Mijlpalen cognitieve ontwikkeling kinderen

 In mijlpalen

Hoe verloopt de cognitieve ontwikkeling?

Wat kan mijn kind cognitief gezien op welke leeftijd? De ontwikkeling van de hersenen hebben grote invloed op de cognitieve vermogens van de mens. Al voor de geboorte hebben de hersenen zich voor een groot deel ontwikkeld. Na de geboorte neemt de hersenmassa nog fors toe en stijgt het aantal verbindingen tussen de hersencellen aanzienlijk.

Het aantal zenuwcellen en de intensiteit van de gevormde onderlinge verbindingen zijn onder andere verantwoordelijk voor de wijze waarop de hersenen functioneren. De genetische aanleg speelt een belangrijke rol binnen de ontwikkeling van de hersenen.

Gedurende de rest van het menselijk leven vinden veel veranderingen plaats binnen het centrale zenuwstelsel. Dit verloop is van buitenaf (zonder de hulp van hersenscans) onmogelijk te volgen. Wel is zichtbaar waartoe kinderen door de toename van de cognitieve vermogens op een bepaalde leeftijd in staat zijn en in welk gedrag dit zich uit.

Mijlpalen cognitieve ontwikkeling

In de cognitieve ontwikkeling van kinderen zijn mijlpalen te onderscheiden. Wat kunnen kinderen cognitief gezien op welke leeftijd? Mede dankzij de bevindingen van de ontwikkelingspsycholoog Piaget zijn hieronder per leeftijd een aantal belangrijke cognitieve mijlpalen of cognitieve ontwikkelingsfasen omschreven.

Lees ook:

 

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen