Problemen sociaal-emotionele ontwikkeling

 In Artikel

Problemen sociaal-emotionele ontwikkeling kinderen

Niet voor alle kinderen is het vanzelfsprekend dat de sociaal-emotionele ontwikkeling goed verloopt. Een afwijkende of vertraagde ontwikkeling kan allerlei oorzaken hebben. Ook is het mogelijk dat kinderen een normale ontwikkeling hebben doorlopen, maar toch problemen ondervinden op sociaal- emotioneel vlak.

Oorzaken sociaal-emotionele problemen

De oorzaken van een afwijkende of vertraagde sociaal- emotionele ontwikkeling kunnen zeer divers en complex zijn, waardoor een volledige opsomming dan ook onmogelijk is, maar problemen op sociaal- emotioneel gebied kunnen mogelijk veroorzaakt worden door: de aanwezigheid van een lichamelijke- of verstandelijke handicap, stoornissen binnen het autistisch spectrum, aandachtsstoornissen zoals bijvoorbeeld ADHD en/of externe factoren zoals een verstoorde thuissituatie/opvoedingsstijl.

Ontdekken sociaal-emotionele problemen

Afwijkingen kunnen mogelijk al vroeg door de ouders ontdekt worden doordat zij hun eigen baby vergelijken met andere baby’s van dezelfde leeftijd. Vervolgens signaleren zij bijvoorbeeld dat hun kind nooit oogcontact maakt, of nog nooit gelachen heeft. Leerkrachten op de peuterspeelzaal, school of sportvereniging kunnen tevens problemen op sociaal-emotioneel gebied vermoeden, wanneer zij bijvoorbeeld merken dat de sociale regels niet begrepen worden of dat weinig tot geen sprake is van aansluiting met leeftijdsgenootjes. Daarnaast is het mogelijk dat problemen op het consultatiebureau of door de huisarts geconstateerd worden.

Signalen sociaal-emotionele problemen

Het is niet altijd makkelijk om problemen op sociaal-emotioneel gebied te ontdekken. Wanneer het kind of de omgeving hinder ondervindt van het gedrag, is het uiteraard noodzakelijk om het kind te onderzoeken en mogelijk te helpen. Kijk in het artikel ‘Signalen van problemen in de sociaal-emotionele ontwikkeling’ voor verschijnselen die kunnen duiden op problemen in de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Lees ook:

 

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen