Hoe leer je een dreumes veilig traplopen?

 In Vraag en antwoord

Hoe leer ik mijn dreumes van 18 maanden veilig de trap af te komen?

Ten eerste hangt dit er sterk vanaf hoe vaardig een kind van 18 maanden al is. Dat verschilt onderling nogal. Uit uw vraag kan ik niet opmaken wat u al geprobeerd heeft en wat er wel of niet gelukt is bij het traplopen.

Leren traplopen

Een kind van 18 maanden kan doorgaans al vrij stevig staan en lopen met doorstappen. Trap lopen is echter een stuk moeilijker dan horizontaal blijven, vooral omdat een trap doorgaans voor volwassen beenlengte is gemaakt. Het is dus een hele overwinning voor een dreumes van die leeftijd om de trap te nemen. Sommige kinderen zijn bang om de trap te nemen, anderen nemen juist te veel risico. Schat je eigen kind dus goed in en ga samen aan de slag.

Traplopen naar boven

Dat is het makkelijkste, want je kunt gewoon op handen en knieën, en later op handen en voeten de trap op lopen. In het begin doe je éérst de handen, daarna de knieën of voeten omhoog. Ga achter je kind lopen en leidt zijn handen eerst omhoog, stimuleer hem daarna zélf zijn knieën of voeten omhoog te zetten. Het lichaam strekt zich uit bij het naar omhoog plaatsen van de handen en kromt zich weer bij het omhoog zetten van de benen.
Dit is een hele veilige manier van trap óp lopen. En zolang het kind niet goed bij de leuning kan, gebruikt het deze niet.

Traplopen naar beneden

Dat is wat moeilijker en voor de meeste kinderen ook een beetje eng, zo’n groot gat. Leer je kind, wanneer het voor het eerst zélf gaat traplopen, altijd achteruit te beginnen. Dus op de knieën en eerst de benen een tree naar beneden zetten. Dat kan op de voeten of op de knieën. Dan nog een tree en de handen goed op de bovenliggende tree zetten. Nu steeds éérst beide benen naar beneden zetten en dan de handen pas een tree verplaatsen. Zelf loop je uiteraard weer achter het kind, dus jij gaat eerst naar beneden. Zo kun je een veilige situatie kweken.

Als het goed gaat

Wanneer je kind groot genoeg is om een sprongetje te maken, laat hem/haar dan bij de laatste tree naar beneden eraf springen. Dat is een goede oefening voor zijn spierkracht en evenwicht (blijf staan!). Doe het desnoods even voor en spring met twee voeten tegelijk, handen vooruit om je mee op de vangen als dat nodig is.

Tip

  • Laat je kind ook zélf klimmen – mét wat ondersteuning van jou – wanneer het op de commode, fiets of stoel moet klimmen.
  • Er is een leuk boekje over het communiceren met je kind tijdens de verzorging: ‘Wat zeg je?’ van Inga Mol.

Let op

Plaats voor de veiligheid altijd een degelijk traphekje en vergeet het niet te sluiten!

Advies:

Is je kind echt te angstig voor het trap lopen en krijg je het niet voor elkaar, schakel dan een kinderoefentherapeut of kinderfysiotherapeut in. Meestal is klimmen dan vaker een heikel punt. De therapeut zal het kind onderzoeken om te bekijken hoe het komt dat dit kind zo angstig of onhandig is. Zij gaan dan met moeder én kind aan de slag. Kijk voor een kinderoefentherapeut in de buurt van Bussum op www.oefentherapie-bussum.nl.

Lees ook:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0