Is hangen in de rekstok slecht voor de schouders van mijn kind van twee?

 In Vraag en antwoord

Mijn kind is net 2 jaar. Ik vroeg me af of het schadelijk voor haar schoudergewrichten kan zijn als zij zo’n 20 seconden aan een rekstok hangt. Het gaat om een hoog rekstok waar mijn man haar dan voor moet optillen. Ik heb er zelf namelijk niet zo’n goed gevoel bij als ik dat zie.

Dit is nou typisch zo’n vraag die om een filmpje van de activiteit van het kind vraagt. Maar zo op afstand ben ik geneigd om te zeggen dat dit wat veel van het goede en leuke (?) is. U vertelt dat uw kind net 2 jaar is. Dat is nog heel jong om langdurig voldoende spierkracht te kunnen leveren om je eigen lichaamsgewicht te dragen. Bovendien is ze een meisje. Meisjes hebben in aanleg doorgaans minder spierkracht ontwikkeling dan jongens. En 20 seconden lijkt me wel heel lang.

Stand schouders

Dus kijk goed wat er gebeurd. Let bij het hangen maar eens op de stand van de schouders en armen. Wanneer ze zich enigszins zelf aan haar armen kan optrekken en haar schouders en armen niet passief op hun uiterste rek zijn wanneer haar lichaamsgewicht er aan hangt, is het al een heel ander verhaal. Bovendien is zo’n rekstok niet gemaakt op kleine handen. Deze kunnen de rekstok onvoldoende omvatten. Daardoor hangt ze waarschijnlijk meer aan haar laatste vingerkootjes. U zegt dat u er niet zo’n goed gevoel bij heeft. Dat is altijd een goede reden om vragen te gaan stellen.

Veel bewegen

Kinderen van deze leeftijd zijn veel in beweging en hangen, springen, rollen, klimmen veel, bij een normale ontwikkeling. Maar ze doen alles kort en met veel herhalingen. Ze zijn continue in beweging. Dat is iets anders dan lang hangen aan je handen. Bovendien hangt ze op een hoogte waar ze niet zelf kan gaan hangen en op een keuzemoment haar voeten op de grond kan zetten en weer los kan laten. Dit is het geval wanneer een kind in de speeltuin zélf ergens aan gaat hangen, zoals wanneer een kind op een klimrek klimt, gaat hangen en zich er weer af laat vallen.

Vier kanttekeningen bij deze activiteit

  • de activiteit is te lang
  • deze niet voldoende zelf te reguleren
  • de maat van de rekstok is waarschijnlijk niet geschikt
  • het kind is te jong

Uiteraard kan uw kind zeggen wanneer het genoeg is. Maar het is beter wanneer zij zelf kan gaan hangen en eraf springen of laten vallen. Ik zou zeggen, ga met haar naar een speeltuin waar ze gevarieerd kan spelen, klimmen en hangen of maak de rekstok lager vast. Hou vooral goed in de gaten of uw kind het leuk vindt en zelf om de activiteit vraagt.

Ik hoop dat u met deze overwegingen samen met uw man en kind een weloverwogen keuze kunt maken voor de activiteiten van uw kind. Wanneer u nadere informatie wil, kunt u altijd contact met mij opnemen. Ik adviseer u een filmpje te maken van de activiteit. Dat zegt zoveel meer van de reacties en mogelijkheden van uw kind.

 

Lees ook:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0