Voeding en ontwikkeling

 In Artikel

Invloed van voeding op ontwikkeling kind

Gezonde voeding staat de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Juist ook voor kinderen. Wat kinderen de eerste jaren na de geboorte eten levert al een belangrijke bijdrage aan hun ontwikkeling. Mogelijk heeft voeding invloed op de ontwikkeling en groei van de hersenen.

Slimmere kinderen door gezonde voeding?

Of je echt slimmer wordt door gezonder te eten is moeilijk aan te tonen. Het blijkt weliswaar dat kinderen die in de eerste levensjaren gezonder hebben gegeten op latere leeftijd een hoger intelligentieniveau hebben, maar dat zegt niet alles. Ouders die hun kinderen namelijk ongezondere voeding geven, blijken ook vaker lager opgeleid en mogelijk speelt erfelijkheid dus ook een rol.

Wat kan voeding wel betekenen?

Dat voeding van invloed is op ons intelligentieniveau is misschien nog niet onomstotelijk bewezen, maar het mag duidelijk zijn dat voeding een grote rol speelt bij de groei en ontwikkeling van kinderen. Zonder voldoende energie kunnen kinderen niet groeien. Kinderen die te weinig energie tot zich nemen blijven niet alleen achter in gewicht, maar zelfs de groei in de lengte kan stagneren. Daarnaast is een kind dat te weinig energie binnenkrijgt en niet goed groeit vatbaarder voor infecties, zit lichamelijk (soms ook geestelijk) minder lekker in zijn vel en kan hierdoor bijvoorbeeld minder goed meekomen op school.

Jong beginnen

Met goede voeding kun je al op jonge leeftijd beginnen. Borstvoeding heeft bijvoorbeeld een positieve invloed op het intelligentieniveau van het kind op latere leeftijd. Ook het jong aanleren van drinken uit een rietje of kauwen op een korstje kan een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het kind. Door het stimuleren van kauwen, zuigen en blazen worden bijvoorbeeld de mondspieren versterkt en gaat de spraakontwikkeling vooruit.

Ontbijten nog steeds geen standaard

In een klas van 30 kinderen hebben zo’n 5 kinderen ‘s morgens niet ontbeten. Omdat ouders het ook niet doen, of omdat er geen tijd voor is op de vroege morgen.
Maar een goed ontbijt is niet alleen een startmotor voor onze verbranding, en kan daardoor overgewicht helpen voorkomen, het is ook belangrijk voor de concentratie en het prestatievermogen. Erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kind dus, zeker als het op school zit!

Eetstoornissen op steeds jongere leeftijd

Een zorgwekkende ontwikkeling is dat steeds meer kinderen op jonge leeftijd een eetstoornis ontwikkelen. Meisjes (maar ook jongens) praten in groep 6 al over calorieën en afvallen! Onzekere kinderen met een perfectionistisch karakter kunnen gevoelig zijn voor het ontwikkelen van een eetstoornis. Hoe eerder je een eetstoornis kunt behandelen, hoe beter. Gevolgen van een eetstoornis kunnen zijn: botontkalking, achterstand in de lengte en het niet kunnen krijgen van kinderen.

Gezond oud worden

Ondanks dat nog veel te weinig bekend is over dit onderwerp, staat vast dat voeding een veel grotere rol speelt in de ontwikkeling dan vroeger werd gedacht. Een gezonde voeding en gezonde ontwikkeling gaan hand in hand!

Praktische tips voor ouder en kind:

 • Eet voldoende fruit en groenten, deze zitten boordevol belangrijke vitaminen en antioxidanten
 • Eet minimaal 2 keer per week vis, dit is belangrijk voor de hersenontwikkeling voor jong en oud
 • Beperk de hoeveelheid verzadigd vet uit snacks, kant-en-klare producten en grote porties vet vlees en volvette kaas
 • Zorg voor minimaal een half uur beweging per dag
 • Win bij overgewicht, ondergewicht of ongezond eetgedrag deskundig advies in

Bron: Anne Mesman-de Winter, Dietist van Voedingsadviesbureau De Winter

Lees ook:

Showing 2 comments
 • Hermy Waltheer
  Beantwoorden

  Met deze stelling ben ik het gedeeltelijk eens, maar niet alles is waar, in grote lijnen vind ik de voeding heel erg belangrijk en heb hier altijd veel aandacht aan besteed, toch kan een kind bv meerdere ernstige aandoeningen krijgen al hebben ze super gezond gegeten, ook wat de spraak betreft , wanneer een kind een smalle kaak heeft kunnen de tanden erg naar voren groeien, ongeacht voeding duimen en of speen gebruik.
  Zelf heb ik veel over voeding bestudeerd en je bent met goede voeding altijd beter af dan bij slechte voeding, voor de algehele gezondheid, alleen moet het geen obsessie worden want dan zou het schadelijk kunnen zijn. Met voeding moet je soms ook de touwtjes kunnen laten vieren.

 • Hosting
  Beantwoorden

  Als je kind op vaste voeding overgaat, gaat er een wereld van smaak voor hem open. Maar wanneer is het nu tijd om je kleine vaste voeding te geven en wat is wel en niet goed?

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0