Wanneer kunnen kinderen knippen?

 In Vraag en antwoord

Onze zoon heeft moeite met knippen en heeft een hekel aan deze handeling op school. Vanaf welke leeftijd moet een kind een schaar kunnen hanteren?

Ontwikkeling knippen

Het begrip ‘moeten’ is een zwaar begrip. Het is namelijk belangrijk om te weten dat alle kinderen zich anders en in verschillend tempo ontwikkelen. De lichamelijke en motorische ontwikkeling heeft invloed op het al dan niet kunnen hanteren van een schaar, maar ook de omgeving waarin een kind opgroeit is van invloed. Als thuis met het kind volop wordt geknutseld, zal het waarschijnlijk eerder een schaar kunnen hanteren dan een kind dat nooit knutselt.

Leren knippen

In principe leren kind in groep 1/2 om te gaan met een schaar. Sommige kinderen zijn snel en kunnen al als peuter met een schaar overweg. Vaak gebruiken kinderen van vier nog een prikpen om iets uit te knippen, omdat zij nog niet netjes kunnen knippen. Maar oefening baart kunst, dus hoe vaker je knipt hoe beter je het leert.

Mijlpalen knippen

Binnen de Onderwijs Geschikte Schrijfmotorische Test van Henk Schweitzer worden allerlei vaardigheden getoetst, waaronder de vaardigheid van het knippen. In onderstaand schema overgenomen uit de test, is af te lezen op welke leeftijd kinderen gemiddeld een bepaalde vaardigheid beheersen:

  • 2 jaar Kan een blaadje (A4) door midden scheuren
  • 3 jaar Kan een blaadje (A4) door midden knippen
  • 4 jaar Kan over een balk op een blaadje (A4) door midden knippen
  • 5 jaar Kan over de lijn (9mm) een rondje uitknippen links of rechts
  • 6 jaar Kan over de lijn (6mm) een rondje uitknippen
  • 7 jaar Kan over de lijn (4mm) een rondje uitknippen
  • 9 jaar Kan over de lijn (2mm) een rondje uitknippen
  • 11 jaar Kan over de lijn (2mm) complexere hoekige vormen uitknippen
  • 13 jaar Kan over de lijn (2mm) complexere olympische cirkels uitknippen

Problemen knippen

Verder kan het natuurlijk zo zijn dat een kind problemen heeft met de fijne motoriek of een andere reden heeft, waardoor het langer duurt voordat het een vaardigheid als knippen onder de knie heeft. Een kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in de motorische ontwikkeling van kinderen en kan onderzoeken of een kind achter loopt in de motorische ontwikkeling.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0