Hoe kunnen wij onze dochter van 16 met slecht zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en eigenwaarde helpen?

 In Vraag en antwoord

Mijn dochter van 16 is zo onzeker over zichzelf dat het mij als moeder pijn doet! Ze is te dun, te onvolwassen, bijna geen borsten, ze weet niet waar ze over moet praten in gezelschap, heeft weinig echte vriendinnen, durft geen nee of überhaupt haar mening te geven. Slechts bij één een vriendin is zij zichzelf, maar zelfs haar durft zij als het er op aan komt geen tegengas te geven. ‘Straks is ze boos op mij en ik wil geen ruzie…, etc’. Daarbij vindt zij het huiswerk ook vaak te veel of te moeilijk en zegt te pas en te opas dat zij het toch niet kan! Moedeloos word ik hiervan, waar vind ik hulp, hoe kan ik haar helpen?

Onzeker over zichzelf

In uw vraag lees ik bezorgdheid over uw dochter. Wat niet duidelijk beschreven staat of de zin ‘ze is te dun, te onvolwassen’ uw mening is of die van uw dochter. In dit antwoord ga ik er vanuit dat dit de denkwijze van uw dochter is en als ik de betreffende zin verder lees, heeft ze weinig zelfvertrouwen, faalangst en is ze erg onzeker over zichzelf; zowel over haar uiterlijk als over haar kwaliteiten (‘huiswerk is te moeilijk’, ‘wat moet ik zeggen in gezelschap’, ‘anderen zullen wel boos op mij worden’….).

Positieve mind-set

Wat zou kunnen helpen, is dat u samen met haar gaat leren, om een positieve mind-set te creëren. Het zou fijn zijn, als zij kan gaan leren, om meer positief over zichzelf te gaan denken. En daarmee ook leert, om zichzelf te gaan helpen, in situaties die zij lastig vindt (opkomen voor zichzelf, gesprek aan gaan in onbekend gezelschap, nee zeggen/mening hebben en geven). Het is belangrijk dat uw dochter in zichzelf gaat geloven en in haar kracht komt te staan. Vanuit balans kun je je weer verder ontwikkelen. Dit is mogelijk met een methode als bijvoorbeeld Mission Possible. Hiermee leert uw dochter, om van een probleem, een nog te behalen kwaliteit te maken. Maak concreet, wat zij graag zou willen leren; wat valt er te ontwikkelen?

Doorbreken denkpatronen

Het is belangrijk dat uw dochter vanuit positieve helpende gedachten gaat denken en handelen. Een helpende gedachte bedenkt ze zelf. Deze kan haar helpen bij iets moeilijks of bij een negatieve gedachte. Als ze denkt ‘ik ben te dun’, dan kan je afvragen, is dit echt zo? Als het zo is, wat ga ik hier aan doen? Is het niet zo, wat kan ik dan denken? Bijvoorbeeld ik ben mooi en dun. De helpende gedachten leren om vervelende denk- of piekerpatronen te doorbreken.

Faalangst- of weerbaarheidstraining

Wat ook zou kunnen helpen bij uw dochter is een faalangsttraining of een weerbaarheidstraining. Bij een weerbaarheidstraining leert zij zich bewust te worden van haar lichaamshouding. Je leert op te komen voor jezelf en ook voor anderen. Hiermee vergoot je meteen ook je sociale vaardigheden. Je oefent, vaak in niet al te grote groepen, soms met behulp van rollenspellen, met allerlei situaties die je tegenkomt in het dagelijks leven. Lichaamsbewustzijn betekent zelfbewustzijn. En dat zelfinzicht, samen met leren reflecteren op jezelf, geeft weer zelfvertrouwen! Meer over weerbaarheidstrainingen kunt u bijvoorbeeld lezen op de website rotsenwater.nl of omgaanmetpesten.nl

Kwaliteiten en talenten

Nu ligt er ook een mooie taak voor u, als moeder, weggelegd. Want u kunt samen met haar, gaan kijken naar de talenten en kwaliteiten die zij heeft. Wat gaat er (al)wel goed? Waar is zij goed in? Waar is zij trots op? Wat vindt zij leuk om te doen en wat gaat haar makkelijk af? Waar liggen haar kwaliteiten en talenten? Wat maakt haar zo bijzonder? Wat is mooi aan haar? Iedereen is wel ergens goed in namelijk: de een is goed op cognitief vlak; zoals taal en rekenen, de ander is heel creatief, of muzikaal. Weer een ander is heel behulpzaam of kan goed luisteren. En sommige mensen blinken uit in bepaalde hobby’s of sporten e.d. En ga zo maar door. Het is belangrijk dat zij, en u, gaan inzien dat uw dochter de moeite waard is en ook goed is zoals zij is… Ieder mens is uniek en heeft zijn/haar eigen talenten; ook u en ook uw dochter. Het zal uw dochter zeker helpen als u haar het gevoel geeft, te geloven in haar en vertrouwen in haar te hebben. Als u zich moedeloos op stelt, zal dit zeker geen positieve bijdrage geven aan de gemoedstoestand van uw dochter.

Kinder- of jongerencoach

Mocht u dit lastig vinden, dan kunt ook altijd eens in gesprek gaan met een kinder/jeugdcoach (of kijk op Toermalijn Kindercoaching en/of Kindercoaching Roosmarijn). Zij kunnen namelijk met een paar gesprekken/sessies werken aan de faalangst en het zelfbeeld van uw dochter. Hiermee zal ook haar zelfvertrouwen/zelfbeeld en eigenwaarde verbeteren.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0