Hoe kan ik mijn kind van 4 motiveren om te knippen en kleuren?

 In Vraag en antwoord

Hoe kan ik mijn kind van 4 motiveren om te knippen en kleuren? Volgens de fysiotherapeut is er geen motorisch probleem, maar het lukt ons en school niet om hem hiervoor te motiveren…

Uw vraag roept bij mij een heleboel andere vragen op. Waarom wil uw kind niet knippen? Waarom heeft een fysiotherapeut gekeken of het motorisch mogelijk was? Waarom moet uw kind perse knippen en kleuren? Van wie moet hij perse knippen en kleuren? Hoe reageert hij als deze dingen van hem gevraagd worden? Allemaal zaken die wel belangrijk zijn om een antwoord te kunnen geven.

Kleuren

Zelf denk ik laat het kind met kleurtjes zelf tekenen op een groot wit vel. Bij kleuren denk ik aan kleurplaten invullen en ik kan mij voorstellen dat hij dat niet wil, want dat moet “netjes” gebeuren. Als hij lekker met kleurtjes bezig kan zijn op een wit vel papier en er niet verwacht wordt dat hij “mooie” tekeningen maakt, komt het kleuren misschien daarna ook wel.

Knippen

Hetzelfde geldt voor knippen. Laat hem eerst papiertjes scheuren en daarmee werken. Hetzelfde kan ook met een prikpen. Op een gegeven moment komen er zaken waarbij hij een mooie lijn zal willen hebben en die kan hij alleen bereiken met knippen. Dan kun je hem het knippen aanbieden. Natuurlijk zal dit niet direct een mooie rechte lijn zijn en scheef gaan, maar de enige manier om hem te motiveren is alles mooi te vinden wat hij maakt en het niet af te keuren.

Andere manieren

Ik ben van origine kleuterleidster en begin met jongste kleuters (van 4 jaar) nooit direct met knippen en kleurplaten kleuren. Laat ze eerst de kleuren ontdekken door met bijvoorbeeld waskrijtjes te tekenen en lekker te laten krassen en te beleven wat het doet dit kleuren. Daarna komt de rest ook wel.

Voorbereiding knippen

Als voorbereiding op het knippen laat ik jongste kleuters altijd eerst papier scheuren (gekleurde papiertjes bijvoorbeeld uit oude tijdschriften of gebruik cadeaupapier) en daarmee waardeloos materiaal beplakken of een vorm plakken. Als je een vorm wilt hebben uit karton bijvoorbeeld (met kerst bijvoorbeeld een mooie kerstklok), laat deze dan prikken. Als het kind de voorbeelden ziet van oudste kleuters, zal hij dit op een gegeven moment ook willen maken. Dat is de beste motivatie die je kunt hebben, dat hij het zelf zo wil.

Tips voor het knippen en kleuren:

  • op zo veel mogelijk verschillende manieren knippen: verschillende scharen, door verschillende materialen heen knippen, vrij knippen, vormen knippen (eerste alleen rechte dikke lijnen, dan moeilijker) etc.
  • op zo veel mogelijk manieren kleuren: veschillende ondergronden zoals hele grote bladen, of op extreem kleine papiertjes, op kartonnen dozen, een vorm intekenen (bijvoorbeeld gaaf kasteel) en verschillende potloden, pennen, stiften gebruiken. Maar je kan ook denken aan verven, scheerschuim…
  • andere dingen dan knippen doen, als het maar fijne motorisch is: scheuren, prikken, proppen maken, van afstand in prullenbak gooien (spel van maken) etc.

Lees ook:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen