Bestaat er een verband tussen de motorische ontwikkeling en slechte ogen?

 In Vraag en antwoord

Onze dochter van 9 maanden kan nog niet omrollen en heeft slechte ogen. Is een verband mogelijk tussen zeer slechte ogen en een vertraagde motorische ontwikkeling? Zij heeft sinds kort en bril, zal dit het leren bewegen ondersteunen?

Slechte ogen en motoriek

Dank voor uw vraag via Kijk op ontwikkeling. De slechte ogen en de achterblijvende motoriek hangen zeker met elkaar samen. De oogmotoriek/ het zien is een van de belangrijke zintuigen die input geven aan de hersenen om tot actie (= motoriek) te komen.

Rollen baby

De mijlpaal rollen wordt in een normale motorische ontwikkeling rond de 6 maanden behaald, dus is bij uw dochter wel vertraagd. Mijn advies is toch een kinderfysiotherapeut te bezoeken (direct toegankelijk, geen verwijzing nodig) om de motoriek te beoordelen nu met het gebruik van de bril en adviezen te ontvangen hoe u de motoriek kunt stimuleren in combinatie met het slechte zicht. Dit zou kunnen worden gecombineerd met stichting Bartimeus die vaak bij kinderen met een slechte visus wordt ingezet (dit wordt veelal via consultatiebureau/kinderarts gedaan).

Succes en veel geluk met uw dochter.

Lees ook:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen