Slaapproblemen aanpakken dreumes en peuter

 In slaapproblemen, Tips

Slaapproblemen aanpakken kind

Alle jonge ouders krijgen er vroeg of laat mee te maken: slaapproblemen bij hun dreumes of peuter. Tegen welke problemen lopen al deze ouders aan? En hoe kan je effectief deze slaapproblemen aanpakken van je kind? Lees meer over de oorzaken van slaapproblemen en ontdek tips en strategieën voor het aanpakken van slaapproblemen van je kind. 

Welke ouder maakt het niet mee, een kind die weigert om te gaan slapen en alles uit de kast trekt om het slapen nog even te rekken? Driftbuien, zeuren, commanderen, nog even een ‘leuk spelletje’ of ‘glaasje water’, alle strategieën worden uit de kast getrokken. Dit hoort allemaal bij een gezonde ontwikkeling van je kind, maar kan natuurlijk wel ontzettend lastig zijn.

Tijd om deze slaapproblemen effectief aan te pakken! Lees ook het stappenplan ‘hulp bij slaapproblemen kind’ en het stappenplan ‘welke therapeut voor slaapproblemen kind’

In dit artikel lees je:

  • Alles over slaapproblemen en meest voorkomende slaapproblemen
  • De aanpak van slaapproblemen: drie stappen
  • Tips en strategieën voor oplossen van slaapproblemen
  • Boekentips over slaapproblemen bij kinderen
  • Linkjes naar andere artikelen over problemen met slapen bij kinderen

 

niet willen slapen kind
Foto gemaakt door Les Anderson on Unsplash

 

Boekentips over slaapproblemen:

 

Meest voorkomende problemen bij slapen:

De meeste ouders krijgen te maken met één of meerdere slaapproblemen bij hun dreumes of peuter. Zo zijn er kinderen die niet willen gaan slapen en/op gelijk weer uit bed komen. Andere bekende slaapproblemen zijn niet kunnen doorslapen en/of (te) vroeg wakker zijn. Op Kijk op Ontwikkeling zijn deze problemen in een apart artikel beschreven:

  1. Niet willen gaan slapen
  2. Gelijk weer uit bed komen
  3. Niet doorslapen
  4. Vroeg wakker zijn

In deze artikelen zijn de aanpak en tips en strategieën beschreven hoe je deze slaapproblemen kan oplossen. Hierboven zijn de linkjes naar deze artikelen opgenomen. Maar lees eerst de aanpak, tips en strategieën verderop in dit artikel nog even door. 

Aanpakken slaapproblemen en tips

Lees hieronder de aanpak met drie stappen voor het oplossen van het niet willen slapen van jouw kind. Verderop in het artikel kan je nog tips en strategieën vinden voor het aanpakken van problemen met slapen bij kinderen.

niet willen slapen dreumes peuter kleuter
Foto gemaakt door Kelli McClintock on Unsplash

Wil je de slaapproblemen aanpakken?

Pak de slaapproblemen van je kind aan. Welke stappen kan je ondernemen? Hieronder zijn de drie stappen beschreven die je neemt om de problemen met slapen te verminderen. Daarna volgen nog tips en strategieën om slaapproblemen van je kind aan te pakken. 

Stap 1: Bepaal wat probleem is en bepaal het gewenste gedrag

Wil jouw kind niet slapen, komt jouw kind gelijk weer uit bed, lukt het doorslapen niet en/of is jouw kind vroeg wakker? Denk ook na over het gewenste gedrag van jouw kind. Wat verwacht je eigenlijk en is dit ook realistisch voor deze leeftijdsfase?

Stap 2: Achterhaal de oorzaak

Wat kan de oorzaak zijn van het probleem? Is er wellicht een medische oorzaak? Zijn er lichamelijke ongemakken? Is jouw kind wel echt moe? Of is er te veel drukte geweest overdag? Is er sprake van scheidingsangst of andere (nachtelijke) angsten? Of is het pure koppigheid, die absoluut bij de leeftijdsfase van de dreumes of peuter hoort…

Stap 3: Bedenk een strategie

Als de oorzaak is achterhaald kan je nadenken over de toe te passen strategie. Als jouw kind bijvoorbeeld nachtelijke angsten heeft, zal het laten huilen niet de meest handige oplossing zijn en moet een andere strategie gekozen worden. Soms kan het wegnemen van een lichamelijk ongemak een oplossing zijn. Lichamelijke ongemakken zijn niet altijd even makkelijk te achterhalen, maar soms wel makkelijk weg te nemen. Als jouw kind het te koud of te warm heeft kan een extra deken of een raam open zetten al oplossing bieden.

Tips en strategieën oplossen slaapproblemen

Lees hieronder verder hoe slaapproblemen oplost zoals las je kind niet wil gaan slapen of gelijk weer uit bed komt. Als je kind niet doorslaapt of veel te vroeg wakker is. Of als je kind last heeft van verlatingsangst en/of nachtelijke angsten zoals nachtmerries. 

slaapproblemen kind
Foto gemaakt door Kinga Howard on Unsplash

 

Tips en strategieën voor slaapproblemen aanpakken kind

Naast de standaard tips en strategieën voor slaapproblemen zijn er specifieke tips per slaapprobleem en per oorzaak van een slaapprobleem. Lees de tips en strategieën voor dreumesen en peuters die:

  1. niet willen slapen
  2. gelijk weer uit bed komen
  3. niet doorslapen
  4. veel te vroeg wakker zijn
  5. last hebben van scheidingsangst of verlatingsangst
  6. last hebben van nachtelijke angsten
  7. protestgedrag vertonen, oftewel een flinke ‘eigen wil’ hebben.

Bekijk ook de andere artikelen over slaapproblemen:

  1. Alles over slaapproblemen bij kinderen
  2. Stappenplan: Hulp bij slaapproblemen kind
  3. Stappenplan: Welke therapeut voor slaapproblemen kind
  4. Alle tips over slaapproblemen op een rijtje
  5. Forum slaapproblemen kind
  6. Oorzaken van slaapproblemen bij dreumesen en peuters
  7. Tips voor een bedritueel
  8. Vind een therapeut
  9. Welke therapeut?

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0