Baby van 10 maanden rolt niet vanbuik naar de rug, moeten wij ons zorgen maken?

 In Vraag en antwoord

Onze dochter is 10 maanden kan wel naar haar buik rollen, maar rolt nog niet terug naar haar rug. Wij doen verschillende oefeningen met haar om dit te stimuleren, maar tot op heden heeft dit nog geen effect. Daarnaast maakt zij nog geen aanstalen omt te gaan tijgeren of kruipen. Wat zij wel al heel goed kan is zitten op haar billen. Ze kan nog niet uit zichzelf tot zit komen, maar als wij haar op haar kontje neerzetten, dan blijft ze gewoon goed stabiel zitten en kan dan een tijdje zelfstandig spelen. Hoe moet ik het rollen, kruipen en tijgeren stimuleren? Moeten wij ons zorgen maken dat zij dit op deze leeftijd nog niet kan?

Niet rollen baby

Kinderen kunnen zich normaliter met ongeveer 7 maanden goed omrollen naar beide zijden. Het lijkt er dus op dat uw kind zich wat trager ontwikkelt wat de motoriek betreft. U schrijft ook dat zij nog geen moeite doet om de armen en benen te gebruiken om te gaan tijgeren of kruipen.

Vragen

Dat roept van mijn kant een aantal vragen op. Ik stel er een paar, zodat u kunt nagaan hoe dat bij uw dochter is.

  • Hoe voelt uw dochter aan wanneer u haar in de armen neemt? Is ze stevig, richt ze zich goed op, kan ze haar hoofd en rug makkelijk rechtop houden? En kan ze dat ook wanneer zij schuin gehouden wordt (‘vliegen’, schuitje varen)? Ze zou haar hoofd en romp goed in balans moeten kunnen houden en stevig aanvoelen maar niet stijf.
  • Als ze zit, kan ze dan goed om zich heen kijken en grijpen mét draaien van haar billen en romp? En heeft ze steeds wisselende been posities? We noemen dat een gevarieerde zithouding. Kan ze van zit terug naar lig komen? Tip: help haar, als dat lukt, met ‘gaan zitten’ en weer ‘gaan liggen’ via draaien naar de zijkant en leunen op één arm. Een kind passief neerzetten is geen goed idee wanneer ze zelf niet tot zit of lig kunnen komen. Juist het veranderen van houding is heel belangrijk, we noemen dat ‘transfers’.
  • Als ze op haar buik ligt, kan ze haar hoofd dan goed optillen en op haar armen, of zelfs op haar handen steunen? Zijn beide benen actief in deze houding?

Oorzaken

Er kunnen diverse oorzaken zijn waardoor een kind zich trager ontwikkelt. Het is wel belangrijk om bijtijds advies in te winnen wanneer u zich zorgen maakt. Die tragere ontwikkeling hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn. Het kan ook een tijdelijk stadium zijn wat kinderen kunnen overwinnen.

Advies

Mijn advies zou zijn dat u een kinderoefentherapeut of kinderfysiotherapeut vraagt uw kind een keer te bekijken. Het moet iemand zijn die verstand heeft van jonge kinderen (0-4 jaar). Hiervoor is het ook verstandig aan uw huisarts of de jeugdarts op het consultatiebureau een verwijzing te vragen, hij/zij kan dan meteen beoordelen of er wellicht eerst iets anders moet gebeuren of onderzocht moet worden. Maar laat je niet met een kluitje in het riet sturen wanneer zij het advies geven om af te wachten. Dat u zich zorgen maakt én dat uw dochter niet adequaat reageert op stimulans van de ontwikkeling is reden genoeg om eens goed advies te vragen.

Kinderoefen- en kinderfysiotherapeut

Wat doet een kinderoefentherapeut of kinderfysiotherapeut? Deze zal u, na onderzoek, laten zien hoe u uw kind kunt helpen, zodat u in allerlei praktische omstandigheden uw dochter kunt helpen met haar ontwikkeling. Ook zullen zij u uitleg geven, indien mogelijk, hoe het komt dat haar ontwikkeling wat achter loopt. Dat is fijn om te weten, het geeft jullie meer vertrouwen in haar en dat geeft haar weer het prettige gevoel begrepen te worden!

Er zijn praktijkzoekers voor beide beroepsgroepen. Zoek hier kinderoefentherapeuten in uw omgeving of hier voor voor kinderfysiotherapeuten.

Veel succes en plezier met jullie dochter!

Lees ook:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen