Zoon 12 heeft last van heimwee, hoe voorbereiden op logeren en schoolkamp?

 In Vraag en antwoord

Mijn zoon van 12 heeft veel last van heimwee en logeren is dan ook een ramp. Ik merk nu al zenuwen bij hem voor het schoolkamp wat er aan zit te komen. Hoe kunnen we hem hier op voorbereiden? Van de juf mag ik niet mee als begeleider en dat snap ik eigenlijk ook wel, maar ik hoop echt dat wij wat minder tegen deze dagen op gaat zien en dat hij deze dagen daar goed zal doorbrengen!

Heimwee en logeren

Zoals de definitie van heimwee al zegt, het is een gevoel van verlangen naar huis, of algemener gezegd, naar de geborgenheid en de zekerheden van het bekende. Dus vooral op onbekende plekken zal uw zoon hier last van hebben. Ik weet niet of uw zoon wel bij familie of goede vriendjes durft te logeren? En of uw zoon een vast ritueel heeft bij het naar bed gaan?

Oorzaken heimwee

Heimwee kan door verschillende oorzaken ontstaan. Belangrijk voor uw zoon is om te achterhalen, waar hij precies angst voor heeft als hij ergens anders zou logeren. Is het de vreemde omgeving, is het dat hij zijn eigen kamer mist, mist hij jullie, of is het de verandering in ritueel die hij dan niet kan doen bijvoorbeeld. Als dit bekend is, kan er gerichte hulp of een gerichte oplossing gezocht worden. Een kindercoach, orthopedagoog of kinder- en jeugdpsycholoog kan vaak heimwee met diverse oefeningen snel verhelpen.

Tips voor logeren

Vaak hebben kinderen, die veel behoefte hebben aan een vaste structuur, last van heimwee, omdat op een onbekende plek deze structuur er niet kan zijn. Hieronder een aantal algemene tips op een rij, die uw zoon kunnen helpen om met een goed gevoel op kamp te gaan:

 • Erken het gevoel en praat erover met uw zoon.
 • Betrek uw zoon van te voren al bij de planning van de reis. Welke spullen neem je mee, wat is er in de omgeving allemaal. Zoek alvast informatie op van de locatie waar hij gaat slapen. Misschien kunnen jullie er van te voren al een keer gaan kijken.
 • Laat uw zoon een stripverhaal maken of een tekening hoe het zal zijn op kamp. Wat gaat hij allemaal doen daar, hoe zal zijn bed er uit zien daar, hoe gaat hij daar zijn tanden poetsen en omkleden. Welke leuke activiteiten gaan ze doen. Bedenk hierbij vooral ook de leuke dingen. Laat naar bed, gezellig kletsen op de slaapkamer met andere kinderen uit zijn klas.
 • Laat uw zoon ook alvast nadenken naar oplossingen wat hij kan doen als hij heimwee krijgt. Bijvoorbeeld een brief schrijven, even muziek luisteren, even met een juf/meester praten.
  Uw zoon kan iets meenemen van thuis, bijvoorbeeld zijn eigen kussen, een foto of speelgoed, dan heeft hij iets van thuis bij zich.
 • Uw zoon kan alvast een keer “proef” logeren bij een vertrouwd iemand, een familielid of zijn beste vriendje. Als deze stap te groot is kan, als de mogelijkheid er is, een keer in de tuin gekampeerd worden. Dan is hij wel in de veilige omgeving, maar zal de structuur en ritueel anders zijn.
 • Belangrijk is dat u vooral enthousiast, positief en met vertrouwen naar uw zoon blijft aangeven dat kamp leuk zal worden en dat u er in gelooft dat hij dit kan. Als u signalen afgeeft van twijfel of zal verwachten dat het niet goed zal gaan, zal u zoon ook blijven twijfelen.

Veel succes en ik hoop dat uw kind met heel veel plezier zijn kamp zal beleven.

Comments
 • An
  Beantwoorden

  Hey, onze dochter van 11 heeft ook last van heimwee als ze ergens gaat slapen waar ik als mama niet bij ben. Het gaat er haar vooral om dat ik er niet ben. En ik zie dat ze er zelf last mee heeft dat ze niet zonder mij kan. Ze vraagt dan ” waarom kan ik dat niet mama”?

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen