Voedingsadviesbureau De Winter

 In praktijk

Voeding en ontwikkeling kind Voedingsadviesbureau De Winter Haarlemmermeer Heemstede Hillegom

Deze maand geeft Anne Mesman van Voedingsadviesbureau De Winter haar visie op voeding en de ontwikkeling van kinderen en geeft zij ons een ‘kijkje’ op haar werkzaamheden als diëtist bij Voedingsadviesbureau De Winter.

 

Wie is Anne Mesman?

‘Ik ben diëtist en moeder van drie kinderen: een van 4 en een tweeling van 2,5. Als diëtist begeleid ik mensen met gewicht- en gezondheidsproblemen zoals diabetes. Ik zie ook veel kinderen die bijvoorbeeld te zwaar zijn of moeilijk eten.’

Wat is Voedingsadviesbureau De Winter?

‘Voedingsadviesbureau De Winter is een zelfstandige diëtistenpraktijk. Ik ben in 2004 in Hoofddorp met de praktijk gestart. Inmiddels zijn we uitgebreid met meerdere vestigingen in Noord- en Zuid-Holland. In de praktijk geven we meestal individuele begeleiding aan cliënten. Daarnaast geven we ook groepsvoorlichting, bijvoorbeeld op basisscholen.

Wat ik belangrijk vind is dat mensen, dus ook kinderen, zelf aan de slag gaan met hun eetgedrag. We draaien geen standaarddagmenu’s uit maar passen onze adviezen altijd aan iemands persoonlijke situatie aan. Als ouders bijvoorbeeld een drukke baan hebben, houd je daar rekening mee.’

Wat is jouw visie op de ontwikkeling van kinderen?

‘Gezond eten is belangrijk voor iedereen, maar zeker voor kinderen. Regelmatig zie ik kinderen die zonder ontbijt naar school gaan. Daardoor hebben ze veel minder energie, en het is ook funest voor de concentratie.

Ook overgewicht is een groot probleem. Bij kinderen die te zwaar zijn wordt vaak gezegd: daar groeit hij of zij wel weer overheen. Maar dat is een fabel: als kinderen op jonge leeftijd overgewicht hebben, is dat een belangrijke voorspeller voor overgewicht op latere leeftijd. Het is dus goed om hier aandacht voor te hebben.

Wat houdt gezond leven voor kinderen in?

‘Er zijn bepaalde basisprincipes waar je je aan moet houden zoals iedere dag ontbijten, brood en fruit eten. Dat betekent niet dat snoepen niet mag: ieder kind vindt snoepen lekker en dat hoort er gewoon bij. Maar hoeveel kinderen zijn er die iedere dag een stuk fruit eten?

Als ouders kun je het goede voorbeeld geven en je kinderen bij het eten betrekken. Ga samen boodschappen doen en laat ze helpen met koken. Zo ontdekken ze zelf hoe leuk eten kan zijn.’

Welke kinderen (en ouders?) komen bij jou in de praktijk?

‘Dat is heel wisselend: van jonge kinderen tot pubers. Er is lang niet altijd iets ernstigs aan de hand. Sommige ouders komen gewoon omdat ze meer willen weten over gezond eten en behoefte hebben aan praktische tips.

Als je merkt dat je kind niet genoeg aankomt of juist te zwaar is, neem dan wel contact op. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter.’

Wat is jouw werkwijze en wat kunnen de resultaten zijn?

‘Ik ga spelenderwijs met kinderen aan de slag. We hebben allerlei puzzeltjes, spelletjes en kleurplaten. Zo leren kinderen op een positieve manier met eten bezig te zijn.

Succesverhaal uit de praktijk

‘Het mooiste is als kinderen tegen hun ouders zeggen: ‘Mag ik volgende week weer naar de diëtist?’. Succes begint ermee dat eten niet meer zo’n negatieve lading heeft. Als kinderen er weer plezier in hebben om met eten bezig te zijn ben je goed bezig.’

Natuurlijk betrekken we ook de ouders erbij. We werken heel praktisch: wat kun je nu wel en wat niet geven als tussendoortje? Wat zijn leuke gerechten om te koken? We stellen ook een voorbeelddagmenu samen, als leidraad.’

Een dag uit de praktijk

‘Mijn dag bestaat voor het grootste deel uit afspraken met cliënten, volwassenen of ouders met kinderen. Soms sta ik ook voor groepen. We hebben bijvoorbeeld een speciaal programma voor kinderen met overgewicht. Daarbij gaan ze sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut en ik doe spelletjes met ze en geef de ouders voedingsbegeleiding.

Verder ben ik actief op social media en houd ik een blog bij op www.voedings-advies.nl. De laatste keer ging het over barbecueën, heel toepasselijk in de zomer. Barbecueën heeft een ongezond imago, maar het is eigenlijk een ideale manier om op gewicht te blijven en gezellig met je gezin buiten te eten.”

Mocht u benieuwd zijn geworden naar wat Voedingsadviesbureau De Winter voor uw kind kan betekenen, neem dan gerust geheel vrijblijvend contact met mij op.

Comments
  • Hermy Waltheer
    Beantwoorden

    Zoals ik al aangaf, eten en voeding moet ontspannen zijn, kinderen moeten niet met hun gewicht bezig zijn, maar wij ouders moeten bezig zijn om de maaltijd positief te presenteren, uitleg geven dat eten nodig is om te groeien, maar wel echt levend voedsel voorop te laten staan, ik leer mijn kinderen dat bewerkt voedsel niet gezond genoeg is om voldoende spieren en een goede weerstand te krijgen , naarmate ze ouder worden geef ik meer uitleg. ik hoop wanneer ze volwassen zijn , ze voldoende les van mij gekregen hebben om de verantwoording voor hun gezondheid te nemen.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0