Remedial Teacher

 In professional

Wat doet een Remedial Teacher?

Een Remedial Teacher verleent hulp aan leerlingen die pedagogische en of didactische hulp nodig hebben. Wanneer het leerproces op school niet volgens de verwachting verloopt, kan Remedial Teaching uitkomst bieden. Remedial Teaching richt zich meestal op kinderen die problemen hebben met spelling, (begrijpend) lezen, rekenen, schrijven en/of de fijne motoriek.

De Remedial Teacher probeert de oorzaken van een leerprobleem op te sporen en aan te pakken. Aan de hand van een intakegesprek, verschillende testen en observaties wordt een handelingplan van ongeveer 6 weken tot 3 maanden opgesteld. De behandeling is maatwerk en volledig toegespitst op het kind. Remedial Teaching wordt vaak op school aangeboden, maar kan ook door een vrijgevestigde Remedial Teacher buiten school plaats vinden. Wanneer het leerprobleem hardnekkig is (niet op te heffen is door Remedial Teaching), of veroorzaakt wordt door een stoornis, kan aanvullende begeleiding van een deskundige (bijvoorbeeld orthopedagoog/psycholoog) nodig zijn. De Remedial Teacher kan in dit geval als verwijzer dienst doen.

De opleiding Remedial Teaching is een één- of tweejarige post-HBO opleiding voor leraren die bevoegd zijn om in het Primair of Voortgezet onderwijs les te mogen geven. Remedial Teachers, die geregistreerd zijn bij de Landelijke Beroepsvereniging Remedial Teachers, voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen gesteld door deze vereniging.

Mogelijke indicaties Remedial Teaching

  • achterblijvende schoolprestaties
  • missen van studievaardigheden, niet zelfstandig huiswerk kunnen maken
  • slechte werkhouding
  • concentratieproblemen
  • moeite met rekenen
  • moeite met spelling en werkwoordspelling
  • moeite met lezen
  • moeite met schrijven en/of de fijne motoriek

Verwijzing en vergoedingen Remedial Teacher

U heeft geen verwijzing van de huisarts nodig voor Remedial Teaching. Remedial Teaching wordt meestal niet standaard vergoed door de zorgverzekeraar. Aangezien de (aanvullende) polissen van zorgverzekeringen jaarlijks veranderen, grote verschillen bestaan tussen de verschillende zorgverzekeringen, is het raadzaam goed bij uw zorgverzekeringsmaatschappij te informeren alvorens Remedial Teaching in te schakelen.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0