Mijlpalen spraakontwikkeling en taalontwikkeling

 In mijlpalen

Hoe verloopt de spraak- en taalontwikkeling kind?

Hoe verloopt de spraak- en taalontwikkeling bij kinderen? De meeste kinderen op de wereld leren ongeveer op dezelfde leeftijd en op dezelfde manier spreken. Wanneer gaat mijn kind brabbelen, zijn eerste woordjes zeggen, eenvoudige vragen beantwoorden, voorzetsels gebruiken en de grammatica correct toepassen? Verder verdiepen over de mijlpalen binnen de taalontwikkeling van kinderen? Dan raden wij het boek Taalontwikkeling van het kind van harte aan. Een overzichtelijk, praktisch en uitgebreid boek.

Hoe verloopt de ontwikkeling van het lachen bij baby’s? Wanneer gaan baby’s brabbelen? Wanneer gaan kinderen de eerste woordjes praten? Hoe verloopt de ontwikkeling van de woordenschat bij kinderen? Onderzoekers hebben verschillende ontwikkelingsstadia van taal bij kinderen in kaart gebracht en mijlpalen in de taalontwikkeling benoemd. Op deze website zijn deze ontwikkelingsstadia en mijlpalen uitvoering beschreven. Lees voor meer informatie ook het artikel ‘Wat is spraak- en taalontwikkeling’Voor professionals die met jonge kinderen werken is het boek Liefde voor letters en lezen een echte aanrader. Mooie vormgegeven boek met veel tips en spelideeën.

Boekentips taalontwikkeling kinderen: 

  1. Taalontwikkeling van het kind, A. Schaerlaekens
  2. Liefde voor letters en lezen, H. van den Berg
  3. Al pratend wijs!, E. Bogers
  4. Taalontwikkeling en taalstimulering kinderen, S. Goorhuis-Brouwer
  5. Leren praten met plezier, E. Weitzman
  6. Praten doe je met zijn tweeën, E. Weitzman
  7. Meer dan woorden, F. Sussman
  8. Taaldiagnostiek bij kinderen, J. de Waal-Bogers
  9. Taalontwikkelingsstoornissen bij het jonge kind, B. Sanders
  10. Leren lezen doe je met je lijf, M. van Vuure

Mijlpalen spraak- en taalontwikkeling kind

Wat kan mijn kind op het gebied van spraak en taal op welke leeftijd?  In de spraak- en taalontwikkeling van kinderen zijn verschillende mijlpalen te onderscheiden. Veel ontwikkelingspsychologen, waaronder de Amerikaanse kinderarts en ontwikkelingspsycholoog Gesell, hebben sleutelleeftijden en/of mijlpalen in de ontwikkeling beschreven. Hieronder zijn verschillende mijlpalen terug te vinden.

Ontwikkelingsstadia spraak- en taalontwikkeling kind

Binnen de taalontwikkeling zijn perioden en fasen te onderscheiden op basis van taalinterne kenmerken. Men kan ongeveer aangeven welke doorsneeleeftijden van kinderen bij deze afzonderlijke perioden en fasen horen, maar dit blijven globale aanduidingen door tempoverschillen die tussen kinderen mogelijk zijn. Toch ontstaan bepaalde taalinterne kenmerken gedurende het taalverwervingsproces overal ter wereld, in alle talen, ongeveer rond hetzelfde tijdstip. Een bekende indeling binnen de taalontwikkeling, die onder andere taalexpert Anne Marie Schaerlaekens aanhoudt, is:

Lees ook:

 

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

Stuur gerust uw vragen en/of opmerkingen

0