Seksuele ontwikkeling 0 – 4 jaar

 In Artikel

Ontwikkelingsfase seksuele ontwikkeling kind 0 – 4 jaar

Seksuele ontwikkeling 0 – 4 jaar. De seksuele ontwikkeling kan je in verschillende leeftijdsfasen onderverdelen. Welke mijlpalen en kenmerken binnen de seksuele ontwikkeling bij kinderen van 0 – 4 jaar zijn te onderscheiden? Lees hieronder hoe de seksuele ontwikkeling van jouw kind van 0 – 4 jaar verloopt.

Zie verderop in dit artikel de mijlpalen en kenmerken binnen de seksuele ontwikkeling van kleuters 4 – 6 jaar, kinderen 6 -9 jaar, kinderen 9 – 12 jaar, kinderen 12- 15 jaar en kinderen 15 – 18 jaar. Welke kenmerken en gedrag binnen de seksuele ontwikkeling vertonen kinderen op welke leeftijd?

seksuele-ontwikkeling-kinderen

Foto gemaakt door Nathan Dumlao on Unsplash

Kenmerken seksuele ontwikkeling baby en dreumes 0 en 1 jaar

  • Een baby en dreumes ontdekt de wereld door te voelen, kijken, luisteren, ruiken en proeven. Zo ontdekken baby’s de wereld door bijvoorbeeld op hun speelgoed te sabbelen (tast), te luisteren naar muziek (gehoor) en het observeren van gezichten (zien).
  • Baby’s en dreumesen vinden lichamelijk contact prettig en vinden het fijn om geknuffeld en gestreeld te worden. Dit lichamelijke contact geeft een baby een veilig gevoel, zorgt voor zelfvertrouwen, eigenwaarde en je geliefd voelen. Dit is essentieel voor een veilige hechting en een gezonde ontwikkeling van intimiteit. Kinderen die veel geknuffeld en veilig gehecht zijn denken op latere leeftijd positiever over zichzelf en het eigen lichaam dan bij kinderen waar dit niet bij gebeurd is. In deze fase wordt dus al de basis gelegd voor de latere gezonde sociale, emotionele en seksuele ontwikkeling!

Kenmerkend voor leeftijd 0 en 1 jaar

De seksuele ontwikkeling van een baby en dreumes is met name gebaseerd op het ontdekken, onderzoeken en het ervaren van de verschillende zintuigen.

  • Ook ontdekt een baby in deze fase voor het eerst hun eigen lichaam. Onbewust en per toeval raken zij zichzelf aan en ontdekken op die manier hun geslachtsdelen. Aan het einde van het eerste levensjaar kunnen kinderen ook doelbewust hun geslachtsdeel aanraken. Op deze manier ervaren zij dat het aanraken van het geslachtsdeel een ander gevoel geeft dan bijvoorbeeld het aanraken van een voetje.

Kenmerken seksuele ontwikkeling peuter 2 – 4 jaar

  • Vanaf de leeftijd 2 jaar kunnen kinderen ook vragen stellen over onderwerpen rondom seksualiteit. Denk aan vragen over de verschillen en overeenkomsten tussen meisjes en jongens. Over zwangerschap en hoe kinderen ontstaan en geboren worden. Een gedetailleerde uitleg begrijpt de peuter dan nog niet. Wel snappen sommige kinderen dat er zowel een man als vrouw nodig is om kinderen te maken.
  • Waar in de babytijd het aanraken van de geslachtsdelen meer per toeval gebeurt, raken peuters doelgericht en expres hun geslachtsdelen aan. Dit wordt gestimuleerd omdat dit hun een andere sensatie en een prettig gevoel geeft. Vanaf de leeftijd van vijftien maanden kunnen seksuele kenmerken als blozen, zweten en een verhoogde ademhaling zichtbaar worden. Ook kunnen jongetjes vanaf deze leeftijd een erectie krijgen. Seksuele gevoelens zoals bij een volwassenen zijn hier echter nog niet aan gekoppeld.
  • Net als baby’s heeft de peuter nog veel behoefte aan lichamelijk contact zoals knuffelen en strelen. Daarom zitten zij ook graag op schoot bij volwassenen.
  • In deze fase leert de peuter ook al een beetje sociale normen (wat mag wel en wat mag niet). Zo kan je jouw peuter leren dat het prima is om aan je geslachtsdeel te zitten, maar dat je dit het best kan doen op een privé plekje en nooit iemand zonder jouw toestemming hier aan mag zitten.
  • Vanaf de leeftijd 3 jaar start bij sommige kinderen de ‘viezewoordenfase’. In deze fase kunnen kinderen dan opeens woorden als ‘piemel of ‘poep’ gaan zeggen.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0