Wat is lichamelijke of biologische ontwikkeling?

 In Artikel

Wat is lichamelijke ontwikkeling?

Simpel gezegd is lichamelijke ontwikkeling of biologische ontwikkeling de ontwikkeling van een bevruchte eicel, waaruit geleidelijk een volwassen mens ontstaat. De ontwikkeling begint direct in de baarmoeder met de conceptie als startpunt. Op deze website wordt bedoeld met de lichamelijke ontwikkeling: de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel, de ontwikkeling van de hersenen en de groei van het lichaam.

Met name in het laatste geval wordt ook vaak gesproken over lichamelijke ontwikkeling of over fysieke ontwikkeling. Wanneer menselijke ontwikkeling als groei gezien wordt, is de ontwikkeling het resultaat van biochemische processen die volgens een bepaald schema in fasen verlopen. Binnen deze theorie is ontwikkeling een dynamisch gebeuren dat zich spontaan, van binnen uit voltrekt. Jaren lang heeft men ook gedacht dat de baarmoeder een veilige plek was, waar het kind zich zonder de invloed van buitenaf kon ontwikkelen. Tegenwoordig is men tot inzicht gekomen dat de omgeving ook een belangrijke rol speelt in de biologische ontwikkeling van het kind. Net zoals het zaad van een plant dat een voedingsbodem nodig heeft om tot plant uit te groeien, zo heeft het menselijk organisme een milieu nodig, dat de mogelijkheden biedt tot de juiste ontplooiing van de in de kiem aanwezige factoren. De ontwikkeling kan ernstig verstoord raken door lichamelijke of pedagogische verwaarlozing. De biologische ontwikkeling kan dan ook niet los gezien worden van de andere ontwikkelingsgebieden.

Hulp of ondersteuning nodig?

Stel je vraag aan één van de professionals van Kijk op Ontwikkeling en/of kijk op de Kinderzorgkaart voor een zorgaanbieder bij jou in de buurt.

Bekijk de Kinderzorgkaart

Definitie lichamelijke of biologische ontwikkeling

Het is moeilijk een definitie te vinden van biologische ontwikkeling in de literatuur. In veel boeken wordt bij de behandeling van lichamelijke of biologische ontwikkeling gesproken over een samenspel tussen groei en ontwikkeling. Een definitie van groei kan zijn; ‘kwantitatieve verandering, bestaande uit een vermeerdering van cellen en celtussenstof, met als gevolg een toename van lichaamsafmetingen en een verandering van lichaamsverhoudingen en lichaamssamenstelling’. Een definitie van ontwikkeling kan zijn; ‘een kwalitatieve verandering, bestaande uit een wetmatige rijping en differentiatie van alle organen, waardoor deze organen op een bepaald tijdstip gaan functioneren, hetgeen tot uiting komt in het waarneembare gedrag van het kind’. Kortom, door een samenspel van groei , rijping en toenemende vaardigheden van het zintuigstelsel kan een kind zich ontwikkelen tot een individu.

Wanneer men het heeft over ontwikkeling, worden vaak de termen rijping en rijpheid gebruikt. Met rijping wordt het proces bedoeld van een aantal inwendig biologische processen waarin het organisme zich voorbereidt op het vervullen van bepaalde functies en onder rijpheid wordt het eindstadium van een aantal rijpingsprocessen verstaan. Volgens deze definitie zijn de rijpingsprocessen vooral afhankelijk van de inwendige ontwikkeling, zoals van het centrale zenuwstelsel en andere fysiologische processen. De rijpingsprocessen zijn volgens deze opvatting volledig vanuit de aanleg bepaald, zonder toedoen van uitwendige invloeden. Tegenwoordig is men van mening dat uitwendige invloeden wel degelijk rijpingsprocessen kunnen vertragen of zelfs onderbreken. Rijping voltrekt zich vaak volgens een vast schema, maar de snelheid is door aanleg en de omgeving voor elk individu anders.

Lees ook:

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen