Oorzaken druk, ongeconcentreerd en impulsief gedrag dreumes en peuter

 In Artikel

Wat zijn de oorzaken van druk, ongeconcentreerd en impulsief gedrag?

Naast het feit dat mensen van nature druk en onrustig kunnen zijn, is druk, ongeconcentreerd en impulsief gedrag kenmerkend voor de ontwikkeling van dreumesen en peuters. Wat zijn de drie belangrijkste oorzaken van druk, ongeconcentreerd en impulsief gedrag van dreumesen en peuters?

1.Lichamelijke ontwikkelingsdrang

Kinderen tussen de 1 en 3 jaar hebben een geweldige lichamelijke ontwikkelingsdrang en dus beweeglijkheid. Kinderen in deze ontwikkelingsfase moeten zich allerlei motorische vaardigheden eigen maken en door te doen, te experimenteren en veel te herhalen leert het kind. Om deze ontwikkelingsdrang te stoppen, moet je als ouder van goede huizen komen!

2.Ontwikkeling impulsbeheersing

Daarnaast moet een kind nog leren zijn impulsen te beheersen. Kinderen onder de anderhalf jaar voelen een impuls en handelen bijna direct zonder na te denken. Een voorwerp wordt gezien en gepakt bijna op hetzelfde moment. Ook boosheid en frustraties worden zonder na te denken direct geuit. Vanaf de leeftijd anderhalf jaar ontwikkelt het jonge kind heel geleidelijk het vermogen om zijn impulsen te remmen. Op het moment dat de taalontwikkeling goed op gang komt en kinderen woorden kunnen geven aan de volgorde van hun handelingen, ontwikkelt zich de zelfbeheersing (eerst denken en dan doen) pas echt goed. Tussen het derde en vijfde levensjaar nemen frustraties af en kunnen kinderen impulsen goed uitstellen, stoppen en/of ombuigen.

3.Ontwikkeling aandacht en concentratie

Jonge kinderen zijn van nature geconcentreerd en nieuwsgierig. Met name als een dreumes of peuter echt geboeid is door iets en zelf zijn bezigheden mag uitkiezen is het geconcentreerd. Door de nieuwsgierigheid kunnen kinderen wel snel afgeleid zijn door interessante veranderingen in de omgeving. Ook lijkt het kind soms niet altijd geconcentreerd te spelen, omdat het bij het spelen van de hak op de tak lijkt te springen. In de werkelijkheid van het kind is dit vaak niet zo, zij hebben hun eigen logica en gebruiken speelgoed niet altijd op de manier waarvoor het bedoeld is.

Extra ondersteuning nodig?

Twijfel je als ouder of het drukke, ongeconcentreerde en impulsieve gedrag normaal is en/of is baat bij extra ondersteuning? Genoeg deskundigen hebben ervaring met lastig gedrag bij dreumesen en peuters. Een persoon van buitenaf kan soms met een frisse kijk naar de situatie kijken en nuttige tips op maat geven.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen