Ontwikkelingsfasen seksuele ontwikkeling kinderen

 In Artikel

Ontwikkelingsfasen van de seksuele ontwikkeling

De seksuele ontwikkeling van kinderen start bij de geboorte en is een levenslang proces. Kinderen ontwikkelen zich vanaf het prille begin tot seksuele wezens. Maar hoe verloopt deze ontwikkeling tot seksueel wezen? Lees op deze website per leeftijd over de mijlpalen en ontwikkelingsfasen van de seksuele ontwikkeling bij kinderen.

In het artikel ‘Wat is seksuele ontwikkeling’ staat omschreven dat de seksuele ontwikkeling bestaat uit twee deelgebieden en verschillende domeinen. Gedurende elke levensfase ontwikkelen kinderen zich in meer of mindere mate op deze deelgebieden en domeinen. Lees per leeftijdsfase een globale omschrijving en kenmerken van de ontwikkelingsfasen seksuele ontwikkeling kinderen.

In dit artikel lees je over de volgende ontwikkelingsfasen:

  • Kinderen 0 – 4 jaar
  • Kleuter 4 – 6 jaar
  • Kinderen 6 – 9 jaar
  • Kinderen 9 – 12 jaar
  • Jongeren 12 – 15 jaar
  • Jongeren 15 – 19 jaar
ontwikkelingsfasen-seksuele-ontwikkeling-kinderen

Foto gemaakt door Juliane Liebermann on Unsplash

Ontwikkelingsfasen seksuele ontwikkeling kinderen verlopen niet altijd hetzelfde

De manier hoe de seksuele ontwikkeling verloopt is niet voor alle kinderen hetzelfde. Sommige kinderen lopen bijvoorbeeld op 12-jarige leeftijd al ver voor in hun lichamelijke ontwikkeling, maar lopen op sociaal of emotioneel vlak achter ten opzichte van andere kinderen. Het kan dus goed zo zijn dat jouw kind op een ander moment bepaalde mijlpalen binnen de seksuele ontwikkeling behaalt dan beschreven in dit artikel.

Kenmerken seksuele ontwikkeling kinderen 0 – 4 jaar

Een baby en dreumes leert de wereld te ontdekken via de zintuigen. Door te voelen, kijken, ruiken en proeven. Lichamelijk contact, zoals strelen en knuffelen is voor hun ontwikkeling erg belangrijk. Peuters worden zich steeds bewuster van het eigen lichaam en worden ook nieuwsgierig naar het lichaam van anderen. Ook leren zij dat ze een meisje of jongen zijn en gaan grenzen ontdekken door bijvoorbeeld vieze woorden te roepen.

Kenmerken seksuele ontwikkeling kleuter 4 – 6 jaar

De kleuterperiode kenmerkt zich als ontdekkingsfase. Kleuters worden zich bewust van de verschillen en overeenkomsten tussen meisjes en jongens. Ook ontdekken zij hun eigen lichaam, het lichaam van anderen en weten zij hoe de geslachtsdelen heten. Soms willen zij graag hun geslachtsdeel laten zien of zitten hier in het openbaar aan. Kleuters zijn erg geïnteresseerd in waar baby’s vandaan komen.

Kenmerken seksuele ontwikkeling kind 6 – 9 jaar

Deze fase kenmerkt zich door het steeds meer bewust worden van de eigen identiteit en sociale regels. Kinderen willen zich over het algemeen niet meer naakt in het openbaar vertonen. Gedurende deze fase kiezen kinderen steeds vaker vriendschappen uit van dezelfde sekse. Worden zij wel eens verliefd en kunnen benoemen wat verliefdheid is en hoe dit voelt. Ook leren kinderen in deze fase dat de geslachtsdelen een seksuele functie kunnen hebben.

Kenmerken seksuele ontwikkeling kind 9 – 12 jaar

Gedurende de leeftijd van 9 – 12 jaar verandert het kind op lichamelijk gebied. De prepuberteit doet haar intrede. Kinderen zijn zich bewust van hun lichaam en kunnen soms een negatief zelfbeeld hebben. De interesse in seksualiteit neemt toe en kinderen worden zich meer bewust van het feit of zij op een jongen of meisje vallen. Ook ontwikkelen kinderen seksuele fantasieën en beginnen zij aan het einde van deze periode met masturberen.

Kenmerken seksuele ontwikkeling kind 12 – 15 jaar

De puberteit begint nu echt. Zo krijgen kinderen in deze fase schaam- en okselhaar en groeien de geslachtsdelen. De kinderen worden onder andere door deze veranderingen steeds onzekerder over het eigen lichaam en de snelheid waarop zij zich ontwikkelen. Steeds meer kinderen zijn in deze fase wel eens verlief geweest en hebben verkering. Deze relaties zijn vaak nog erg oppervlakkig en meestal is er nog geen sprake van geslachtsgemeenschap in deze fase.

Kenmerken seksuele ontwikkeling jongere 15 – 19 jaar

In deze fase ontwikkelt het kind zich lichamelijk echt tot een volwassen persoon. Vrijwel iedereen in deze leeftijdsfase is nu wel eens verliefd geweest. Het uiterlijk en aantrekkelijk gevonden worden is erg belangrijk. De relaties zijn minder oppervlakkig en worden steeds intiemer. De seksuele ervaring neemt toe. En jongeren in deze fase experimenteren met verschillende vormen van seks.

Meer lezen over ontwikkelingsfasen seksuele ontwikkeling kinderen?

Op deze website is ook een artikel geschreven over wat seksuele ontwikkeling is. Waaruit bestaat dit ontwikkelingsgebied, wat is de definitie en begrippen worden nader uitgelegd.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0