Dochter drie jaar is jaloers op kleine zusje, hoe mee omgaan?

 In Vraag en antwoord

Mijn dochter van 3 is jaloers op haar kleine zusje. Hoe kan ik hier het best mee omgaan?

Jaloersheid

Dat je oudste dochter jaloers op haar kleine zusje is heel begrijpelijk. Moet je je voorstellen; een hele tijd heb je als kleine meid je mamma helemaal voor je alleen gehad. En dan ineens, zonder dat je daar zelf om gevraagd hebt, komt er een concurrente in je leven die ook nog eens alle aandacht op eist.

Aandacht verdelen

Het is belangrijk dat je dochter leert dat ze nog steeds het liefste meisje van de hele wereld is, maar dat de aandacht nu wel verdeeld moet worden. Dit kun je doen door je dochter consequent positieve aandacht te geven in het bijzijn van haar zusje. Je kunt op positieve wijze tegen je baby praten over je dochter door bijvoorbeeld te zeggen: “Wat heb jij toch een lieve zus dat ze je speen komt brengen”, of “Nu ga jij lekker slapen zodat mamma met je grote zus kan spelen.”. Hiermee geef je op indirecte wijze bij je oudste dochter aan dat zij nog steeds belangrijk voor je is.

Exclusieve tijd

Daarnaast is exclusieve tijd met pappa en/of mamma ook zinvol. Regel een oppas voor je baby en ga een keertje alleen met haar naar de speeltuin. Negatief gedrag van je oudste dochter richting de baby moet je proberen zoveel mogelijk te negeren, bespreek deze tactiek wel goed met je partner zodat jullie op een lijn zitten!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen