Stimuleren klimmen, klauteren, traplopen dreumes en peuter

 In Tips

Hoe leer je kinderen veilig traplopen?

Een dreumes of peuter vindt klimmen en klauteren heerlijk, maar niet elk kind ziet even goed de mogelijke gevaren in van deze activiteiten. Hoe leer je een dreumes of peuter veilig de trap op en af klimmen? Wanneer is een kind hier rijp voor?

Klimmen is een belangrijke activiteit voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Klimmen versterkt het bovenlichaam en door te klimmen maak je kruisbewegingen met armen en benen wat de samenwerking tussen de twee hersenhelften stimuleert.

Spelletjes en tips om veilig te leren traplopen :

 1. Laat jouw kind veel ervaring opdoen met klimmen en klauteren binnen en buitenshuis. Maak verschillende parcours van obstakels in huis (kussen, stoelen, bank, matras, etc.) en ga vaak naar een speeltuin. Een speeltuin biedt heel veel mogelijkheden om aan de ontwikkelingsbehoeften van kinderen te voldoen.
 2. Laat jouw kind ook (grotendeels) zelf in de kinderstoel, autostoel, fietsstoel klimmen.
 3. Zorg voor de veiligheid voor jouw kind, maar geef het kind ook de ruimte om te oefenen en te experimenteren. Jouw kind zal onzeker worden als de ouder of verzorger continue zegt: ‘wees voorzichtig, dat is gevaarlijk, pas op, etc.’
 4. Geef jouw kind regelmatig de mogelijkheid om het traplopen te oefenen. Til jouw kind niet steeds op bij elke trap, stoeprand of ander obstakel.
 5. Leer jouw kind heel snel (als eerst) hoe je veilig naar beneden kan komen op een trap. In eerste instantie leer jij jouw kind achteruit om handen en voeten (of knieën). Eerst beide benen en dan beide handen een tree naar beneden. Jij loopt voor de veiligheid eerst naar beneden.
 6. Omhoog lopen is ook het makkelijkst op handen en voeten (of knieën). Eerst beide handen een tree omhoog en daarna beide voeten / knieën. Jij loopt achter het kind omhoog en kan de handen en voeten begeleiden met stem en eventueel handen.
 7. Omlaag is vaak moeilijker (angst voor hoogte), maar toch essentieel i.v.m. de veiligheid om dit in een vroeg stadium te oefenen.
 8. Je hoeft niet altijd de hele trap omhoog. Een leuk spelletje is 1,2 treden omhoog, omdraaien en naar beneden springen. Papa of mama houdt beide handjes vast. Spelenderwijs leer jij jouw kind de mogelijkheden van het lichaam en de (gevaren) van de trap te kennen.
 9. Zodra jouw kind de armleuning kan vasthouden zal hij ook graag staand de trap op willen lopen. Oefen dit ook eerst door achter jouw kind aan te lopen en bij bredere trappen kan je eventueel naast jouw kind lopen en de hand vasthouden.
 10. Er komt een moment dat jij jouw kind ‘los’ zal moeten laten en dat hij alleen de trap gaat op en aflopen. Wanneer dit moment komt is voor elke ouder anders. Jij als ouder kan dit het beste inschatten, is hij voorzichtig of angstig van aard of juist zeer onstuimig en kent geen angst, is hij motorisch vaardig of juist onhandig.Zo lang je het niet vertrouwt, laat jouw kind dan nooit zelfstandig de trap op en af gaan en alleen dichtbij een trap spelen.

Tip: Denk aan de veiligheid van jouw kind en gebruik de eerste periode altijd een traphekje, zodat jouw kind niet zonder jouw toestemming zelfstandig de trap op en af klimt!  

Lees ook:

Comments
 • JL
  Beantwoorden

  Mijn zoontje (ruim 2) kan prima zelf de trap op en af (handen en knieën achteruit eraf), hij kan ook goed op z’n trip trap stoel klimmen, kan in principe ook in de autostoel klimmen…. Waar het om gaat is dat hij altijd wil dat mama/papa hem tilt/draagt etc.

  Wat kan dit zijn?

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen