Vraag en antwoord

Kind 4 jaar eet bord niet leeg en eet alleen lekkere dingen

Vraag en antwoord

Mijn kind van vier haalt tijdens het eten alleen de dingen eruit die ze lekker vindt. Ik wil graag dat ze haar bord leeg eet, haar dwingen om te eten helpt niet. Hoe kan ik dit op een leuke manier oplossen?

Eten een machtsstrijd

In veel gezinnen met jonge kinderen ontaardt met name het avondeten regelmatig in een drama. Om eten geen machtsmiddel te laten worden en om de sfeer aan tafel gezellig te houden is het belangrijk, dat het kind niet gedwongen wordt. Als je als ouder de strijd aangaat, zul je die namelijk hoogstwaarschijnlijk verliezen…

Voordelen benoemen

Het is de bedoeling dat je als ouder het probleem van niet alles willen eten, gaat ombuigen naar iets positiefs. Bijvoorbeeld nieuwsgierigheid naar alle smaken die op het bord liggen. Bespreek met je kind waarom het zo fijn is als hij/zij gaat leren om alles op zijn bord te proeven en op te eten. Wat zijn bijvoorbeeld daar de voordelen van (gezond, groot en sterk, niet ziek worden, eens uit eten/bij een vriendje kunnen gaan eten etc.)?

Gebruik een held

Verzin een naam voor de vaardigheid die je kind gaat leren, bijvoorbeeld “Alleseter worden”. Je kunt op zoek gaan naar een held van je kind die je als goed voorbeeld kunt gebruiken. Vraag je kind wie er zo groot/sterk is dat hij/zij het aandurft om alle eten te proeven? Dat kan iemand dichtbij zijn (papa/oma/buurjongen …) maar bijvoorbeeld ook een sprookjesheld, iemand van tv of uit een boek. Deze kun je als totemfiguur tekenen en/of ergens ophangen, zodat het kind er aan herinnerd wordt. Je kunt vervolgens op zoek gaan naar mensen die je kind kunnen helpen op weg naar het behalen van de kwaliteit.

Kleine stapjes

Hou het klein en overzichtelijk en beloon de kleinste stapjes tijdens het traject!
En uiteindelijk kunt je iets verzinnen om het kind een feestje te laten vieren als het gelukt is!
Laat je kind zelf vertellen en voordoen hoe het zich zal gedragen wanneer de vaardigheid beheerst wordt. Blijf daarna veel oefenen; het motto is “foutjes maken mag want van proberen ga je leren!”

Kids’Skills

Indien je een voorkeur hebt voor het werken volgens een methode, dan is Kids’skills een mogelijkheid. Er zijn meerdere kindercoaches die hiermee werken. Daarnaast is het ook mogelijk de methode en werkboek zelf aan te schaffen

Algemene tips

  • Probeer de eetsituatie zo ontspannen als mogelijk te houden. Probeer te zorgen voor rust en een gezellige sfeer aan tafel. Probeer de nadruk niet teveel te leggen op wat er gegeten wordt maar op sfeer en gezelligheid.
  • Je kunt je kleuter meer bij het eten betrekken door bijvoorbeeld samen te kiezen wat jullie eten, mee te laten helpen met tafel dekken of samen te koken.
  • Het kan helpen om je kind wat meer inspraak te geven. Betrek hem/haar bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
  • Als je kind mag helpen om de boontjes in de pan te doen of zelf zijn/haar bord op tafel mag zetten, is hij/zij misschien ook meer geneigd om te eten.
  • Voorkom strijd, want die ga je over het algemeen niet winnen en het bederft de sfeer. Hoe meer je aandringt, hoe meer strijd. Hoe meer strijd, hoe minder er gegeten wordt.
  • Beloon de positieve dingen. Stimuleer het goede gedrag. Beloon hem/haar dus voor alle kleine stapjes die hij/zij in de goede richting zet. Het gaat om de richting, niet om de snelheid. Het is beter een pluim te geven voor een half leeg gegeten bord dan een standje voor een halfvol bord.
  • Maak de maaltijd vooral niet te beladen.
  • Geef kleine overzichtelijke porties ; misschien op een fonduebordje geserveerd zodat hij/zij vakje na vakje kan leeg eten, dat heeft iets van een spelelement in zich. Of maak een mooi schilderijtje op het bord.
  • Stop sperziebonen, paprikareepjes of wortels eens in een koffiefilterzakje; heel stout om met je handen te eten natuurlijk. Maar het is net als een zakje patat. Wees creatief!
  • Schep niet teveel eten op zijn/haar bordje, of laat hem/haar dit zelf doen……
  • Als je kind altijd een toetje krijgt, geef dit dan ook als hij/zij weinig van het hoofdgerecht heeft gegeten. Gebruik dit niet als straf/chantagemiddel.
  • Eet niet te laat; soms zijn kleuters tegen de avond te moe om nog lekker warm te kunnen eten. De dag duurt dan te lang.
  • Als er iets is wat je kind heel erg graag lust: bijvoorbeeld wortels of snoeptomaatjes, leg die dan standaard erbij op het bord, al is het elke dag voor wekenlang. Zo krijgt het toch iets gezonds binnen en iets wat hij/zij graag lust.
  • Laat je kind stiekem uit de pan eten als papa even niet oplet. Met een spelelement erin, werken kleuters al heel gauw mee.

Indien je als ouder je zorgen maakt omdat je kind erg mager is en/of weinig energie heeft, dan is het van groot belang een afspraak te maken bij de huisarts. Dit om alle medische oorzaken en nare gevolgen uit te kunnen sluiten en eventueel narigheid voor te kunnen zijn.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties