Hoe gaan wij om met onze opstandige dochter van 17 jaar oud?

 In Vraag en antwoord

Onze dochter is sinds 10 jaar geleden weduwe geworden. Zij heeft 2 dochters, de oudste is 17 en de jongste 14 jaar oud. Beiden hebben een goed thuis, waar veel mogelijk is en mag. De oudste dochter is al geruime tijd zeer opstandig, hetgeen zich manifesteert in het geven van een grote mond, in alles haar zin willen krijgen en gewoon toch doen waar zij zin in heeft. Verder is zij enorm aardig en ruimhartig t.o.v. anderen, heeft vooral omgang met negroide jongens waarmee ze wisselend sex heeft en is niet voor rede vatbaar. Wat is de beste professionele hulp, want ik en bang dat e.e.a.de verkeerde kant uit dreigt te gaan.

Hulpverlening

U vraagt naar de beste professionele hulp voor uw dochter. Feitelijk hoort zij thuis in de Nederlandse Jeugdhulpverlening. Als er nog niet eerder sprake is geweest van hulp, zou u zich kunnen wenden tot bureau Jeugdzorg (BJZ). Daar wordt normaal de eerste zorg geboden. Is uw dochter al eerder bij BJZ geweest en heeft dat niet geholpen – dan is het wellicht tijd om te zoeken naar meer specifieke hulp. Dit is dan de zogenaamde 2e lijn Jeugd Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Hier kunt u alleen terecht op verwijzing van de huisarts. Deze zorg wordt geboden bij de Jeugd GGZ instellingen (vaker een psychiatrische poli).

Wat in uw geval van belang is om rekening mee te houden is de leeftijd van uw (klein)dochter. Ze is 17 – bijna 18 dus. De jeugdhulpverlening of jeugd GGZ zal niet genegen zijn hulp of behandeling aan te bieden als uw dochter zich daar heftig tegen verzet (dat heeft dan ook weinig zin) – tenzij aantoonbaar is dat ze echt niet de verantwoording voor
haar eigen leven kan nemen – maar dat lees ik niet in uw informatie terug.

Als ik uw bericht lees denk ik enerzijds dat er mogelijkheden zijn op het gebied van meer helderheid krijgen over wat maakt dat uw dochter opstandig wordt. Zou het lukken om als ouders en kind op een andere manier te communiceren waardoor ze wel open staat voor wat gezegd wordt.

Mannen en intimiteit

Ik lees dat u zich zorgen maakt – over haar omgang met mannen en intimiteit. Ze is niet voor rede vatbaar? Wat maakt dat ze in verzet gaat? U als ouders kunt een 17 jarige moeilijk nog uw wil opleggen. Wat u vooral kunt doen is uw zorg uitspreken, zorgen dat uw dochter geïnformeerd is over veilig vrijen, maar haar ook de ruimte geven om haar eigen keuzes te maken en eigen verantwoordelijkheid te dragen. Verbieden werkt averechts. Voelt uw dochter zich door u niet begrepen of in alles tegen gehouden, dan zullen haar oren op slot gaan voor wat u zegt. De kunst ligt dus in het wel in contact blijven met uw dochter, haar als mens blijven respecteren, luisteren naar wat haar beleving is en daar niet meteen een afkeurden oordeel over hebben. Dan is er opening voor gesprek over wat wel en niet haar opties zouden kunnen zijn. Dwingen kunt u haar (naar mijn idee) op deze leeftijd
niet meer.

Ik kan me voorstellen dat u als ouders alles geprobeerd hebt en dat het prettig is als een professioneel deskundige hier in mee helpt. Daartoe verwijs ik u naar het begin van mijn antwoord op uw vraag, waar u hulp kunt vinden. Hopelijk kunt u hier als (groot)ouders mee verder. Sterkte met de zorgen om uw oudste dochter.

Showing 3 comments
 • Mariska
  Beantwoorden

  Best Hetty
  Kunt u mij meer info geven over hors&wisdom ?
  Ik heb een dochter van 16 en een van 2 met de dochter van 16 gaat het al een tijdje niet zo best zij os een schat ! Maar heeft met sexting te maken gehad . En is het jaar er op een nivo gezakt ze doet gewoon noooit haar huiswerk ik vraag het haar Elke avond op verschillende manieren maar het werkt noet ze gaat gewoon niet . Als ze bv uit gaat en ik maak afspraken met der dat ze mij op de hoogte moet houden staat vervolgens der telefoon uit . Dit doet zij altijd thuis heledag op de telefoon en buiten is die bijna altijd uit en ookal is dit niet het geval reageerd ze gewoon niet op mij kunt nu mij aub info sturen mis is dit iets voor haar

 • Hetty Koenraads
  Hetty Koenraads
  Beantwoorden

  Beste Mariska,

  Of ik (of iemand anders) iets voor uw dochter kan betekenen, hangt vooral ervan af of ze open staat voor hulp. Ik lees niet uit uw verhaal of er zorg danwel hulp geweest is nadat ze met sexting te maken heeft gehad. Ik kan me voorstellen dat dit de gedragsverandering die u omschrijft verklaart. Ik hoor uw zorg.
  Naar ik begrijp accepteert ze op dit moment niet de grenzen die u graag als moeder zou willen stellen. Bij mij komt de vraag op of uw dochter zich begrepen voelt en of u elkaar begrijpt. Ik lees tussen de regels door een probleem met communicatie. Om die reden denk ik dat het goed is dat er niet alleen hulp komt voor uw dochter, maar ook voor de u als opvoeder en de wijze waarop u met elkaar tot afspraken kunt komen waar u zich beiden goed bij voelt.
  Horse & Wisdom richt zich op begeleiding met behulp van het paard. Wij bevinden ons nabij Nieuwstadt (L). Er is hulp mogelijk individueel voor uw dochter, maar daar zou ik u ook graag bij betrekken.
  Meer informatie vind u op de website: http://www.horseandwisdom.nl
  Uiteraard kunt u me altijd benaderen met vragen.

  Groeten,
  Hetty

 • Renee
  Beantwoorden

  Mijn dochter van 17 doet ook wat ze wil. U stelt dat ik een 17 jarige niet mijn wil op kan leggen, maar het gaat hier om een meisje dat geen rekening houdt met anderen. Ze komt snachts thuis wanneer ze wil, ze ruimt niets op. komt dronken thuis en laat nat geplaste kleding in de gang liggen. laat om 2.30 uur een vriendje slapen. Komt geen afspraken na bijvoorbeeld als ze zou komen eten. verlangt wel dat ik haar boodschappen doe en klaagt over wat er wel en niet in huis is. Als ze haar zin niet krijgt spammt ze mij met nare berichten of houdt mij wakker. In hoeverre kan dit doorgaan? ik ben alleenstaand en ik heb de vader gevraagd om ook af en toe de zorg op zich te nemen, maar dat doet hij alleen als mijn dochter dat zelf wil. ze wil niet naar haar vader want daar durft ze niet het gedrag te vertonen wat ze bij mij doet.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen