Zitten stimuleren baby

 In Tips

Hoe stimuleer je het zitten bij baby’s?

Over het algemeen gaan kinderen zitten als zij hier aan toe zijn. De spieren (nekspieren, maar ook lage rugspieren) moeten sterk genoeg zijn om te kunnen zitten. Om deze spieren te trainen is het goed om veel spelletjes in buiklig met het kind te doen.

Hierdoor ontwikkelt de baby spiertonus in bovenlichaam, nekspieren, armen, handen en vingers en traint hij de hoofdbalans. Een goede hoofdbalans is essentieel voor het kunnen zitten. Spelenderwijs de hoofdbalans trainen is dan ook goed voor het leren zitten van je baby.

Spelletjes in buiklig

 • Door veel spelletjes te spelen in buiklig train je de hoofdbalans en het evenwicht, een belangrijke voorwaarde om te kunnen zitten!

De hoofdbalans kan je verder trainen door:

 • Met jouw baby in je armen te dansen en te hem rustig heen en weer te wiegen.
 • Jouw baby als een vliegtuigje boven je hoofd te houden met jouw handen goed onder zijn oksels en voorzichtig van links naar rechts en van voor naar achter te laten ‘vliegen’.
 • Jouw baby op schoot voorzichtig heen en weer te schudden en spelletjes te spelen als ‘hobbelweg, gat in de weg!’

Spelletjes om het zitten te stimuleren vanaf 3 maanden:

 • Laat de baby zich vanuit rugligging aan jouw vingers optrekken. De baby geeft uit zichzelf aan hoever hij omhoog getild wil worden. Dit kan variëren van alleen het hoofd wat optillen tot zich helemaal optrekken tot zit! Let goed op dat jij jouw baby ook voorzichtig terug begeleidt en stop dit spel direct als het nekje nog niet voldoende stabiel is.
 • Hetzelfde als bovenstaand spelletje, maar nu gebruik je twee grijpringen in plaats van jouw vingers. Je kan ook andere voorwerpen gebruiken zoals een lange pollepel.

Let op: Het is belangrijk dat je goed kijkt of jouw kind in zijn ontwikkeling toe is aan bovenstaande spelletjes, met name of de balans van het hoofd voldoende ontwikkeld is. 

Lees ook:

 

Showing 1 comments
 • juliette veltman
  Beantwoorden

  goed informatief verhaal

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0