Dochter 3,5 jaar niet zindelijk, hoe zindelijkheid aanleren?

 In Vraag en antwoord

Mijn dochter van ruim 3,5 is nog steeds niet zindelijk. Vanaf haar tweede verjaardag zijn we al aan het oefenen. Inmiddels geeft ze zo heel af en toe aan dat ze moet plassen, poepen zelden. Haar belonen met stickers, cadeautjes, leuke dingen doen, zijn dingen die een dag werken en dan is het effect weer voorbij. Ze is moeilijk van buitenaf te motiveren. Een ‘ongelukje’ vindt ze niet erg en ze geeft het aan niet aan. Zolang wij haar om het uur maar naar de wc sturen, zijn er dagen dat het plassen goed gaat. Hoe kunnen wij als ouders ervoor zorgen dat ze binnen 4 maanden zindelijk is, zodat ze straks naar school kan?

Zindelijkheid en school

Het komt regelmatig voor dat kinderen voordat ze voor het eerst naar school gaan nog niet zindelijk zijn. Ouders krijgen vaak van de schoolleiding te horen dat hun kind zindelijk moet zijn en zelfstandig naar de wc moet kunnen gaan. Er is ineens haast geboden en kinderen voelen dit. Hier volgt een stappenplan om uw dochter ontspannen zindelijk te krijgen. Begin met plassen, de ontlasting komt later.

Ontspanning

Om te kunnen plassen moet uw dochter ontspannen op de wc of pot zitten. Ontspannen op de wc zitten lukt het beste met een toiletbrilverkleiner en een voetenbankje. Op de site www.poepenplasboek.nl vindt u een kleurplaat van een koe die laat zien wat een goede toilethouding is. Kleur met uw dochter deze kleurplaat en hang hem recht tegenover de wc pot zodat ze de koe kan nadoen. Controleer de houding en geef haar een compliment als ze goed zit. Het is belangrijk dat ze de handen op de benen legt en niet de wc bril vasthoudt. Ze kan niet ontspannen zitten als ze de wc bril moet vasthouden. Hierdoor kan ze de plas niet goed op gang laten komen en kan ze niet goed leegplassen. Besteedt veel aandacht aan deze houding en blijf er op letten.

Zindelijkheidstraining

Structuur in zindelijkheidstraining is belangrijk. Zet haar op vaste (plas) tijden op wc of pot. Deze vaste tijden zijn:

  • Na het opstaan
  • Koffietijd
  • Tussen de middag
  • Theetijd
  • Voor of na het avondeten
  • Voor het slapen

Compliment

Vraag, als ze nog een luier aan heeft, voordat ze op deze vaste tijd op de pot of wc gaat zitten of de luier nat of droog is. Geef haar een compliment dat ze het goed heeft, maar geef ook aan dat ze altijd voor haar plasje naar wc of pot mag gaan. Laat haar een paar minuten op de wc of pot zitten, maar niet te lang, blijf bij haar en geef haar een compliment dat ze het heeft geprobeerd. Er zijn ook kinderen die liever alleen op de wc willen zitten, respecteer dit.
Het lijkt alsof kinderen een natte broek niet erg vinden, maar ze zijn ontzettend trots als ze droog kunnen blijven.

Training voor ontlasting

Als ze vertrouwd is met de wc en daar ontspannen op kan zitten volgt de training voor de ontlasting. Ontlasting komt het makkelijkst tijdens of vlak na het eten. Zet uw dochter na één of meerdere maaltijden op de wc of pot. Iedere dag in dezelfde frequentie. Ze moet hier 5 minuten op blijven zitten en mag er eerder af komen als ze heeft gepoept. Een timer of wekkertje geeft haar de zekerheid van blijven zitten en weer mogen opstaan. Laat haar ontspannen zitten en blazen op bellenblaas of rolfluit. De juiste tijd, na de maaltijd, het blazen en de ontspannen houding stimuleren de darmactiviteit. Vraag na een paar keer blazen of haar poepje al wil komen. Geef haar een compliment als ze het heeft geprobeerd en niet alleen bij het resultaat. Op de site van het poepenplasboek staat ook een kleurplaat van een koe die blaast. De kleurplaten komen uit het boekje “Hillie en Billie leren poepen en plassen”.

Geef vertrouwen

Blijf zelf vooral rustig en zeg niet dat ze alleen maar naar school mag als ze zindelijk is. Geef uw kind uw vertrouwen. Juiste toilethouding, structuur en complimenten voor haar inspanning en niet voor het resultaat geven het beste resultaat bij de zindelijkheidstraining.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen