zijn wel eens verliefd geweest en ruim twee derde heeft een keer verkering gehad. In deze fase gaan jongeren langere en intiemere relaties aan. De partner wordt steeds meer met zorg uitgekozen, hoewel de keuze vaak nog grotendeels op basis van uiterlijk is gebaseerd.
  • Het hebben van een vaste partner wordt steeds belangrijker voor jongeren. Zij ervaren hier ook sociale steun aan.
  • Uitgaan is nu over het algemeen een vast onderdeel van het sociale leven van jongeren. Hierbij gebruiken veel jongeren ook alcohol en/of drugs.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0