Mijlpalen spraakontwikkeling en taalontwikkeling

 In mijlpalen

Hoe verloopt de spraak- en taalontwikkeling kind?

Hoe verloopt de spraak- en taalontwikkeling bij kinderen? De meeste kinderen op de wereld leren ongeveer op dezelfde leeftijd en op dezelfde manier spreken. Wanneer gaat mijn kind brabbelen, zijn eerste woordjes zeggen, eenvoudige vragen beantwoorden, voorzetsels gebruiken en de grammatica correct toepassen?

Onderzoekers hebben verschillende ontwikkelingsstadia van taal bij kinderen in kaart gebracht en mijlpalen in de taalontwikkeling benoemd. Op deze website zijn deze ontwikkelingsstadia en mijlpalen uitvoering beschreven.

Mijlpalen spraak- en taalontwikkeling

Wat kan mijn kind op het gebied van spraak en taal op welke leeftijd?  In de spraak- en taalontwikkeling van kinderen zijn verschillende mijlpalen te onderscheiden. Veel ontwikkelingspsychologen, waaronder de Amerikaanse kinderarts en ontwikkelingspsycholoog Gesell, hebben sleutelleeftijden en/of mijlpalen in de ontwikkeling beschreven. Hieronder zijn verschillende mijlpalen terug te vinden.

Ontwikkelingsstadia spraak- en taalontwikkeling

Binnen de taalontwikkeling zijn perioden en fasen te onderscheiden op basis van taalinterne kenmerken. Men kan ongeveer aangeven welke doorsneeleeftijden van kinderen bij deze afzonderlijke perioden en fasen horen, maar dit blijven globale aanduidingen door tempoverschillen die tussen kinderen mogelijk zijn. Toch ontstaan bepaalde taalinterne kenmerken gedurende het taalverwervingsproces overal ter wereld, in alle talen, ongeveer rond hetzelfde tijdstip. Een bekende indeling binnen de taalontwikkeling, die onder andere taalexpert Anne Marie Schaerlaekens aanhoudt, is:

Lees ook:

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen