Slaapproblemen: Huilend naar bed en huilend wakker

 In Vraag en antwoord

Na veel te lezen op uw website, heb ik besloten om toch eens contact met u te zoeken. Mijn zoontje van nu bijna 1,5 jaar heeft de laatste tijd wat slaapproblemen. Hij gaat in principe huilend naar bed en wordt altijd huilend wakker. Het is een mannetje dat overdag minimal slaapt. Thuis ongeveer 45 minuten en op kinderdagverblijf meestal 1,5 uur. Hier wordt hij overigens niet huilend wakker. Het is eigenlijk begonnen tijdens onze vakantie in juni. Hij is toen na een lange reis uiteindelijk in de bus op schoot in slaap gevallen. We hebben hem, midden in de nacht, slapend in bed gelegd in een vreemde kamer waarin hij ons niet kon zien. Hier is hij wakker geschrokken en sindsdien wordt hij huilend wakker. Ondanks verschillende methoden, heeft dit de hele vakantie geduurd en ging thuis verder. Nu weten we niet of het hierdoor komt, maar klinkt erg logisch. Hij wordt al een paar maanden tussen 5:00-⁠6:00 huilend /⁠ krijsend wakker. Precies zoals op vakantie.

Alles al geprobeerd naar ons idee:

  • erheen gaan en terug leggen en proberen uit te leggen dat het nog geen tijd is
  • laten huilen (gefaseerd (3-⁠5-⁠10min) en ongefaseerd)
  • drinken geven
  • andere slaapzak om te kijken of hij het niet te warm had
  • dekentje om te kijken of hij het niet te koud had
  • troosten
Niks lijkt te helpen. Hij slaapt al zo minimaal overdag, dat hij eigenlijk rond de 11 uur in de nacht zou moeten slapen. Hij gaat overigens om 19:00 naar bed. Ook dit hebben we al eens geprobeerd te rekken zonder resultaat. Nu is het naar bed brengen ook een probleem, dat gaat huilend, en meestal 3x terug om neer te leggen. Waar hij een enkele keer echt flink overstuur raakt.

Zin doordrammen

Nu moet ik erbij zeggen dat overdag hij echt probeert zijn zin door te drammen en hangt vreselijk aan mij. We zijn sinds vorige week hier op aan het focussen, door hem even iets verder op te zetten en niet constant op te tillen. We praten veel tegen hem en stimuleren hem deel te nemen aan het gezinsleven, aangezien het erop lijkt dat hij daar echt behoefte aan heeft (eten, drinken, spelen, helpen opruimen etc). In plaats van continu af te leiden als hij dramt of boos is, laten wij hem al een tijd uitrazen alvorens wij troosten /⁠ communiceren. Overdag is hij super vrolijk (meestal). Hij loopt sinds een maand of twee. De dag nadat hij echt kon lopen, heeft hij een week of twee goed geslapen. Hij werd wel huilend wakker, maar naar bed gaan was minder een probleem. Dat heeft helaas niet veel langer dan een week geduurd, voordat hij weer vroeg (5:00-⁠6:00) huilend wakker werd en niet naar bed wilde in de middag of avond.  

Manipulatief gedrag of verlatingsangst?

We vinden het erg moeilijk te bepalen of het manipulatief gedrag is of dat hij verlatingsangst heeft. In het laatste geval weten wij niet goed hoe wij dit moeten aanpakken. In het eerste geval zijn wij ferm maar liefdevol. Wij hebben door dat Jesse een pienter ventje is en meer wil dan hij wellicht kan. Wij merken dat door op één lijn te zitten en ferm en liefdevol met hem te communiceren, hij overdag echt een leuk, energiek en lief mannetje is. De momenten rond het slapen gaan en wakker worden zijn echter een enorme uitdaging en kosten ontzettend veel (negatieve) energie. We zitten redelijk met de handen in ons haar, want het is vreselijk om constant dat slaap gevecht aan te gaan en elke ochtend wakker te worden door een krijsend kindje. Graag zou ik van u willen weten wat wij nog meer kunnen doen…

Op zoek naar advies

Bedankt voor jullie uitgebreide e-mail. Ik kan mij goed voorstellen dat jullie je zorgen maken en op zoek zijn naar advies. Bij het lezen van de e-mail rees bij mij direct de vraag: Hoe komt het dat jullie zoon op het kinderdagverblijf wel het gewenste gedrag laat zien? Wat doen zij daar, wat blijkbaar werkt voor hem? Het lijkt mij zinvol om dit nader te onderzoeken.

Bekrachtiging bij slaapproblemen

Bij slaapproblemen bij kinderen wordt over het algemeen onbewust het ongewenste gedrag van het kind door de ouders bevestigd, waardoor bekrachtiging optreedt. Of dit in jullie geval ook zo is, kan ik moeilijk op basis van alleen deze e-mail inschatten. Een uitgebreider gesprek met ouders, soms aangevuld met huisbezoek kan een methode zijn om ouders te helpen bij het oplossen van dit soort problemen.

Juiste zorg

Daarom wil ik jullie dan ook adviseren om (professionele)hulp in te schakelen. Voor de juiste zorg bij jullie in de buurt kunnen  jullie het best terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin en/of de huisarts.Heel veel succes met jullie zoektocht!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0