Voordelen buitenspelen

 In Artikel

De voordelen van buitenspelen in de tuin voor je kinderen

Vroeger vond je het als kind waarschijnlijk geweldig om buiten in de tuin te spelen samen met je zusjes, broertjes of vriendjes. Kinderen kunnen er uren mee zoet zijn en bedenken de meest creatieve spelletjes om samen te spelen. Tegenwoordig gaan kinderen minder snel naar buiten om te spelen en blijven ze liever binnen achter de tv of hun IPad. Ook hier kunnen ze zich uren mee vermaken. Toch wil je als ouder graag dat je kind minder achter een scherm zit en meer naar buiten gaat. Het is belangrijk om ze de waarde van buitenspelen in te laten zien, vooral de comfortabele omgeving van de eigen tuin. Het buitenspelen brengt veel voordelen met zich mee voor je kinderen. Maar wat zijn deze voordelen precies?

voordelen buitenspelenVitamine D-opname

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van buitenspelen in de tuin is de mogelijkheid voor kinderen om vitamine D op te nemen. Blootstelling aan zonlicht stimuleert de natuurlijke productie van vitamine D in het lichaam, wat essentieel is voor gezonde botten en immuun functies. Door regelmatig buiten te spelen, krijgen je kinderen genoeg vitamine D binnen en blijven ze goed gezond. Lees op deze website ook over hoe de lichamelijke ontwikkeling verloopt bij kinderen. 

Creativiteit stimuleren

De tuin biedt een speelruimte aan je kinderen dat hun creativiteit stimuleert. Zo bouwen ze fortjes, ontdekken ze natuurlijke schatten, gaan ze op onderzoek in de tuin of bedenken ze de leukste spelletjes met elkaar. Pak eens een heerlijke standenstoel voor in de tuin erbij en kijk eens naar alle creatieve dingen waar je kinderen op komen. Je zal je verbazen hoe creatief kinderen eigenlijk zijn. Het buitenspelen stimuleert daarnaast niet alleen de creativiteit, maar ook het probleemoplossend vermogen en het vermogen om zelfstandig te spelen. Lees ook de informatie over cognitieve ontwikkeling bij kinderen. 

Sociale interactie

Buitenspelen in de tuin biedt kinderen de kans om sociale vaardigheden te ontwikkelen door interactie met broers en zussen, vrienden of buurtkinderen. Samen spelen, delen en onderhandelen bevordert teamwork en empathie, terwijl het ook bijdraagt aan het opbouwen van vriendschappen en sociale banden. Dit werkt ook in het voordeel voor andere sociale gelegenheden waar je jouw kinderen mee naartoe neemt! Lees ook over hoe de sociaal-emotionele ontwikkeling verloopt. 

Stressvermindering

De natuurlijke omgeving van de tuin heeft een rustgevend effect op je kinderen. Dit kan helpen stress te verminderen. Buitenspelen biedt namelijk een uitlaatklep voor opgekropte energie en emoties, waardoor kinderen zich ontspannen en gekalmeerd voelen. Het groen, de frisse lucht en de ruimte dragen allemaal bij aan een gevoel van welzijn en geluk.

Verbeterde concentratie

Buitenspelen kan de concentratie en focus van kinderen verbeteren, vooral na langdurige perioden van binnenactiviteiten. De open ruimte en de variëteit aan sensorische prikkels in de tuin helpen bij het verminderen van afleidingen en het bevorderen van een betere aandacht spanne. Dit kan vooral gunstig zijn voor kinderen met aandachts- of hyperactiviteitsproblemen.

Risico’s leren inschatten

Een belangrijk voordeel van buitenspelen is dat de kinderen leren om risico’s in te schatten en zelfstandig te spelen. Door te klimmen, te rennen en te verkennen, leren kinderen hun eigen grenzen te begrijpen en risico’s te beoordelen. Dit draagt ​​bij aan de ontwikkeling van zelfvertrouwen, veerkracht en onafhankelijkheid. Lees verder over de motorische ontwikkeling van kinderen. 

Buitenspelen in de tuin is belangrijk

Het buitenspelen in de tuin brengt dus veel voordelen met zich mee. Door regelmatig tijd buiten door te brengen, kunnen kinderen genieten van de vele voordelen die de natuur te bieden heeft, waaronder vitamine D-opname, creativiteit, sociale interactie, stressvermindering, verbeterde concentratie en het leren inschatten van risico’s. Als ouders kunnen we onze kinderen aanmoedigen om te genieten van de buitenlucht en minder tijd door te brengen achter een scherm.

 

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0