Kinderziekten en aandoeningen peuter en dreumes

Kinderziekten en aandoeningen bij dreumesen en peuters. Alle kinderen krijgen bij het opgroeien te maken met verschillende kinderziekten en aandoeningen. Veel van deze kinderziekten en aandoeningen zijn lastig, maar onschuldig te noemen. Er zijn echter ook ernstige kinderziekten en aandoeningen. Met welke kinderziekten en aandoeningen kunnen kinderen te maken krijgen en hoe herken je ze?

Kinderziekten worden veroorzaakt door een virus en/of bacterie. In Nederland worden de meeste kinderen ingeënt tegen de meest ernstige kinderziekten. Kinderziekten veroorzaakt door een virus zijn moeilijk of niet met medicatie te bestrijden. Het lichaam moet in deze gevallen zelf de ziektekiem bestrijden. Antibiotica kan ingezet worden op het moment dat de kinderziekte of aandoening veroorzaakt wordt door een bacterie.

Columns Sjifra Meester GZ psycholoog

Welke kinderziekten en aandoeningen bestaan en wat kan je hier aan doen?

Welke kinderziekten en aandoeningen bestaan er?

Kinderziekten en aandoeningen

De meest bekende kinderziekten zijn bof, waterpokken, roodvonk en de vijfde en zesde ziekte. Denk bij aandoeningen aan griep, oorontstekingen en bijvoorbeeld allergieën. Kijk op de volgende pagina voor het totale overzicht van kinderziekten en aandoeningen op alfabetische volgorde:

Ondersteuning en hulp

Zorgaanbieders

In het geval van kinderziekten en aandoeningen is het raadzaam om altijd eerst contact op te nemen met de huisarts, kinderarts en/of jeugdarts of jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau.

Kinderzorgkaart

Kijk op de Kinderzorgkaart van Kijk op Ontwikkeling voor een zorgaanbieder bij jou in de buurt. Verschillende zorgaanbieders bieden ondersteuning bij problemen bij dreumesen en peuters.

Stel je vraag

Stel je vraag over kinderziekten en aandoeningen bij dreumesen en peuters aan één van de professionals van Kijk op Ontwikkeling. Of kijk of jouw vraag al eerder is beantwoord.

Let op: Sommige kinderziekten en aandoeningen zijn zeer ernstig en is het noodzakelijk om met spoed medische hulp in te schakelen.  Ga daarom niet alleen af op de informatie van deze website of andere websites en neem bij zorgen altijd direct contact op met jouw huisarts!

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen