Wat is lichamelijke of biologische ontwikkeling?

 In Artikel

Wat is lichamelijke ontwikkeling?

Simpel gezegd is lichamelijke ontwikkeling of biologische ontwikkeling de ontwikkeling van een bevruchte eicel, waaruit geleidelijk een volwassen mens ontstaat. De ontwikkeling begint direct in de baarmoeder met de conceptie als startpunt. Op deze website wordt bedoeld met de lichamelijke ontwikkeling: de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel, de ontwikkeling van de hersenen en de groei van het lichaam.

Na dit artikel verder lezen?

Verder verdiepen in het verloop van de lichamelijke ontwikkeling van kinderen? Dan raden wij het boek Ontwikkeling in vogelvlucht van M. Delfos aan. Het boek leest prettig en makkelijk en de verschillende ontwikkelingsstadia van het kind komen ruim aan bod. 

In dit artikel lees je over:

  • Wat is lichamelijke en/of fysiek ontwikkeling en theorieën hierover
  • Definitie van lichamelijke ontwikkeling (groei en ontwikkeling)
  • Wat rijping en rijpheid is
  • Boekentips over de lichamelijke ontwikkeling

lichamelijke ontwikkeling kindFoto gemaakt door Kelli McClintock on Unsplash

Lichamelijke of fysieke ontwikkeling

Met name in het geval van de ontwikkeling en de groei van het lichaam spreekt men ook vaak over lichamelijke of over fysieke ontwikkeling. Wanneer menselijke ontwikkeling als groei gezien wordt, is de ontwikkeling het resultaat van biochemische processen die volgens een bepaald schema in fasen verlopen.

Binnen deze theorie is ontwikkeling een dynamisch gebeuren dat zich spontaan, van binnenuit voltrekt. Jaren lang heeft men ook gedacht dat de baarmoeder een veilige plek was, waar het kind zich zonder de invloed van buitenaf kon ontwikkelen. Tegenwoordig is men tot inzicht gekomen dat de omgeving ook een belangrijke rol speelt in de biologische ontwikkeling van het kind. Net zoals het zaad van een plant dat een voedingsbodem nodig heeft om tot plant uit te groeien, zo heeft het menselijk organisme een milieu nodig, dat de mogelijkheden biedt tot de juiste ontplooiing van de in de kiem aanwezige factoren.

De ontwikkeling kan ernstig verstoord raken door lichamelijke of pedagogische verwaarlozing. De biologische ontwikkeling kan dan ook niet los gezien worden van de andere ontwikkelingsgebieden. In het boek Kind in ontwikkeling van A. C. Bilo wordt de ontwikkeling per leeftijd in handige schema’s weergegeven en raden wij van harte aan.

Boekentips ontwikkeling kinderen: 

  1. Kind in ontwikkeling, A.C. Bilo
  2. Ontwikkeling in vogelvlucht, M. Delfos
  3. Motorische ontwikkeling van kinderen
  4. Ontwikkelingspsychologie, R. S. Feldman
  5. Mensenkinderen, S. Pont

Definitie lichamelijke of biologische ontwikkeling

Het is moeilijk een definitie te vinden van biologische ontwikkeling in de literatuur. In veel boeken spreekt men over een samenspel tussen groei en ontwikkeling bij de behandeling van lichamelijke of biologische ontwikkeling.

Een definitie van groei kan zijn:

‘kwantitatieve verandering, bestaande uit een vermeerdering van cellen en celtussenstof, met als gevolg een toename van lichaamsafmetingen en een verandering van lichaamsverhoudingen en lichaamssamenstelling’.

Een definitie van ontwikkeling kan zijn;

‘een kwalitatieve verandering, bestaande uit een wetmatige rijping en differentiatie van alle organen, waardoor deze organen op een bepaald tijdstip gaan functioneren, hetgeen tot uiting komt in het waarneembare gedrag van het kind’.

Kortom, door een samenspel van groei , rijping en toenemende vaardigheden van het zintuigstelsel kan een kind zich ontwikkelen tot een individu.

Rijping en rijpheid

Wanneer men het heeft over ontwikkeling, gebruikt men vaak de termen rijping en rijpheid. Met rijping bedoelt men het proces van een aantal inwendig biologische processen, waarin het organisme zich voorbereidt op het vervullen van bepaalde functies. En onder rijpheid wordt het eindstadium van een aantal rijpingsprocessen verstaan.

Volgens deze definitie zijn de rijpingsprocessen vooral afhankelijk van de inwendige ontwikkeling. Zoals van het centrale zenuwstelsel en andere fysiologische processen. De rijpingsprocessen zijn volgens deze opvatting volledig vanuit de aanleg bepaald, zonder toedoen van uitwendige invloeden.

Tegenwoordig is men van mening dat uitwendige invloeden wel degelijk rijpingsprocessen kunnen vertragen of zelfs onderbreken. Rijping voltrekt zich vaak volgens een vast schema, maar de snelheid is door aanleg en de omgeving voor elk individu anders.

Lees ook:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0