Twee is nee

 In Column

‘Twee is nee’. Dacht ik. Maar dat klopt niet. Eén is ook nee. Of ‘nè’, zoals Tijn zegt.

De hele dag horen we niks anders. ‘Tijn, wil je spelen?’ ‘Nè’. ‘Wil je een boekje lezen?’ Nè’. ‘Wil je puzzelen’. ‘Nè’. ‘Wil je kleuren?’ Nè’. ‘Is mama lief?’ ‘Nè’. ‘Is papa lief? ‘Nè’. Is Tijn lief? ‘Nè’. ‘Kusje?’ ‘Nè’.

Tijn kan er een heel spel van maken. Als hij in bad zit, wijst hij naar zijn speeltjes: ‘Die’. Gokkend welke hij bedoelt geef ik het badeendje. Hij schudt zijn hoofd, ‘nè’. Het badboekje dan. ‘Nè’. Het emmertje? Weer geschud met het hoofd. Zo gaat het door totdat we alle speeltjes gehad hebben. ‘Oké, mama geeft het op’. ‘Nè’. ‘Diiiee!’

Laatst besefte ik me dat hij dat ‘nee’ natuurlijk van ons heeft. Ook wij zeggen het de hele dag; ‘Nee Tijn, mag niet’. ‘Nee Tijn, niet doen’. Nee, Tijn, bah’. ‘Nee Tijn, luisteren naar mama’.

De ‘nee-fase’ hoort bij de ontwikkeling. Net als dat je als ouder niet ontkomt aan ‘nee’ zeggen. Op die manier leert een kind wat niet mag. Het is echter nog veel belangrijker om te leren wat wél mag. Vanuit mijn werk weet ik hoe essentieel dit is, maar ook dat we dat vaak vergeten. Als een kind wél luistert of rustig zit te spelen vinden we dat normaal en zeggen we niks. Het belonen van gedrag is echter van groot belang om gedrag aan te leren, een positieve band op te bouwen met je kind en om hem of haar een positief zelfbeeld te geven. En omdat kritiek beter onthouden wordt, moeten daar meerdere positieve opmerkingen tegenover staan.

Gelukkig zijn er bij ons genoeg momenten waarin we kunnen belonen: Tijn doet wat er gevraagd wordt: ‘Goed zo!’ Tijn doet iets zelf: ‘Grote jongen!’ Tijn kan iets nieuws: ‘Knap hoor!’ Vaak klappen we in ons handen en doet Tijn vrolijk mee. Daarnaast kussen en knuffelen we wat af (als Tijn tenminste geen ‘Nè’ zegt….)

En zo proberen we de balans de vinden tussen ‘Nee, niet doen’ en ‘Ja, goed zo’, met de nadruk op het laatste. En dan maar hopen dat Tijn die balans ook vindt. Iets minder ‘Nè’ zou namelijk wel fijn zijn.

‘Nè’ is eerder verschenen op de website www.allinmam.com

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen