Slaapschema baby, dreumes en peuter

 In slaapproblemen

Voeding en slaapschema per leeftijdsfase. Krijg je kind in het juiste slaapritme.

Een voeding en slaapschema is handig voor het aanbrengen van routine in de dag en nacht. Op deze website zijn voeding en slaapschema’s opgenomen voor baby’s, dreumesen en peuters. De voorbeeldroutines zijn ingedeeld op leeftijdsfase. Voor baby’s kan je schema’s per week en later per maand vinden en voor dreumesen en peuters zijn de schema’s per half jaar en jaar ingedeeld. Hoe ouder jouw baby wordt, hoe belangrijker een routine en ritme wordt om toekomstige slaapproblemen te voorkomen.

Slaapschema’s kunnen erg helpend zijn bij het ontdekken van het juiste ritme voor jouw baby, dreumes en peuter. De slaapschema’s en voorbeeldroutines hieronder opgenomen zijn niet onuitputtend. Andere ritmes zijn ook mogelijk. Voor meer achtergrondinformatie over slaapritme en voor meer verschillende voorbeeldroutines verwijzen wij graag naar de boeken Slaap, baby, slaap, Het babyslaapboek en Slaap! Voor dreumes en peuter aan. Lees hier de boekrecensies van deze boeken.

Boekentips over slapen, voeding en slaapschema

Ga naar de voeding en slaapschema’s baby, dreumes en peuter:

Voor de leesbaarheid zijn de voeding- en slaapschema’s ingedeeld in de categorieën baby, dreumes en peuter. Vervolgens kan je per leeftijdsfase van je kind verschillende voorbeeldroutines vinden. Ondanks dat het helpt om vroeg  te beginnen met jouw kind in een ritme te krijgen, is het nooit te laat om om hiermee te starten. Ook als er bijvoorbeeld als slaapproblemen zijn ontstaan. Veel plezier bij het ontdekken van het juiste ritme van jouw baby, dreumes of peuter!

Hoe breng ik een voeding en slaapschema in de praktijk?

Elke baby, dreumes en peuter heeft zijn eigen slaapbehoefte. Het uitvinden wat de specifieke slaapbehoefte van jouw kind is geeft veel inzicht en helpt om jouw kind in de juiste routine of het juiste ritme te krijgen. Je kan hiervoor goed letten op de slaapsignalen van je kind en deze te leren herkennen. Soms is dit niet altijd even makkelijk om de slaapsignalen te herkennen en daarom is het ook handig om (enig) inzicht te hebben in hoeveel kinderen per leeftijdsfase gemiddeld slapen en wakker zijn tussen de slaapjes door, de zogenaamde wakkertijden. Wil je weten hoeveel slaap een kind gemiddeld nodig heeft? Zie hiervoor het artikel:

Inzicht in de gemiddelde slaapbehoefte van kinderen per leeftijd kan jou helpen om de wakkertijden en natuurlijke bedtijd van jouw baby, dreumes of peuter te achterhalen. Op basis hiervan kan je vervolgens de meest ideale voorbeeldroutine of voeding- en slaapschema’s bepalen. Zie het begin van dit artikel voor de slaapschema’s per leeftijdsfase.

Handige slaaptools

Belang van routine en slaapritme baby, dreumes en peuter

Het volgen van een slaaproutine en hebben van een slaapritme is erg belangrijk voor het goed leren slapen van een kind. Baby’s, dreumesen en peuters hebben voor een goede ontwikkeling nog ontzettend veel slaap overdag en ’s nachts nodig. Op het moment dat kinderen te weinig slapen kunnen slaapproblemen ontstaan. Een van de oorzaken van slaapproblemen is het ontbreken van een duidelijke routine en dag- en nachtritme.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0