Stimuleren cognitieve ontwikkeling dreumes

 In Tips

Hoe stimuleer je het denken en leren van je dreumes?

Een dreumes leert door te imiteren, ontdekken en te experimenteren. Het verkennen van grenzen van wat wel en niet mag staat centraal. Andere kinderen beginnen steeds interessanter te worden, maar jouw kind speelt nog het liefste alleen of speelt zijn eigen spel naast een ander kind.

Jouw dreumes is een onervaren en heel nieuwsgierige ontekkingsreiziger, het verkennen van de wereld is één groot en spannend avontuur. Jouw kind voelt zich tot veel meer in staat dan waar hij van jou als ouder toestemming voor krijgt. Ondanks de vele gevaren die op de loer liggen, moet jij als ouder jouw kind de ruimte geven voor deze ontdekkingstocht.

Tips en spelletjes om denken en leren te stimuleren dreumes

  1. In deze leeftijdsfase is het van belang om veel te praten met het kind. Benoem alles wat te zien is in huis en op straat. Samen boekjes lezen en het benoemen van dieren, vormen en bijvoorbeeld kleuren vinden kinderen leuk.
  2. Simpele houten puzzels zijn geschikt en helpen kinderen begrip te krijgen tussen groot en klein en informatie te groeperen of in te delen. Door een puzzel leren zij bijvoorbeeld de groep ‘ voertuigen’ en de groep ‘boerderijdieren’ te onderscheiden.
  3. Het spelen met houten blokken en duplo is boeiend. Kinderen ervaren onder andere hierdoor de ‘zwaartekracht’.
  4. Speelgoed waar verschillende vormen (rondje, vierkant, driehoek) door het bijpassende gat gestopt moet worden is razend interessant voor kinderen. Hierdoor krijgen zij onder andere begrip voor groot en klein en leren zij vormen te herkennen.
  5. Kinderen imiteren graag de ouders en met name alledaagse dingen. Wanneer je als ouder de tafel afneemt met een doekje, kan je dit daarna ook samen met je kind doen.
  6. Met behulp van speelgoed/ voorwerpen stimuleren om dingen na te doen. Geef jouw kind een pop met badje en babyfles, een eigen afwastijltje, (nep)telefoon, poppenservies en hoeden/petten.
  7. Dingen samen doen met jouw kind, sorteren van kleuren, vormen, plaatjes, samen zingen, muziek maken, dansen/ bewegingen maken, elkaar verhaaltjes vertellen, creatief bezig zijn (knutselen).
  8. Televisie kijken vinden kinderen vaak erg leuk en van kinderprogramma’s kan veel geleerd worden. Het is wel verstandig om de duur van het televisie kijken te beperken!

Speelgoed om cognitieve ontwikkeling te stimuleren: verschillende soorten puzzels, poppetjes en dierfiguren, speelgoedtelefoon, keukentje, bouwspeelgoed zoals duplo en houten blokken, een speelgoedkassa.

Lees ook:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0