Slaapschema en voorbeeldroutine peuter 2 en 3 jaar

 In slaapproblemen

Slaapschema peuter. Hoe krijg je een peuter in een ritme?

Wat is een goed slaapschema en voorbeeldroutine voor een peuter van 2 jaar en een peuter van 3 jaar oud? Hoeveel slaapt een peuter ’s nachts en overdag? Doet een peuter nog een middagdutje en hoe lang mag deze duren? Wat is de bedtijd van een peuter? En wat is het slaapritme van een peuter? Zo maar een aantal vragen die je als ouder kan hebben over de slaaproutine en ritme van je kind.

Lees in dit artikel de verschillende voorbeeldroutines en slaapschema’s voor peuters. Omdat niet elke peuter hetzelfde is, zijn er uiteraard ook andere ritmes en routines mogelijk voor jouw kind. Wil je meer achtergrondinformatie over hoe je een peuter in een ritme krijgt en beter leer slapen. Of zoek je andere voorbeeldroutines en slaapschema’s? Dan verwijzen wij graag naar de boeken Het babyslaapboek en Slaap! Voor dreumes en peuter. Lees hier de boekrecensies van deze boeken.

IN DIT ARTIKEL LEES JE:

  • Slaapschema of voorbeeldroutine peuter 2 – 3 jaar
  • Slaapschema of voorbeeldroutine peuter 3 – 4 jaar
  • Hoeveel slaap heeft een peuter nodig?

Boekentips over slaap en slaapschema’s peuters

Slaapschema of voorbeeldroutine peuter 2 – 3 jaar

Start de dag niet later dan 8.00 uur als jouw peuter nog een middagdutje doet. Een middagdutje duurt ongeveer 2 uur. Laat je kind liever niet meer na 14.30/15.00 uur slapen om slaapproblemen zoals moeilijk inslapen, doorslapen en vroeg wakker worden. Gemiddeld gaan peuters hun middagslaapje overslaan tussen de 2,5 en 3,5 jaar. De overgangsfase kan even behoorlijk rommelig zijn. Peuters slapen ongeveer 11 uur ’s nachts en overdag 2 uur. De natuurlijke bedtijd ligt tussen de 18.00 uur en 20.00 uur.

Slaapschema of voorbeeldroutine peuter 2 – 3 jaar zou er ongeveer als volgt uit kunnen zien:

7.00/7.30 uur Opstaan en ontbijt
10.00 uur Fruit
12.00 uur Lunch
13.00 uur Middagdutje, circa 2 uur
15.00 uur Tussendoortje/fruit
18.00 uur Avondeten
19.00/19.30 uur In bed

Slaapschema of voorbeeldroutine peuter 3 – 4 jaar

Start de dag niet later dan 8.00 uur in de ochtend. Als je peuter nog een middagdutje doet zal deze steeds korter gaan duren. Probeer het middagslaapje niet langer dan 1,5 uur te laten duren en tot uiterlijk 14.30 uur om slaapproblemen ’s nachts te voorkomen. Je kan het middagdutje afbouwen door deze steeds wat korter te laten duren.  Peuters van 3 tot 4 jaar slapen ’s nachts circa 10,5 tot 12 uur en overdag 0 tot 1,5 uur. De natuurlijke bedtijd ligt tussen de 18.00 uur en 20.30 uur.

Slaapschema of voorbeeldroutine peuter 3 – 4 jaar jaar zou er ongeveer als volgt uit kunnen zien:

6.45/7.00 uur Opstaan en ontbijt
10.00 uur Fruit
12.00 uur Lunch
13.00 uur Rustige activiteit
15.00 uur Tussendoortje/fruit
18.00 uur Avondeten
19.00 uur In bed

Zie ook de slaapschema’s en voorbeeldroutines voor:

Hoeveel slaap heeft een peuter nodig? Belang van slaap.

Om slaapproblemen te voorkomen is voldoende slaap voor je peuter nodig. Een oververmoeide peuter slaapt moeilijker in, wordt vaker wakker ’s nachts en wordt voeger wakker. Kinderen zijn gebaat bij een vast ritme. Een slaapschema of voorbeeldroutine kan prettig zijn en helpen om jouw kind in een goed ritme te krijgen en zorgt ervoor dat jouw peuter niet oververmoeid raakt. Om het juiste ritme te bepalen kan het ook handig zijn om enig inzicht te hebben in hoeveel kinderen in welke leeftijdsfase slapen:

Prettige slaaphulpjes voor je peuter

Showing 3 comments
pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0