Slaapproblemen baby 11 maanden, probeert zij ons uit?

 In Vraag en antwoord

Ons kindje van 11 maanden slaapt ‘s nachts heel slecht. Zij huilt heel veel en is gelijk stil als wij op de kamer komen en begint vervolgens te lachen. Wat wij ook proberen zij wil niet slapen! Kan het zo zijn dat zo’n jong kindje ons gewoon aan het uitproberen is?

Effectief machtsmiddel

Allereerst is het goed na te gaan of je kind iets lichamelijks mankeert waardoor ze zo veel huilt. Is ze ziek? Ze krijgt genoeg voeding voordat ze gaat slapen? Als dit allemaal in orde is, dan zou de factor aandacht een grote rol kunnen spelen. Je schrijft dat ze direct stil is en begint te lachen wanneer jullie bij haar gaan kijken. Het lijkt inderdaad alsof ze een zeer effectief machtsmiddel in handen heeft om haar ouders te beïnvloeden. Doordat jullie keer op keer weer bij haar gaan kijken, versterken jullie haar huilgedrag. Het is in haar beleving een onderdeel geworden van de slaaproutine en ze verwacht dan ook dat je dit iedere nacht doet. Ze leert op deze manier op negatieve wijze aandacht te krijgen.

Tips slapen

Ik weet niet in hoeverre jullie al tips hebben gekregen en hebben toegepast. Een aantal algemene adviezen kan ik jullie wel geven.

  • Het is erg belangrijk om voorspelbaarheid (en dus een gevoel van veiligheid) voor je kind te creëren. Bedenk welke slaaproutine je wil aanhouden en welke rituelen je kan inbouwen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan telkens hetzelfde slaapliedje zingen, bepaalde knuffels weltrusten wensen, of samen de gordijnen dicht trekken. Vertel tijdens het naar bed gaan stap voor stap op versimpelde wijze wat je gaat doen (kinderen begrijpen meer dan je denkt!) en pas deze routine iedere dag consequent toe.
  • Voor het huilen gedurende de nacht kun je de regel aanhouden dat je je kind bijvoorbeeld maximaal 15 minuten laat huilen voordat je gaat kijken. Huilt ze langer, dan leg je haar zonder aandacht te geven (niet praten/zingen of oogcontact) terug in bed en je gaat gelijk weer weg. Het is mogelijk dat wanneer jullie deze regel toepassen, het huilen in eerste instantie zal verergeren. Jullie dochter was immers gewend dat jullie snel kwamen als ze huilde! Probeer toch door te zetten en je zal zien dat ze leert zelf weer te gaan slapen.

In het consequent zijn schuilt het succes! Het is misschien in het begin inleveren op de nachtrust, maar zie het als investering op de lange termijn! Succes!

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen