Voeding en slaapschema’s dreumes 1 – 2 jaar

 In slaapproblemen

Voeding en slaapschema dreumes. Hoe krijg je een dreumes in een ritme?

Om je kind in een goed ritme te krijgen is een voeding en slaapschema voor je dreumes handig.Wat is een goed voeding en slaapschema voor een dreumes van 1 tot 1,5 jaar en 1,5 tot 2 jaar? Hoeveel slaapt een dreumes ‘s nachts en hoeveel dutjes doet hij overdag? Hoe lang mag een ochtend- en middagdutje duren? Wat is de bedtijd van een dreumes? En wat is het slaapritme van een dreumes? Zo maar een paar vragen die je als ouder kan hebben over de slaaproutine en ritme van je kind.

Lees in dit artikel de verschillende voorbeeldroutines voor dreumesen opgenomen. Omdat niet elk kind hetzelfde is zijn er uiteraard ook andere routines en ritmes mogelijk. Wil je meer achtergrondinformatie over hoe je een dreumes in een ritme krijgt en/of ben je op zoek naar andere voorbeeldroutines en slaapschema’s? Dan verwijzen wij graag naar de boeken Het babyslaapboek en Slaap! Voor dreumes en peuter aan. Lees hier de boekrecensies van deze boeken.

In dit artikel lees je:

 • Slaapschema of voorbeeldroutine dreumes 12 – 18 maanden
 • Slaapschema of voorbeeldroutine dreumes 18 – 24 maanden
 • Hoeveel slaap heeft ene dreumes 1 – 2 jaar nodig?

Boekentips over slaap en slaapschema dreumes

Maar eerst: Hoeveel slaap heeft een dreumes nodig?

Voldoende slapen is essentieel voor jonge kinderen en jouw dreumes. Voldoende slaapt zorg ervoor dat jouw kind van 1 jaar ook beter gaat (door)slapen. Een oververmoeid kind slaapt moeilijker in en slaapt slechter door. Een slaapschema of voorbeeldroutine kan prettig zijn en helpen om jouw kind in een goed ritme te krijgen en zorgt ervoor dat jouw dreumes voldoende slaapt.

Naast een goed slaapschema of voorbeeldroutine kan het ook handig zijn om enig inzicht te hebben in hoeveel kinderen in welke leeftijdsfase nou slapen. Je kan dan als ouder zien of jouw kind gemiddeld gezien aan voldoende slaap toekomt. Zie hieronder de link naar het artikel over hoeveel slaap een kind nodig heeft.

Slaapschema of voorbeeldroutine dreumes 12 – 18 maanden (1 – 1,5 jaar)

Dreumesen van 12 – 18 maanden slapen circa 11,5 uur ’s nachts en 2,5 uur overdag. En doen tussen de 1 à 2 dutjes per dag. De meeste dreumesen gaan tussen de 15 en 18 maanden over van 2 naar 1 dutje per dag. Dit kan nog wel erg wisselend zijn. Dus de ene dag heeft jouw kind nog wel een ochtenddutje nodig en de andere dag niet. Een ochtenddutje kan je afbouwen door deze steeds wat korter te doen. Op de dagen dat je dreumes geen ochtenddutje doet kan je het middagslaapje iets eerder laten beginnen en hem iets later naar bed laten gaan.

Je dreumes kan na een goede middagdutje nu ongeveer 4 uur tot 4 uur en 30 minuten wakker blijven. Vanaf deze leeftijd kan een dutje na 15.30 uur voor slaapproblemen zorgen. Denk aan vroeg wakker worden, lastig in slaap komen en vaak wakker worden ’s nachts.

Slaapschema dreumes 1 – 1,5 jaar

Lees hieronder een voorbeeldroutine voor je dreumes van 12 tot 18 maanden oud. 

slaapschema dreumes 1 tot 2 jaar
Foto gemaakt door Dakota Corbin on Unsplash

Voeding en slaapschema dreumes 12 – 18 maanden zou er ongeveer als volgt uit kunnen zien:

6.30/7.00 uur Opstaan en ontbijt
9.30 uur Dutje, circa 30 minuten
10.00 uur Fruit
12.00 uur Lunch
13.00 uur Middagdutje, circa 2 uur
15.00 uur Tussendoortje/fruit
18.00 uur Avondeten
18.30/19.00 uur In bed

Slaapschema of voorbeeldroutine dreumes 18 – 24 maanden (1,5 – 2 jaar)

Als je dreumes geen ochtenddutje meer doet is het nu mogelijk om je kind wat later te wekken. Dit moet niet later dan 8.00 uur in de ochtend zijn. Anders kan je problemen krijgen met het middagdutje. Ook kan je het middagdutje beter niet tot langer dan 15.30 uur laten duren. Anders kunnen problemen ontstaan bij het in slaap vallen, doorslapen ’s nachts en vroeg wakker worden.

Dreumesen van 18 – 24 maanden slapen circa 10 uur ’s nachts en 2,5 uur overdag. Over het algemeen doen zij nog 1 dutje overdag. Het middagslaapje is meestal rond 12.30/13.00 uur en de natuurlijke bedtijd tussen de 18.00 uur en 20.00 uur.

Slaapschema dreumes 1,5 – 2 jaar

Lees hieronder een voorbeeldroutine voor je dreumes van 18 tot 24 maanden oud. 

slaapschema kind 1,5 jaarFoto gemaakt door Colin Maynard on Unsplash

 

Voeding en slaapschema dreumes 18 – 24 maanden zou er ongeveer als volgt uit kunnen zien:

6.30/7.00 uur Opstaan en ontbijt
10.00 uur Fruit
12.00 uur Lunch
13.00 uur Middagdutje, circa 2 uur
15.00 uur Tussendoortje/fruit
18.00 uur Avondeten
18.30/19.00 uur In bed

Zie ook de slaapschema’s en voorbeeldroutines voor:

Prettige slaaphulpjes voor je dreumes

Showing 3 comments
 • Eilish
  Beantwoorden

  Beste kijkopontwikkeling,

  Ik heb een typefout ontdekt bij het slaapschema dreumes. Er staat dat ze gemiddeld 1 uur in de nacht slapen. Ik neem aan dat dat 10 uur moet zijn.

  Met vriendelijke groet,

  Eilish

  • Kijk op Ontwikkeling
   Beantwoorden

   Fijn, dank voor het doorgeven! Het is aangepast.

pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0