Reiken en grijpen stimuleren baby

 In Tips

Hoe stimuleer je het reiken en grijpen bij baby’s?

De eerste twee tot drie maanden kunnen baby’s nog niet bewust grijpen en ontstaan door de grijpreflex per toeval succeservaringen. Het grijpen gaat na verloop van tijd steeds meer over op bewust grijpen.

Spelletjes om het reiken en grijpen te stimuleren 0 – 3 maanden

  • Stimuleer de grijpreflexen van jouw baby door zachtjes de buiten- of binnenkant van de handjes te strelen. De handjes zullen openen als jij de buitenkant streelt en sluiten als je de binnenkant streelt. Je kan ook een grijpring of andere objecten in het handje drukken op de reflex te stimuleren. De voetjes kennen een zelfde soort reflex!
  • Laat terwijl jouw baby op zijn rug ligt een interessant speeltje in het gezichtsveld. Beweeg het niet of heel langzaam. Jouw baby zal waarschijnlijk per toeval tegen het speeltje aanslaan en misschien zelfs vastgrijpen.

Spelletjes om het reiken en grijpen te stimuleren 3 – 6 maanden

  • Leg jouw baby in ruglig en hou een grote strandbal, eventueel bevestigd aan een touwtje, boven zijn borst (niet boven het hoofd). Jouw kindje zal de bal waarschijnlijk eerst per toeval raken en later bewust met de armen en zelfs benen willen klemmen of tegen aan willen slaan.
  • Hang allerlei interessante en verschillende voorwerpen/speeltjes (denk aan veiligheid) aan een touwtje en leg jouw baby in ruglig onder deze interessant slinger. Uiteraard zijn er ook speciale babygyms te koop, waar jouw kind veilig onder kan liggen.
  • Stel een doos met allerlei verschillende speeltjes en gebruiksvoorwerpen samen en geef de voorwerpen één voor één aan jouw baby die in ruglig ligt. Laat jouw kind ook het speeltje weer terug geven.
  • Als jouw kind al goed kan zitten kan je dit spelletje ook spelen zittend op schoot of in een kinderstoel aan de eettafel.

Spelletjes om het reiken en grijpen te stimuleren 6 – 12 maanden

  • Laat jouw kind zitten of liggen en geef hem achter elkaar verschillende gebruiksvoorwerpen en speeltjes aan. Geef ook hetzelfde voorwerp op verschillende manieren aan. Een pollepel kan je bijvoorbeeld horizontaal, maar ook verticaal aangeven.
  • Leg jouw baby in ruglig, buiklig of laat het zitten en geef in beide handjes een voorwerp. Eerst in het ene handje en daarna in het andere handje. Dit zal in eerste instantie lastig zijn, maar met een beetje oefening gaat dit al snel beter. Geef verschillende of juist dezelfde voorwerpen in de handjes. Het is ook leuk om twee blokjes te geven. Jouw kind zal deze blokjes graag tegen elkaar willen slaan!
  • Laat jouw baby met grote stapelblokken of stapelbekers spelen. Leer jouw baby dat de stapelblokken of stapelbekers uit elkaar getrokken kunnen worden. Kan jouw baby de bekers ook weer in elkaar zetten?
  • Laat jouw baby door een gat in een kartonnen doos of schoenendoos allerlei voorwerpen pakken. Extra spannend als de voorwerpen geluid maken in de doos. Verbaas jouw kind door ook een heel lang lint van aan elkaar geknoopte zakdoeken in de doos te stoppen!

Lees ook:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0